🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Елиминирайте отрицателното

Премахнете пристрастяването

Лошите мисли са лош навик. Много хора се пристрастяват към тях. Пристрастяването означава, че нещо става автоматично — то ви контролира, но вие нямате контрол над него.

Ако мислите, че вие не сте пристрастени към лошите мисли, измислете си предизвикателство — през следващите 24 часа не допускайте лоши мисли. Започнете веднага. Нито една неприятна мисъл. Потегляйте.

Не се самозаблуждавайте, като си казвате: „О, аз само забелязвам неприятните неща. Та нали вие казахте, че в това няма нищо лошо." Но дали това е всичко, което сторихте? Започнахте ли да се безпокоите за някои от неприятностите, които забелязахте? Ако е така, вие сте направили нещо повече от забелязването. Вие сте прибавили нещо към забелязването. А това, което сте прибавили, са лошите мисли.

Ако не можете да посрещнете това предизвикателство, вероятно ще поискате да хвърлите един обстоен поглед върху това, доколко мрачните мисли контролират живота ви.

Пристрастяванията невинаги са лоши. Например ние сме пристрастени към дишането. Никога не бихме ви препоръчали да се откажете от тази пристрастеност. Ако сте пристрастени към лошите мисли, вие ще трябва да решите дали за вас това е положително пристрастяване или не.

Ако разберете, че сте пристрастени и че това не е добре за вас, ще трябва да решите дали искате да се освободите от това пристрастяване. Някои хора ще трябва да стигнат до дъното, преди да приемат това. Както се казва: „Когато ви писне да сте уморен и болен, тогава ще се промените."

Други виждат ценното в това да са свободни и предпочитат да се реят във висините, вместо да мерят дълбините. Тези хора са или благословени, или омагьосани — как ще ги наречете, зависи от вас.

Да се откажете от пристрастяване, съвсем не е лесно. Ако беше, нямаше да се нарича пристрастяване. За непушача отказването от цигарите е лесно, но за човека, който изпушва 2 пакета цигари дневно, не е. Единият е пристрастен, другият — не.

За някои отказването от лошите мисли е дреболия. Те са мислели за неприятни неща само защото са смятали, че би трябвало да го правят и че от това се извлича известна доза добро. След като са разбрали, че могат да минат чудесно без лоши мисли, те просто ги изоставят. Необходимо им е било само позволение.

За други преминаването от автоматично мислене за неприятни неща към ръчно управляемо съсредоточаване върху положителното и най-накрая към автоматично съсредоточаване върху положителното ще бъде предизвикателство — може би най-голямото в живота им. И може би предизвикателството на самия живот.

Ще са необходими време, упорство, търпение, опрощение, решимост, дисциплина, сила на духа, ентусиазъм, подкрепа и най-вече — любов! Любов към себе си, любов към процеса, любов към това, което творите на мястото на пристрастяването, и дори любов към самото пристрастяване.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

РЕАЛИСТ 1
Напълно подкрепям казаното от РЕАЛИСТ!Понякога лошите мисли,чувства,настроения са по-силни от нас-хората!На теория е много добре казано,ама на практика не така лесно осъществимо!
РЕАЛИСТ
Празни приказки....Човек принципно се ражда с положителна нагласа, а не става такъв по собствено желания. Отрицателните мисли и настроения му ги сервира животът и това не може да се избегне, просто трябва да разреши проблемите, а не да ги замита под килима, слагайки розовите очила. Защото дори да си "зарови главата в пясъка" като щрауса, пак задника му остава отвън....
Виж още отзиви
Коментирай
loading...