Назад до Седемте центъра на съзнанието

Седемте центъра на съзнанието

 1. Седемте центъра на съзнанието
 2. Център 1: Сигурност
 3. Център 2: Усещания
 4. Център 3: Сила
 5. Център 4: Любов
 6. Център 5: Изобилие
 7. Център 6: Осъзнатост
 8. Център 7: Космично съзнание

Център 3: Сила

Последният от нисшите центрове на съзнанието (които никога не ви осигуряват „достатъчно") е центърът на силата. Повечето хора в света са привързани към тези три нисши центъра - на сигурността, на усещанията и на силата. Опитът за намиране на щастие чрез силата е определено стъпка напред в растежа по посока на висшето съзнание. Когато действате от центъра на силата, вие имате повече енергия и взаимодействате с повече хора. Но това са все още субектно-обектни отношения, при които хората или приемат вашата намеса, или се опасяват от нея. На нивото на този център животът е серия от съревнователни действия и противодействия.

Към какво се стремите на третото ниво на съзнание? Дали това са парите като средство за притежание на сила, или парите като форма на сигурност? Дали става въпрос за престиж, защото колкото повече престиж имате, толкова по-възможно е да манипулирате хората? Дали зависимостта ви от силата ви държи и зависими от ефектни символи като модната кола, атрактивния дом, луксозните дрехи и пр. ? Или сте успели да издигнете собствената си игра до вътрешни символи на статуса, като знание и многобройни занимания, така че другите да ви възприемат като интересна, действена личност? Или може би сега сексът се е превърнал за вас в мощна игра, понеже му се радвате не само заради усещанията, но също и заради предизвикателството към вашия център на силата. Дали търсите сексуален партньор, който е привлечен от предизвиканото ви Его?

Забелязвали ли сте някога, че хората, които са най-успели в игрите на силата, просто живеят празен живот с ефектните знаци на светския успех, но без истински да постигнат вътрешен покой, ведрост и единение с другите? Често колкото по-голям външен успех постига някой, толкова по-недобре се чувства той в себе си. Всъщност нервността, язвите и сърдечните или другите видове заболявания нерядко се задълбочават с налагане на външния „успех".

Съобразно степента, до която вашето ежеминутно съзнание е повлияно от сигурността, усещанията и силата, вие оставате впримчени в нивата на ниското съзнание и условностите на вашата култура и все не намирате това „достатъчно" в живота, за да сте щастливи. Вие сте готови за следващата стъпка по посока на висшето съзнание, когато разкриете дълбоко решителната безполезност на опитите да правите това в живота, използвайки ниските нива на съзнание. Това не означава непременно, че сте длъжни да промените драстично външните си дейности, понеже онова, от което се отказвате, са вашите потребности, породени от зависимостта, а не непременно нещата, които вършите. Например, не парите или сексът са причина да се чувствате нещастни, а вашата зависимост от пари или секс. Емоционално поддържаните връзки във вашия биокомпютър ви държат разочаровани и разстроени, ако случващото се извън вас не отговаря изцяло на вътрешните ви програми. Затова не се отказвайте от делничните си занимания, тъй като всичко е тук, за да ви радва. Вие отричате вашите емоционално задвижвани стремежи, които възпрепятстват радостта ви от изобилието на живота, което винаги е било до вас.

Лесно е да откроим по-явните игри на силата, включващи парите, политическата власт, символите на социалното положение, хората, заповядващи на другите и пр. Но е полезно да осъзнаем и онези най-неуловими игри, в които участваме. Ясно е например, че човек, който говори на висок глас, може да се опитва да контролира другите, но такава игра може да бъде представяна и когато някой говори винаги с мек глас, налагащ на хората да се вслушват. Някой, който постоянно нарежда на другите и със сила им налага да приемат неговата гледна точка, може да действа от центъра на силата. Обаче ако той винаги остава спокоен, човек може да манипулира другите неуловимо, използвайки силата на приятното внушение. Този вид фина манипулация има своя ефект. Тази игра създава субектно- обектен вид разграничаване. Можем да се запитаме: Какво правя, за да взема това, което искам? Каква маска нося? Каква роля изпълнявам в драмата?

Вие носите стотици мисли в ума си, стотици условности; имате си ваши лични граници и социална позиция. Ще израствате към щастието тогава, когато постепенно разкривате, че всички тези неща не са онова, което сте вие всъщност. Вашето его-поддържано програмиране ви е насочило там, където сте сега. Енергията ви неимоверно ще нарасне и сънят ви ще се съкрати, тъй като ще се освободите от зависимостите си на сигурност, усещания и власт.

Едно от предимствата на висшето съзнание е, че когато отдадете всичко, вие го получавате обратно. Онова, от което се отказвате, са вътрешните ви зависимости; онова, което получавате обратно, е повече от всичко, необходимо за вашето щастие. Израствайки до Четвъртия Център на Съзнанието, вие ще откриете, че притежавате цялата сила, от която се нуждаете в живота си действителност ще имате повече, отколкото ви е нужно. Безусловното приемане на околните ще ви отвори врати, които никога не сте отваряли, когато сте действали от третия център на съзнанието.

Когато подхождате към живота от позицията на зависимостта си от властта, Вие ще бъдете постоянно отблъсквани от същите зависимости на другите хора. Вместо да се отворят и ви помогнат да приемете онова, от което се нуждаете, те се затварят и автоматично се превръщат в антагонисти на властния ви контрол, който ги застрашава. С израстването си към висшите центрове на съзнанието вие ще започнете да изживявате ефективност, каквато никога не сте постигали, когато сте били тласкани от третия център, опитвайки се да принуждавате живота да ви дава онова, което си мислите, че е нужно за вашето щастие.

ТРИТЕ НИСШИ ЦЕНТЪРА СЪЗДАВАТ НЕЩАСТИЕ В ЖИВОТА

ЦЕНТРОВЕАСОЦИАТИВНИ ЕМОЦИИЗАЩО ТРИТЕ НИСКИ ЦЕНТЪРА ПРЕДЛАГАТ ПОВЪРХНОСТНО УДОВОЛСТВИЕ В ЖИВОТА
1-СИГУРНОСТ Страх, Загриженост
 1. Постоянно подбуждане на натрапчив страх.
 2. Постоянен страх от загуба.
 3. Рационалният ум задвижва неограничени бъдещи възможности, криещи опасения.
2-УСЕЩАНЕ Разочарование, огорчение, скука и ар.
 1. Постоянно подбуждан натрапчив страх.
 2. Постоянен страх от загуба.
 3. Когато често преживяваме радостно усещане, ние ставаме преситени и ни доскучава.
3-СИЛА Гняв,съпротива, яд, обида, възмущение, омраза и т.н.
 1. Постоянно подбуждан натрапчив страх.
 2. Постоянен страх от загуба.
 3. Нашето силово отношение към околните стимулира тяхната атака-отговор и ние попадаме в уловките на непрестанна отбрана и опит да контролираме.

 

Някои от най-драматичните преживявания на вашето Его и на рационалния ви ум се задвижват от центъра на силата на съзнанието. Някои методи на съзнателното израстване третират Его-то и рационалния ум като неприятели, които трябва да бъдат победени. В Пътя на Живата Любов ние разглеждаме Егото и рационалния ум като приятели, които наистина са тук, за да ни помагат, но те могат да бъдат и отблъснати приятели, които ни нараняват толкова често, колкото ни и помагат. Ефикасността на тяхното действие изисква едновременно умение и разбиране. Нашето Его и рационалните ни умове приличат, образно казано, на добронамерения съсед, който вижда приятеля си да лежи на улицата с наранен гръбнак, след като е блъснат от кола. Когато се заема да го вдигне, за да го изпрати в болницата, счупеният гръбнак прекъсва гръбначно-мозъчните нерви, тъй че приятелят му никога повече не би могъл да се изправи на крака. В опита си да помогне, съседът от неразбиране нанася вреда на своя приятел. По подобен начин, когато Его-то и умовете ви използват ниското програмиране на съзнанието, те постоянно пречат на живота ви да работи така, че да ви носи оптимална радост.

Пътят на Живата Любов не се опитва да унищожи вашето Его или рационалния ви ум. Тъй като те са наши приятели, които биха искали да ни помогнат, ние ги ангажираме за помощ, за да изкореним нашите зависимости и да ги извисим до предпочитания. Разбираме, че Егото ни поражда чувство на затруднение, когато външният свят не съответства на очакванията ни за развоя на нещата; носи ни и прилив на удоволствие, когато външният свят отговаря на нашите модели. В обратния случай е нужно Егото да ни даде емоционални преживявания, които да ни позволят да осъзнаем своите зависими потребности, разбирайки високата цена, която плащаме рано или късно, ако не ги препрограмираме в предпочитания.

Целта не е да унищожаваме Егото, а да му спестим работа. Ако убиете своето Его, можете в резултат да се окажете в шизоиден вид черупка, която ви отнема насладата от чудесните неща, които животът ви предлага. Вашето Его изпълнява жизнена роля в проявяване на зависимостите, върху които ще работите. Когато ги препрограмирате, Егото ви автоматично ще спре задвижването на негативните емоции, смесващи се с вашето щастие. Така че приветствайте Егото си, наблюдавайте неговите действия и го използвайте като необходима част от самите вас, която ще ви даде нужните преживявания за израстването към висше съзнание.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

УМЪТ - ЛЕЧИТЕЛ НА ТЯЛОТО - АРИЕЛ ЕСЕКС
16.00
лв
8.00
лв
Промоция -50%

Отзиви

луд
Където ви видим там ще си плюете зъбките, сектанти гнусни. Всички ви знаем на кого слугувате. Давайте си парите на измислени "гурута" да си пълнят гушите от Вас. Жалки хора сте вие и добре, че сте се "отъждествили" с това течение, такива в обществото не ни трябват, живейте си по паланките
Ира Занкова
Да четеш и мислиш е едно,да го преживееш и приемеш съвсем друго.Света и ти хем сте същите,хем нямате нищо общо с преди...! Само не разбрах....кой знае...кой знае ?
Ili
Syper
mitko
brawo..
Коментирай
loading...