Асансьор за килограми – в борба с инсулиновата резистентност
Аз съм Моника и създадох Зарядно за отслабване с една единствена цел: Никога повече гладни и дебели. Искам, правя го.
Цял живот съм била закръглена, пълна, обла, дебела, с наднормено тегло, с паласки, с бузи и други агрегатни състояния. Още от 9 годишна се боря с теглото си. Изпробвала съм хиляди диети, кръвни, звездни и Междузвездни режими. Изтезавах тялото си с всякакви тренировки, през кардио извън и в зала, с и без тежести, с и без личен треньор, вкъщи, на балкона, в двора, в парка, групови, гръгови, бегови, стадионни, присъствени или онлайн, с две думи няма нещо, което да не съм пробвала. Въпреки това все още бях с наднормено тегло и не можех да разбера къде греша!
Ровех се из интернет пространството, четях литература за химичните реакции в тялото, сложни взаимодействащи процеси на аминокиселини, кръвни тела и митохондрии, които никога и не разбрах с една единствена цел, а именно да ОТСЛАБНА.
На 37 години успях да преборя инсулинова резистентност, поликистозни яйчници и кървящи венци. Над 25 години жестока борба, за да стигна до заветните 70 килограми и да ги поддържам трайно повече от 4 години. Да не ме е срам да обуя къси панталонки, да катеря планини и стълбища без да се задъхвам, да не питам за размер XXXL и само черен цвят в магазините, да не компенсирам страха, щастие и мъка с тъпчене.
Как го направих? Чрез храна. Много храна. В началото бе истинско предизвикателство да променя навиците си. А да бъда гладна си бях обещала никога повече да не изпитвам като чувство.
Заобичах се толкова силно, колкото силно, страстно и безкомпромисно обичам сладолед.
Как и вие да се заобичате?
Ето моите 10 топ съвета за хора с Инсулинова Резистентност:
- Можете да излъжете целия свят дори извънземните, но вас в огледалото не можете. Спрете. Признайте си истината, ще си спестите и да помните лъжите.
- Започнете режима в ден Вторник. Понеделник е най-омразният ми ден за начало на режим, знаете защо. Защото в петък вече сте забравили и се “захранвате” с паста, бекон и коняк.
- Бъдете фен на реалистични цели. Не детокс и глад на плодове и вода за 3 седмици и после с асансьора към +8 кг поне.
- Забравете от утре съм на диета, мислете от утре животът ми е крайно предизвикателен и различен. Да, предизвикателство е!
- Не се отказвайте. Промяната на навиците ми отне повече от 6 месеца. Лигите ми течаха пред всяка сладкарница. Когато сте обаче подготвени, вадите вашето приготвено сладко и само 1-3 Мин са нужни да стигне “слюнката” до мозъка ви и да отчете: Супер, хапнах си! И винаги може да ми звъните и в 22ч вечерта, за да помогна. На мен нямаше кой да ми помогне, всички доктори и диетолози работят със стандартно работно време.
- Постепенно освен обикновена разходка, наградете със спорт, щадящ ставите ви и създаващ усмивка на лицето ви. Всичко насила, всичко отекчително не става. Но и не бъдете мързели! След 2 Мин разходка, нивото на допамин вече започва да се увеличава и ще ме помните с добро :)
- Не се обвинявайте, че не знаете какво е протеини, въглехидрати или мазнини. Аз и сега надграждам знания и не смятам по сложни схеми калории.
- Станете егоисти. Поставете себе си на пиедестал. Преди не се харесвах и трудно приемах комплименти. Мислех, че са сякаш неискрени и не точно за мен. Сега смело отговарям с ДА! и приемам, за да предам.
- Преоткрийте варивата. В моите представи преди съществуваха само боб и леща, сега имам в шкафа над 15 вида различни зърнени култури.
- Инсулинова резистентност е състояние, което може да потушите като пожар, но винаги е нужно да помните,че може да пламне отново. Затова пийте и чай. Студен или топъл с подходящ подсладител е перфектно тайно „оръжие“.
Един ден във вкусни рецепти
- Закуска- Боровинки 600гр
- Обяд- Лимецови кюфтенца
Продукти
- 250 гр лимец
- 1-2 бр сладък картоф-батат и/или 500гр спанак
- сол хималайска
- подправки
- 1 яйце
Лимецът се накисва и сварява. Сладкия картоф или спанака също се приготвят до омекналост. Смесват се със солта и подправките. Аз ползвам в тази рецепта задължително лют червен пипер. Към сместа се добавя и яйце. Оформят се кюфтенца и се пекат върху хартия на 200 С за около 15 мин, да хванат коричка.
- Вечеря - Фетучини
Продукти
- 1 пакет фетучини от конджак
- 5-6 бр розички от броколи
- доматен сос
- сол хималайска
- подправки
Фетучините се измиват хубаво, за да се отмие лекия мириз на риба (ако е неприятен). В дълбок тиган се слагат фетучините, заедно с броколите, доматите и се поръсват с подправки. Захлупват се с капак и след около 2-3 мин се разбъркват. Още 3-4 мин и е готово, броколите е хубаво да са променили цвета си на ярко зелено и да са хрупкави. Поръсвате с „пармезан“ хранителна мая Б12 и сядате на дивана, за да се насладите на филм.
- Десерт - Крем карамел
Продукти
- 5-6 яйца
- 1 л козе прясно мляко или ядково с 0% захар
- Еретритол (или друг подходящ подсладител)
Разбивате яйцата. Добавяте подсладителя и отново разбивате. В последствие добавяте и млякото. Готовата смес разливате във формички за крем карамел. Печете на водна баня 160-180 С за около 40-45мин в зависимост от печката.
Да ви е вкусно!
Отзиви