Назад до Фън Шуй в интериора

Дневната

Дневната трябва да бъде приветлива и да отразява вашата личност и вашите интереси. Вие трябва да се чувствате напълно отпуснати и съвършено удобно в тази стая, така трябва да се чувстват и вашите гости. В много домове дневната се използва само в специални случаи. При тази ситуация една важна част от къщата не се използва както трябва, в резултат от което някои области от живота ви ще бъдат ограничени. Направете тази стая уютна и приятна и я използвайте редовно. Ако не сте правили това преди, ще забележите голяма промяна в качеството на живота ви, когато започнете да я използвате често.

Ци трябва свободно да влиза в дневната. Това насърчава семейството да прекарва повече време заедно. Ци също така създава на гостите ви чувство за релаксираност и уют.

Разполагането на мебелите също трябва да бъде направено по такъв начин, че ци да може да се движи свободно, създавайки атмосфера на топлина и приятелство в стаята. Хората трябва да могат свободно да се движат около мебелите. Мебели, разположени във формата на буквата L, не се препоръчват, освен ако не са в ъгъла на стаята. Те създават ша, когато са разположени в центъра на стаята в тази форма.

Мебелите в тази стая трябва да бъдат внимателно подредени. Ако по-голямата част от тях е струпана в едната страна на стаята, тя ще изглежда неуравновесена и наклонена на една страна. Това може да доведе до чувството за ограничение. Всеки, седящ в тази стая, ще се чувства не съвсем удобно, но няма да знае причината за това чувство. Хората ще се чувстват неудобно и когато седят с гръб към вратата. Затова столовете, креслата и диваните трябва да бъдат подредени по такъв начин, че хората, които седят на тях, да не седят с гръб към вратата. Ако дневната ви не позволява това, счита се за проява на добри маниери да предложите на гостите си столове и кресла, които са обърнати към вратата, а вие самите да седнете на столове и кресла с гръб към вратата. В идеалния случай главата на семейството трябва да седи на стол, обърнат към главната врата на дневната. Хората, които организират забавлението на гостите, не трябва да седят с гръб към прозореца, тъй като това означава липса на опора. Една цяла стена зад гърба им увеличава тяхната увереност и ги прави по-отворени и гостоприемни.

Дневната трябва да бъде близо до предната врата и да бъде на същото ниво, на което е предната врата. Ако дневната се намира на по-ниско ниво спрямо предната врата, една ефективна корекция на проблема е в центъра на стаята да бъде окачен кристален полилей, за да бъде окуражена ци да се вдига нагоре. Растения в саксии също представляват привлекателна корекция.

Не поставяйте дивани или столове и кресла под открити греди, тъй като ша над главите ви могат да ви потискат и да създават разногласия. Две бамбукови флейти, окачени на гредата, ще действат като корекция, ако няма друга алтернатива за разположението на мебелите.

Камината е централната фокусна точка в дневната, а през зимните месеци тя създава топлина и веселие. Обаче тя може също да позволи на ци да избяга през комина. Корекцията на това е над камината да се окачи огледало, което да отразява ци обратно в стаята.

В много домове мебелите са ориентирани по посока на камината. Въпреки че това е доста добро решение за зимата, по-добър фън шуй е поне някои от столовете и креслата да са обърнати един към друг, за да се насърчат разговорите. Естествено, столовете и креслата не трябва да бъдат поставяни толкова близо до камината, че на седящите на тях хора да им е прекалено горещо. Разговорът също ще стане прекалено разгорещен, когато това се случи.

Също така често всички столове и кресла са обърнати към телевизора. Телевизорът създава положителна ци в стаята, тъй като той произвежда светлина и звук, но наред с това той може да убие разговора.

Мебелите в дневната трябва да са смесица от ин и ян. Следователно някои от тях трябва да имат квадратни ъгли, а други - обли. Според някои авторитети по фън шуй всички мебели трябва да имат обли ъгли, но това не е практично и е вероятно в резултат от него мислите на хората да се концентрират върху парите. По-добре е да създадете една хармонична смесица от мебели, които вие лично намирате за привлекателни.

Дневната трябва да бъде добре осветена, но внимавайте светлините да не са прекалено силни и резки. Съчетайте висящите от тавана лампи с настолни лампи или лампи-щъркели, за да осветите изцяло стаята.

Оставете ба гуа върху плана на стаята, за да определите позициите, които искате да активирате. Секторът Богатство е особено силен в дневната. Осветете добре мястото, заемано от този сектор, за да ожънете наградите за това, което заслужавате. Също така секторът Богатство в дневната е отличен за разполагане в него на ценни предмети, растение в саксия или телевизор.

Може да желаете да организирате мебелите си така, че да направите сектора Богатство фокусна точка в стаята. Други места, които е добре да бъдат силно осветени, са секторите Брак и Семейство. Или, ако стаята не е голяма, можете да поставите удобни столове и кресла във всички тези сектори, подредени по такъв начин, че да окуражават провеждането на разговори.

Когато две врати на двете противоположни страни на дневната са обърнати право една към друга, в дневната се създава отрицателна ци. Ако е възможно, използвайте параван, за да скриете едната от двете врати. Или пък като корекция могат да действат вятърни чанове или висящ от тавана кристален полилей пред една от тези врати. Врата и прозорец един срещу друг също създават отрицателна ци, както и два прозореца един срещу друг. Корекцията за това е да държите щорите на единия прозорец спуснати.

Ако поставените една срещу друга врати образуват нещо като коридор, през който се минава през цялото време, опитайте се да подредите мебелите по такъв начин, че преминаващите през стаята хора да не пречат на намиращите се в нея. Ако вратите са близо до стена, едно огледало ще премахне всички ша влияния на правата линия, която те образуват през стаята.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

avva
vsi4ko e mnogo polezno
Виж още отзиви
Коментирай
loading...