Назад до Фън Шуй в интериора

Интериорните врати

В идеалната къща, апартамент или офис потокът на ци трябва да е равномерен като кръвообращението на здравото тяло. Външните врати и прозорци са отворите, които позволяват на ци и на възможностите да влизат. Желателно е вътрешните врати, коридорите и стълбищата да разнасят ци равномерно из цялата къща. Циркулацията трябва да е плавна, нито прекалено бърза, нито твърде бавна.

Примерни проблеми

Спънат входВрата, която се отваря неправилно към стена, ще спъва Ци и късмета на обитателите. С течение на времето те ще започнат да страдат и от физически проблеми и емоционална тревожност.

Корекция: Сменете мястото на пантите, така че вратата да се отваря в другата посока или окачете на стената огледало, което да създава илюзията за по-голямо пространство, или поставете лампа, която да се включва автоматично, или камбанка, която да звъни при всяко отваряне на вратата.

Вход "Тухлена стена"Ако всеки ден на прибиране вкъщи човек се натъква на стена, тя се превръща в буквална "тухлена преграда", препречваща пътя на ци и гарантираща живот, изпълнен с борба - ако не и с провал до 3 години, според Лин Юн.

Корекция: Окачете на стената огледало, което да позволи на ци да преодолее потискащата стена. Огледалото не трябва да е точно срещу вратата, за да не отблъсква Ци навън. Ако това е единственото място, както на показаната схема, трябва да се постави под ъгъл спрямо насрещната стена, за да не отразява вратата.

Тесен вход

Тесният или тъмен вход потиска ци и дави късмета на обитателите. Ако входът представлява тесен коридор, това може да причини здравословни проблеми - от респираторни заболявания до трудни и опасни раждания. От психологическа гледна точка тесният, слабо осветен вход е потискащ и води до мрачни и меланхолични настроения.

Корекция: Поставете на тавана силно осветително тяло и окачете на стената огледало, за да постигнете дълбочина.

Подреждането на вратите е много важно за фън шуй. Неудобно разположените врати могат да причиняват здравословни проблеми и лични конфликти. Вратите, разположени точно една срещу друга, обикновено са добри, както и онези, които не се припокриват. Избягвайте обаче разположението на две врати на бани една срещу друга. Обитателите може да страдат от заболявания по централната линия на телата си или пък от физическо или финансово разстройство, а здравето и парите да изтичат между пръстите им.

Корекция: Окачете на двете врати огледала с лице към коридора.

Ако входната врата е точно срещу задната врата, добрата ци влиза и излиза твърде бързо, без да успее да обиколи жилището. В резултат на това обитателите ще срещат по пътя си много възможности, но няма да са в състояние да ги задържат и да се възползват от тях. Колкото по-близо една до друга са двете врати, толкова по-лоша е ситуацията. Колкото по-отдалечени са, толкова по-добре, защото оставят по-голям шанс на ци да циркулира.

Корекция: Окачете вятърен чан, растение или кристална топка, за да разпръснете ци и така да разпределите възможностите из цялата къща. Предната врата на един закъсал строителен предприемач в Тъксън, щата Аризона, водеше право към изхода за градината. След като окачи вятърен чан, за да насърчи циркулацията на ци и възможностите, той се захвана с един грандиозен проект, който му донесе много пари и още повече препоръки.

Топките на вратите, които се удрят една в друга като скърцащи зъби, могат да породят семейни конфликти.

Корекция: За да коригирате това кавгаджийско разположение на вратите, нарисувайте червена точка на нивото на очите на двете врати. А още по-добре е да сложите ограничители, които да пречат на удрянето на дръжките.

Пазете се от срещуположни врати, които са успоредни, но леко под ъгъл. Те могат да причинят здравословни, професионални и семейни проблеми. Злонамерено като „лошо ухапване”, това опасно подреждане кара близките хора да са на нож. „Режещият” ъгъл на всяка рамка може да нарушава деликатния баланс на човешката ци.

Корекция: Окачете украшение на нивото на очите на рамката на онази врата, която стърчи в изгледа.

Врати лошо ухапване Още по-лоши от вратите с "лошо ухапване" са двете застъпващи се донякъде успоредни врати. Това лошо разположение може да крие опасности за здравето и за личните и служебните взаимоотношения, като поражда разцепена гледка и дисбалансира ци. Това е все едно да имате едно далекогледо и едно късогледо око. Едната половина на обитателя ще изпитва усещане за простор, докато другата ще се чувства ограничена, затова тялото и емоциите ще бъдат неуравновесени.

Корекция: Окачете на стената огледало или картина, за да създадете илюзията за разширено пространство и да хармонизирате ци на обитателите, така че да им осигурите по-балансирано тяло и фокусирана перспектива. Освен това по този начин ще отклоните вниманието на обитателите от режещия ръб на рамката на вратата. Картината може да изобразява красив пейзаж, дете или - за кандидат-агресивните бизнесмени - истинска стодоларова банкнота.

Разминаващи вратиВратите от тази рисунка могат да възпрепятстват обитателите. Окачените на срещуположните стени картини с изгледи или огледала могат да коригират разминаването.

 

Врати различен размер Ако едната успоредна врата е по-голяма от другата, това може да е добро или лошо, в зависимост от обстоятелствата. Всичко е наред, ако по-голямата врата се отваря към по-голяма стая - спалня или хол - а по-малката води към килер или баня. Но положението е лошо, ако по-голямата врата води към баня, кухня или килер, а по-малката се отваря към спалнята, защото една китайска поговорка гласи: "Голямото изяжда малкото." Ци на кухнята, банята или килера ще залее ци на спалнята; затова обитателят ще изпитва влечение към по-маловажни дела. Например, ако по-голямата врата води към банята, обитателят ще си губи времето и ще страда от здравословни (обикновено стомашни) проблеми. Възможно е хората да имат оплаквания в областта на корема и пикочния мехур или пък да прекаляват с приготовленията за излизане - продължително гримиране, например, вместо наистина да излязат навън. Ако по-голямата врата се отваря към килер, обитателите ще страдат от суета и ще пропиляват часове наред в кипрене и гласене. Ако по-голямата врата се отваря към кухнята, обитателите ще са обсебени от храната, готвенето и яденето.

Корекция: Окачете огледало на по-голямата врата, което да отразява спалнята, така че привидно и двете врати да водят към спални. На практика в българските строителни правила по-големите врати водят до по-главни помещения.

Неудобно разположение на вратите Избягвайте неудобно разположените врати. Едната врата в тристаен апартамент на Парк Авеню в Ню Йорк при отварянето си блокираше частично преддверието към друга и доведе до това, че синът на собственика си счупи врата при опит да я заобиколи. Тази опасност беше отстранена, като първата врата се замени с по-малки врати-жалузи.

Коридор с много врати За хармония в семейството или офиса трябва да се избягва още една ситуация, а именно малкият коридор с много врати. Всяка врата представлява различна "уста" със собствено мнение. За да преустановите постоянното заяждане между обитателите, окачете на вратите огледала или поставете на тавана силна лампа или вятърен чан.

Врата в края на дълъг коридор Вратата, разположена в дъното на дълъг коридор, застрашава здравето на обитателите. И тук е възможно да се появят стомашни проблеми, породени от стремглаво летящата ци, която рикошира в стената и създава експлозивно усещане в обитателите, а това се отразява на нервите и храносмилането им и ги прави прекалено раздразнителни. Вратата или стената в дъното на коридора създават и задънен изход, който може да блокира шансовете за професионално развитие.

Корекция: Окачете на вратата или стената огледало, което да отклонява силния поток на ци и да внася дълбочина в помещението, така че обитателите да имат надежда за напредък. Без огледалото те няма да има къде да отидат. Коридорите не бива да са претъпкани, защото иначе спъват ци и бъдещето на обитателите.

Три врати в една редица

По традиция китайците избягват да разполагат три или повече врати или прозорци в една редица. (Прозорците са сравнително по-малко проблематични от вратите.) Суеверието гласи, че демоните и вредната ци летят в прави линии, затова за отклоняването на тяхното лошо влияние се използвали паравани. В общи линии такова подреждане на врати и прозорци създава течение и прокарва ци прекалено бързо. Това спъва ци на обитателите, вреди на здравето, личните взаимоотношения и вътрешната им хармония. Възможно е хората да страдат от заболявания по централните меридиани на телата си (според ТКМ); обикновено това означава стомашно-чревни проблеми. Стремглавият поток на ци може да действа и като невидима бариера, причиняваща обтегнати отношения в дома или в службата. За забавяне потока на ци, окачете вятърен чан или кристална топка, за да разпръснете енергията.

Ако вратата е прекалено голяма за къщата или фоайето, ще влиза прекалено много ци и ще залива обитателите При всяко влизане на богатство или късмет - независимо от количеството - къщата няма да успява да го задържи и да натрупа спестявания.

Корекция: Боядисайте фоайето в наситен цвят: черно тъмносиньо или зелено, кафяво, пурпурно и т. н. Или поставете на входа тежък предмет, който да е близо, но да не препречва външната врата.

Съотношението на вратите към прозорците също е фън шуй съображение, защото се отразява върху движещите сили в семейството. Вратите представляват устите на родителите. Прозорците са гласовете на децата. Ако прозорците надвишават по брой вратите в съотношение 3:1, ще има противоречия вследствие на твърде много различни мнения. Децата ще са непокорни и ще отговарят на родителите си. Съответно, ако прозорците са по-големи от вратата, децата ще правят каквото си искат и ще пренебрегват напътствията и чувствата на родителите си и дисциплината. Големият прозорец, разделен на по-малки крила, не създава проблеми.

Корекция: За да постигнете семейна хармония, окачете камбанка или вятърен чан близо до вратата, така че при отварянето й прозорците да чуват родителския й глас.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...