Назад до Фън Шуй в интериора

Трапезарията

Трапезарията трябва да е просторна, уютна и приветлива. Атмосферата на тази стая е почти толкова важна, колкото храната. Времето, прекарано в трапезарията, трябва да бъде стимулиращо духа и развеселяващо душата. Семейството трябва да прекарва тук щастливи часове, докато почива и разговаря или докато се храни.

Трапезарията трябва да е близо до кухнята, но не твърде близо до предната врата. Ако гостите ви виждат предната врата от трапезарията, твърде вероятно е те да си тръгват веднага след като изядат сервираните им ястия.

Най-важният предмет в стаята е масата за хранене. Масата трябва да бъде поставена близо до средата на стаята, или поне в позиция, при която гостите ще могат да стават от нея, без да се чувстват ограничени в движенията си от близостта на стената.

Много хора, които живеят сами, придобиват навика да сядат на едно и също място на масата за хранене. Това обаче се счита за лошо във фън шуй, тъй като никой друг от столовете не бива използван. Това означава, че вие символично обезкуражавате посетилите. Желателно е да имате поне три стола около масата за хранене и да сменяте редовно стола, на който седите. Това ще насърчи идването на гости в дома ви.

Трапезарията не трябва да бъде на по-ниско ниво от дневната. Това е една от причините къщи с подове на различни нива да се считат за неблагоприятни от гледна точка на ци ще се влее в посетителите ви и после ще напусне къщата ви с тях.

Кръглите или овални маси във фън шуй се считат за по-добри, отколкото квадратните или правоъгълните. Има две причини за това. Квадратните и правоъгълните маси създават ша с ъглите си. Това може да се елиминира, като се направят ъглите на масите леко заоблени. Обаче, когато двама души седят един срещу друг на квадратна или правоъгълна маса, те някак си приличат на противници. Още преди векове крал Артур открил, че кръглата маса осигурява по-добро общуване и хармония, отколкото правоъгълната. Маси с формата на ба гуа (октагонална форма) също се считат за добри, тъй като те привличат енергия от всички посоки.

Ние не желаем в тази стая да има прекалено много мебели, това не трябва да бъде една претъпкана стая. По-добре е в нея да са поставени само масата за хранене и столовете и тази лека мебелировка да създава чувството за простор, отколкото в стаята да има и допълнителни малки масички и други мебели, които да правят стаята малка и претрупана.

Картини и огледала могат също да бъдат използвани, за да се увеличи ци енергията. В трапезариите си китайците често поставят картини на храни или картини с планински пейзаж и с плавно течащи реки. Огледалата, разбира се, не само символично удвояват количеството храна на масата, но също така удвояват и броя на нашите приятели.

Трапезните столове трябва да бъдат удобни. Ние не желаем още щом престанат да се хранят, гостите ни да стават. Членовете на семейството трябва да седят с гръб към стените, а не към прозорците. Това им дава достатъчно опора, което означава, че могат да забавляват гостите с по-голяма самоувереност.

Определянето на това кой къде ще седи само по себе си е изкуство. Главата на семейството в идеалния случай трябва да седи обърнат към главния вход на стаята. Традиционно майката и бащата седят на противоположните страни на правоъгълната маса или съобразно позициите, които заемат съответстващите им триграми в Ба Гуа. В миналото бащата винаги се е считал за глава на семейството. Днес глава на семейството обикновено е човекът, който носи най-много пари. Както повечето цивилизации, Китай от миналото е бил патриархална система. Обаче времената се менят и фън шуй се променя с времето и отразява света, в който ние днес живеем. Днес се счита за напълно допустимо мъжът и жената да седят един до друг.

Ние желаем да насърчим събирането на ци в тази стая, за да създадем една приятна среда за семейството и за приятелите, където те да се хранят и да се радват на взаимната си компания. Атмосферата трябва да бъде интимна и да подканя към разговори. Китайците считат, че храната храни не само тялото, но и духа. Следователно храненето винаги трябва да протича в приятна атмосфера.

Допълнителна ци влиза в стаята, ако стаята е разположена в някой от ъглите на къщата, с прозорци на две от стените й. Юг традиционно се е считал за най-добрата посока за разполагане на трапезарията в нея и за гостите е било комплимент да ги поставят да седнат така, че да са с лице към тази посока.

Трапезария с две врати се счита за добра, тъй като наличието на две врати окуражава движението на ци. По-добре е обаче двете врати да не са поставени една срещу друга. Ако те са поставени една срещу друга, стаята рискува да заприлича малко на коридор, свързващ различните помещения в къщата.

Откритите греди на тавана създават ша и когато е възможно, трябва да бъдат избягвани. По-добре е гредите да са по дължината на трапезарията. Внимавайте да не сядате под открита греда. Една полезна корекция за откритите греди е по средата на гредата да се окачат две малки бамбукови флейти.

В много къщи трапезарията не е отделна стая. Тя често е част от дневната или от кухнята. В тези случаи един параван може да създаде илюзията за отделена трапезария. Вие можете да създадете тази илюзия и с растение в саксия. Такива разделители, освен всичко друго, позволяват на ци да тече плавно и кара гостите ви да се чувстват по-удобно.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Румяна
Прекрасен сайт! Невероятни сте! От сърце едно огромно " БЛАГОДАРЯ "!
Мария
Искам да зная:Ако нивото на тавана на кухнята е по-нисък от тавана на всекидневната?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...