Назад до Фън Шуй в интериора

Входната врата

Предната врата трябва да се отваря навътре, а не навън. Врати, които се отварят навън, обезкуражават ци да влезе.

Предната врата трябва да се отваря към весела, добре осветена стая и да дава възможност да се съзре част от вътрешността на дома. Хубаво е преддверието да изглежда голямо. Ако предната врата се отваря към малко преддверие, ци се чувства ограничена и стеснена. Корекцията на това е поставянето на голямо огледало. Огледалото трябва да бъде достатъчно голямо, за да не изглежда, че реже главите на вашите гости. Едно поставено в преддверието огледало го прави да изглежда по-голямо и окуражава проникването на ци в къщата. Огледалото не трябва да е точно срещу входната врата, за да не отрази Ци обратно. Добра идея е огледалото да се постави над малка масичка или някаква друга мебел. Свежи цветя и украшения могат да бъдат поставени върху масичката, за да се подпомогне привличането на положителна ци в къщата.

Интериорът трябва да бъде добре осветен, за да окуражава проникването на ци в къщата. Слабо осветени и мрачни преддверия обезкуражават Ци. Корекцията в този случай е да се увеличи количеството светлина в преддверието. Окачването на полилей в преддверието би било съвършеното решение, тъй като кристалът енергетизира ци и я отразява във всички посоки, когато осветлението е включено.

Не трябва от предната врата да се вижда задната врата. Ако случаят е такъв, то ци влиза в къщата само за да излезе веднага навън. Също така, ако задната врата е на края на дълъг коридор, започващ от предната врата, ще имате един вътрешен ша. Ако е възможно, променете мястото на задната врата. Или пък поставете параван, за да скрива задната врата от всеки, който влиза през предната врата. Кристали или вятърни чанове може да се окачат вътре точно до предната и задната врати, за да бъде окуражена ци да остане в къщата. Накрая, ако задната врата представлява един цялостен блок, на нея може да бъде окачено огледало, за да насърчава ци да остава в къщата.

Лош фън шуй е предната врата да се отваря директно към стълбище, което води нагоре или надолу. Това обърква ци, тъй като тя не знае дали да се качва нагоре по стълбите или да влиза в стаите на приземния етаж. Това също така означава, че обитателите на къщата ще проявяват склонност, щом влязат в къщата, веднага да отиват в стаите си, вместо да се съберат с другите членове на семейството. Този проблем не се появява, ако стълбището е под прав ъгъл спрямо предната врата, тъй като това разположение ще даде на ци време, за да свикне с плана на къщата. Корекцията за стълбище, което води директно от предната врата нагоре, е да се окачи нещо кристално на тавана точно над първото стъпало. Ци ще бъде привлечена от него, а не към стълбището. Обикновено стълбището, слизащо надолу и започващо при предната врата, има врата. Дръжте тази врата затворена винаги, когато това е възможно.

Най-добре е гостите да виждат привлекателно преддверие или дневна, когато отворите предната врата пред тях. Ние обаче не желаем вратата да се отваря директно към дневната, тъй като това разваля чувството за лично пространство у обитателите на къщата. Корекцията за това е входът частично да бъде закрит от параван. Една библиотека, декоративен параван или големи растения в саксии могат да създадат необходимото чувство за лично пространство, без да отнемат от фън шуй на стаята.

Ако гостите ви виждат кухнята, когато идват за пръв път в дома ви, мислите им ще бъдат заети с храната и кухнята ще стане мястото, където те ще се забавляват, вместо това място да бъде дневната. Освен това те ще проявяват склонност да ядат твърде много. Ако не желаете това да се случи, дръжте вратата на кухнята затворена или скрита с параван.

Предната врата не трябва също така да е обърната към вратата на тоалетната или на някоя от спалните. В идеалния случай ние не искаме тоалетната, печката или камината да се виждат от предната врата. Вярва се, че ако предната врата е обърната към спалня, обитателите на къщата винаги ще се чувстват изморени. Обратно, ако предната врата е обърната към кабинет, обитателите ще бъдат активни и продуктивни. Във фън шуй водата е свързана с богатството. Следователно хората, чиято предна врата е обърната към тоалетна, ще останат бедни, тъй като богатството на семейството непрекъснато ще изтича по водопроводните канали. На практика това е важно само за китайците.

Може да се окаже полезно за вас да си представите, че сте потенциален купувач, и да минете по алеята за коли до предната ви врата, като забелязвате нещата, на които обикновено не обръщате внимание. Ние всички гледаме на домовете си с емоционален поглед и ни е трудно да ги видим със същите очи, с които един чужд човек би ги видял. Може да се окаже полезно за вашия опит да направите снимки на дома си. След като станете способни да гледате с безпристрастен поглед на предната си врата, може да  забележите части по нея, които се нуждаят от боядисване и почистване. Може да  забележите разлика в отношението ви към света, след като се погрижите за външната си врата. Ще се почувствате по-добре, повече ци ще влиза в къщата ви и гостите ви ще се чувстват по-добре посрещани. А случайно може да се окаже и че стойността на вашия дом се е увеличила за някой потенциален купувач.

Както виждате, разположението на предната врата е от изключителна важност във фън шуй. Мястото на предната врата и на печката са важни аспекти за фън шуй на дома.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:
4.2/5 на базата на 6 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...