Назад до Фън Шуй в интериора

Спалнята

Около една трета от живота си ние прекарваме в спалнята. В тази стая искаме да се отпуснем и да заспим лесно. Затова желаем тази стая да бъде максимално уютна и внушаваща спокойствие. Естествено, ние сме най-уязвими, когато сме заспали. Затова спалнята ни има по-различни фън шуй изисквания, отколкото тези на другите стаи - ние трябва да се чувстваме защитени и сигурни в тази стая.

От гледна точка на ци да тече плавно и без усилия.

Спалнята трябва да има само една врата. Когато тя има две врати, по-вероятно е да бъде използвана за движение от една стая в друга и обитателят й няма да спи спокойно.

Таванът на спалнята не трябва да бъде наклонен или да има открити греди. Поставете леглото под най-високата част на тавана, ако той е наклонен, и закачете две бамбукови флейти върху откритите греди.

Важно е да направим възможно през деня в спалните ни да влиза достатъчно количество ци, за да ни поддържа в добро състояние през нощта. Слънчевата светлина е благоприятен фактор, но слънчевите лъчи не бива да падат директно върху леглото, тъй като се вярва, че падащите директно слънчеви лъчи могат да свръхактивират леглото и върху него да се заспива трудно. Това е доста спорнотвърдение.

Спалните също така са места, където ние можем да се оттеглим и да прекараме известно време сами, чувствайки се в безопасност и защитени. Трябва да излизаме от утихналите си, интроспективни състояния ревитализирани и възстановени. А за да успеем да постигнем това, се нуждаем от достатъчно ци.

Спалните често се използват за други дейности, освен за спане. Например много хора учат в спалните си. Един мой познат пише роман в спалнята си, тъй като тя е единственото място, където той може да постави компютъра си. Ако случаят е такъв, е нужно в стаята да влиза допълнително ци, за да стимулира мозъка на обитателя й. Кристал, окачен над бюрото, ще активира намиращата се в непосредствена близост ци. Освен това добра идея е стаята да се раздели на част за работа и част за спане. Това е особено важно, ако в работата ви се използват някакви машини. За да можете да си осигурите спокоен сън, трябва да отлелите леглото си от машините, офис-оборудването и другите предмети, които обикновено не влизат в обзавеждането на една спалня.

Леглото трябва да бъде поставено в положение, от което обитателят на стаята ще може да вижда всеки, който влиза в стаята. В идеалния случай главата му не трябва да се обръща на повече от четиридесет и пет градуса, за да види той/тя кой влиза. Обикновено най-доброто положение за леглото е диагонално спрямо вратата. Като корекция, правеща по-лесно виждането на тези, които влизат в стаята, може да се използва огледало.

Леглото трябва да се опира на стена, за да има опора. Най-доброто положение е задната страна на леглото, откъм главата, да се опира на някоя от стените на стаята. Ако леглото се опира на стена, обитателят на стаята ще се чувства спокоен и умиротворен. Също така не е добре леглото да бъде поставено до прозорец, тъй като ци излиза през прозореца и вие може да не получите достатъчно ци през нощта. По-добре е между леглото и прозореца да има малка масичка или стол и завесите на прозореца да са пуснати през нощта.

Долната страна на леглото не трябва да бъде насочена към вратата на стаята. Това положение напомня на хората, влизащи в стаята, за положението на "ковчега". В миналото китайците са били погребвани според хороскопите им. Понякога това означавало, че не трябвало да бъдат погребвани до месец след смъртта им. Ковчезите се нареждали в дворовете пред светилищата, очакващи благоприятния за заравяне ден. Долната страна на леглото, насочена към вратата, е реминисценция на това.

Леглото не трябва да бъде поставено под открита греда. Ако леглото е под открита греда, твърде вероятно е спящият в него да има здравословни проблеми, свързани с онази част от тялото, която лежи под откритата греда. Например, ако гредата преминава през гръдния кош, той или тя вероятно ще има проблеми с тази част от тялото. Греди, които са по дължината на стаята, се счита, че създават брачна дисхармония и в крайна сметка разделят двойката. Обаче в някои спални няма избор и леглото трябва да бъде поставено под греда. При този случай, по-добре е гредата да е по дължината на леглото, тъй като това не създава здравословни проблеми. Заради семейната хармония обаче, добре е на гредата да бъдат окачени две бамбукови флейти.

Според някои експерти по фън шуй предната страна на леглото трябва да е обърната на север. Така спящият в него ще може да използва магнитната енергия, която Северният полюс излъчва, и следователно ще спи по-добре и също така ще е по-вероятно да си спомня сънищата, когато се събуди. Все пак, ако разположението на стаята го позволява, добра идея е да поставите леглото си така, че предната му страна да е обърната на север, за да следва естественото протичане на енергията. Не се тревожете обаче, ако ви е невъзможно да направите това.

Според личните ви триграми има четири благоприятни посоки, към които да е обърната предната страна на леглото ви.

Четири благоприятни посоки (от осигуряващите най-добра почивка до най-малко благоприятните)

 

Триграма Посока
Кун Югозапад, северозапад, запад, североизток
Гън Североизток, запад, северозапад, югозапад
Цян Северозапад, югозапад, североизток, запад
Дуй Запад, североизток, югозапад, северозапад
Сюн Югоизток, изток, юг, север
Джън Изток, югоизток, север, юг
Ли Юг, север, югоизток, изток
Кан Север, юг, изток, югоизток

Естествено, ако двама човека споделят едно легло, може би ще се наложи да направите компромис с избора на посоката. Ако вие сте Кун, например, а партньорът ви е Гън, най-добрата посока за двама ви е западът. Експериментирайте с тези посоки, но не поставяйте леглото си в необичайна част на стаята, само за да бъде то насочено към най-благоприятната посока. Естетиката играе голяма роля във фън шуй и е вероятно вече интуитивно да сте поставили леглото си в правилното положение.

Леглото не трябва да бъде местено, когато съпругата ви е бременна. Китайците вярват, че духове с големината на молекула, на име лин, живеят под леглото, очаквайки да дадат на нероденото бебе дъха на живота (ци). Под леглото не трябва да се маха прахта или да се чисти, докато съпругата е бременна.

Неприемливо е в другите стаи да окачвате прекалено много огледала. Те обаче са желателни в спалните, но не трябва да бъдат поставяни точно пред долната страна на леглото, тъй като хората, събуждащи се посред нощ, могат да видят отражението си в огледалото и да го помислят за призрак. Освен това огледалата, поставени в такава позиция, създават брачни проблеми.

Спалнята на главата на семейството трябва да бъде разположена максимално далеч от предната врата. Това символично кара обитателите й да се чувстват по-сигурни, което означава, че те ще спят по-добре. Освен това има смисъл спалнята да се намира максимално далеч от шумовете на улицата.

Спалнята ви трябва да бъде място, където да можете напълно да се отпуснете. Дръжте предмети, които ви напомнят за нещата, които трябва да бъдат направени, вън от стаята или поне вън от полезрението ви. Първото нещо, към което да поглеждате, като се събудите, трябва да бъде нещо приятно и привлекателно. Късметлия сте, ако събуждайки се, виждате красив пейзаж през прозореца на спалнята ви. Ако първото нещо, което виждате, като се събудите, е куп неизпрани дрехи или работа, която сте си донесли от офиса, за да я довършите вкъщи, не е вероятно да започнете деня в приповдигнато настроение. Направете така, че неща от този род да не са пред погледа ви, когато се събуждате.

Често на Запад спалните са поставени една до друга по дължината на един коридор. Коридорът може да създаде ша или отровна стрела, която е насочена право към крайната стая, ако тя е в дъното. Освен това прекалено много врати, отварящи се по протежението на един коридор, могат да създадат несъгласия и фрустрация.

Проверете дали има външни ша, насочени към прозорците на спалнята ви. Корекцията за такива стрели е окачването на тежки пердета. Обаче ако пердетата се държат спуснати през цялото време, необходимо е допълнително осветление на стаята, за да се насърчи натрупването на ци.

Имайте предвид, че вратата на стаята може също да създаде ша, ако нейният остър край сочи право към леглото. За да предотвратите това, трябва да отваряте напълно вратата. Може също така да поставите мебели между нея и леглото, така че ша да бъде елиминиран. Една алтернативна корекция е да окачите огледало от другата страна на стаята, което да отразява ножоподобния край на вратата обратно към вратата. Това решение обаче ще кара ша да се върти из стаята и да остане вътре.

Други вътрешни ша могат да възникнат, ако стаята е с неправилна форма. Стая с L-образна форма, например, съдържа един главен ша от ръба, получен при пресичането на двете стени, който сочи към стаята. Внимавайте леглото да не е поставено в една линия с този ша, тъй като обитателят на спалнята веднага ще започне да страда от здравословни проблеми в резултат от ша. Корекцията за това е да окачите кристал или вятърни чанове на тавана на разстояние приблизително шест инча от шаАлтернативна корекция е да окачите огледала на двете стени, които създават този ша.

Спалните често се използват и като места за складиране. Това създава безредие, което може да окаже отрицателно влияние върху ци. Дори ако натрупаните вещи не се виждат, те пак могат да попречат на движението на ци. Например складирани под леглото предмети създават отрицателна ци, която може да окаже влияние върху съпружеските отношения на обитателите на стаята. Освен това се вярва, че ще сънувате сънища за предметите, складирани под леглото.

Правилните цветове за килима и тапетите в спалнята са свързани с елемента на обитателя на спалнята, Това е особено важно за спалните на децата, където цветовете трябва да са свързани с елемента, непосредствено предшестващ техния в съзидателния цикъл на елементите.

Ако елементът на детето е огън, правилният цвят е зелено.

Ако елементът на детето е земя, правилният цвят е червено.

Ако елементът на детето е метал, правилният цвят е жълто.

Ако елементът на детето е вода, правилният цвят е бяло.

Ако елементът на детето е дърво, правилният цвят е синьо или черно.

Изискват се корекции, ако цветовете в спалнята на детето ви са противоположни на неговия елемент. Естествено, по-добре е да се промени цветът, но това може да е скъпо, особено ако несъответстващият цвят се окаже килимът.

Ако елементът на детето е огънят, противоположните му цветове са черното и синьото. Прибавете зелено към цветовете в стаята, за да коригирате това.

Ако елементът на детето е земята, противоположният му цвят е зеленото. Прибавете червено към цветовете в стаята, за да коригирате това.

Ако елементът на детето е металът, противоположният му цвят е червеното. Прибавете жълто към цветовете в стаята, за да коригирате това.

Ако елементът на детето е водата, противоположните му цветове са жълтото и кафявото. Прибавете бяло към цветовете в стаята, за да коригирате това.

Ако елементът на детето е дървото, противоположният му цвят е бялото. Прибавете синьо към цветовете в стаята, за да коригирате това.

За стаите на възрастните в идеалния случай се използва смес от цвета, отговарящ на личния им елемент, и цвета на елемента, непосредствено предшестващ техния.

Не е добра идея стаята в най-далечния ъгъл по диагонал отдясно на предната врата да бъде използвана като детска спалня. Това е секторът Брак и е най-доброто място за поставяне на спалнята на главата на семейството. Ако тази стая се даде на дете, то ще прояви склонност да властва над къщата.

Детската спалня не трябва също така да бъде извън ба гуа, поставен върху плана на къщата. Стая, която е вън от ба гуа, се счита за незащитена. Ако нямате алтернатива за мястото на детската спалня, едно огледало на стената, свързваща стаята с останалата част от къщата, служи символично за изтегляне на незащитената стая обратно в ба гуа.

Ако любовният ви живот се нуждае от стимулиране, махнете всички детински играчки от спалнята си. Такива могат да бъдат плюшените мечета, моделите на самолети и всичко друго, свързано с детските ви години. Махнете всичко, свързано с предишни любовни връзки. Новият ви партньор не би желал да ги вижда. Поставете леглото в такова положение, че към него да има достъп от двете страни. Окачете голямо кръгло огледало на стената. Кръглите огледала са за предпочитане пред квадратните и правоъгълните, тъй като ъглите на огледалата могат да създават ша, макар и само по стената. Махнете от стаята всичко, което ви напомня за работата. Трудно е да изпаднете в романтично настроение, когато виждате пред себе си куп непрани дрехи.

Децата украсяват стаите си по вълнуващи, изпълнени с въображение, начини, които отразяват техните хобита и интереси в момента. Макар че сте възрастни, вие можете да направите същото в спалните си. Една спалия не трябва да има скучен и чисто функционален вид. Позволете й да изразява малко от вашия ентусиазъм. Ще спите с по-голямо чувство на удовлетвореност, сънищата ви ще бъдат по-приятни и ще се събуждате сутрин, чувствайки се по-освежени.

* редактор - Банко Пиронков, консултант по Фън Шуй

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

РЕГИНА ЧОЛАКОВА
Здравейте,а как да разбера каква съм по триграмата
Анонимен!
Моята зодия е огнена,затова спалнята ми е синя !
стефан
ужасно невярно ...
dani
prekrasna statia
Анонимен
ЧУДЕСНА СТАТИЯ!!!ПРОЧЕТЕ ТЕ Я!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...