Назад до Духовни учители

Екхарт Толе

Ранен живот и образование

Улрих Леонард Толе е роден в Люнен Германия през 1948г. Толе описва детството си като нещастно, особено ранното си детство в Германия. Родителите му се карали постоянно и в крайна сметка се разделят. Той се чувства отчужден и от враждебната среда в училището. Докато си играе в разрушените сгради от Втората световна война Толе се чувства депресиран от преживяната от него болка, свързана с енергийното поле на държавата. На 13 годишна възраст той се премества да живее в Испания с баща си. Баща му не настоявал той да посещава гимназия и така Толе започва да учи литература, астрономия и езици у дома.

На 15 годишна възраст Толе прочита няколко книги, написани от немския мистик Джоузеф Антон Шнайдерфранкен, известен още като Bô Yin Râ. Тези книги остават дълбок отпечатък у Толе. На 19 годишна възраст Толе се мести в Англия и в продължение на 3 години учи немски и испански език в Лондонското училище за езикови проучвания. Тормозен от депресия, тревожност и страх, той започва да търси отговори в живота си. На 22-годишна възраст той решава да задълбочи своето търсене, чрез изучаването на философия, психология и литература и се записва в Лондонския Университет. След като се дипломира му е предложена стипендия за правене на изследвания в университета в Кембридж, като аспирант и е приет там през 1977г.

Вътрешна трансформация

Една нощ през 1977г., когато той бил на 29 години, след като страдал за дълъг период от суицидна депресия, Толе усетил, че изпитва някаква „вътрешна трансформация”. През тази нощ той се събудил в съня си и страдал от чувство на депресия, което е било почти непоносимо, но след това преживял нещо, което променило живота му. Толе описал това, като Богоявление. Той споделил:

„Не мога да живея със себе си повече. Въпросът без отговор е: Кой е този Аз, който не може да живее със себе си? Каква е същността? Усещах как се давя в празнотата! По това време не знаех, че умът е този, който изгражда Азът с неговите тегоби и проблеми между незадоволителното минало и страшното бъдеще. Тогава този Аз изчезна, просто се срина. На следващата сутрин се събудих и всичко беше толкова спокойно. Мирът беше в мен, защото Азът вече го нямаше. Беше дошло просто едно чувство за присъствие. Просто стоях и наблюдавах.”

Толе излязъл на разходка из Лондон следващата сутрин и всичко му се струвало много спокойно, дори трафика. Това усещане продължава и той започнал да чувства мир и спокойствие във всяка ситуация. Толе спрял своето обучение и прекарал следващите 2 години в състояние на дълбоко блаженство, главно седейки по пейките на Russell Square в централен Лондон, наблюдавайки света около себе си. Семейството му си помислило, че той е полудял. Толе Променил първото си име от Улрих на Екхарт, според някои в почит към немския философ и мистик Майстер Екхарт, но според други той е избрал това име случайно.

Кариера

След този период бивши негови състуденти и хора, които се запознали случайно с него, започнали да му задават въпроси за неговите вярвания. Той започнал да работи, като съветник и духовен учител. Студентите продължили да идват при него, през следващите 5 години. Той се преместил в Гластънбъри и основал център за алтернативен начин на живот. През 1995г. след като посетил Северна Америка няколко пъти се установява във Ванкувър, където се среща с бъдещата си съпруга Ким Енг.

Първата книга на Толе е „The Power of Now” е публикувана за пръв път през 1997г. и е била с тираж само 3000 копия. Но бързо придобива популярност и през 2000г. дори Опра Уинфри я препоръчва в списанието си. През август 2000г. книгата се превръща в бестселър. През 2008г. книгата е преведена от английски на още 33 езика. През 2003г. Толе публикува втората си книга „Stillness Speaks”.

През 2005г. Толе публикува третата си книга „A New Earth”, която се превръща в бестселър няколко пъти в периода март-септември 2008г. След като Опра Уинфри препоръчва „A New Earth”, само за 4 седмици са продадени 3,5 милиона копия на книгата. Толе започнал да си партнира с нея и през май 2008г. провежда серия от уеб семинари и сесии. Седмичните семинари били с участието на Толе и Уинфри, като хората задавали своите въпроси по Скайп. Третият им съвместен уеб семинар привлякъл повече от 11 милиона зрители.

Толе създал компания, която да продава продуктите свързани с учението му, наречени Екхарт учения. Той води своите семинари на английски, но понякога и на немски и испански. В интервю за списание „Телеграф” през 2003г. Толе споделя, че няма намерение да създава голяма търговска структура или някакъв вид ашрам или център. Той казва, че предпочита да се развива по естествен начин и предупреждава, да се внимава организацията да не се поддаде на егоизма.

През 2009г. той създал видео сайт наречен Eckhart Tolle TV. През юни 2009г. Толе и Джим Кери стават хедлайнери на първата конференция на Global Alliance for Transformational Entertainment (GATE), на който двамата са почетни учредители.  През септември същата година  Толе се появява заедно с Далай Лама, като говорители на срещата на върха по въпросите за мира във Ванкувър. Последната му до момента книга се казва „Guardians of Being”.

Учения

Толе пише в увода към втората си книга „Stillness Speaks”:

„Истинският духовен учител няма какво да преподава в общоприетия смисъл на думата. Той не може да ви даде или да добави нещо към вас, като нова информация, убеждения или правила на поведение. Единствената функция на такъв учител е да ви помогне да премахнете това, което ви отделя от истината. Думите не са нищо повече от едно упътване.”

Толе казва, че книгата му „The Power of Now” е:

„преизчисление на нашето време от гледна точка на безкрайното духовно учение, същността на всички религии”

Той пише, че религиите са толкова объркващи, че тяхното духовно съществуване е почти изчерпано. Според него те до голяма степен внасят разногласия, отколкото да имат някакви обединителни сили.

Толе казва, че най-важното нещо, което може да се случи на един човек е отделянето на процеса на мислене от съзнанието и, че съзнанието е пространството в което мислите съществуват. Той казва, че причините за нещастието не е конкретно събитие, а мислите за него.

Според неговия официален уебсайт в основата на неговото учение се намира трансформацията на съзнанието, духовното пробуждане. Това според него е следващата стъпка в човешкото развитие. Това пробуждане излиза извън обсега на нашето его-базирано състояние на съзнанието. Това е предпоставка не само за лично щастие, но ще бъде и край на ожесточените конфликти на нашата планета.

В книгата си „A New Earth”, Толе описва един основен аспект на човешката дисфункция „егото” или „илюзорното усещане за себе си”, въз основа на подсъзнателна идентификация с нечии спомени или мисли. Друг основен аспект той вижда в натрупването на стара емоционална болка.

Рейтинг:
4.4/5 на базата на 5 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...