Назад до Хатори: Човекът като енергийна система

Хатори: Човекът като енергийна система

  1. Хатори: Човекът като енергийна система
  2. Упражнение за себеовладяване
  3. Укрепване на Ка
  4. Въпроси за издигането на Ка

Упражнение за себеовладяване

Част А

При първото упражнение вдишвате нагоре по праничната тръба, която е свързана със Земята. Извършвате едно вдишване от Земята нагоре в праничната тръба, и след това релаксирате и с помощта на една въздишка го оставяте да ви напусне. После, при второто вдишване, вдишвате въздуха над главата, вкарвайки небесна енергия в праничната тръба на тялото, и след това го издишвате отново с лека въздишка. Опитайте няколко пъти, докато не усетите отчетливо потока от енергия в праничната тръба.

Всичко, което правите в тази първа стъпка, е да започнете да усещате как финият поток от енергия, прана, се издига от Земята и влиза в праничната тръба, а след това се спуска от небесното царство в праничната тръба. Вероятно ще ви бъде по-лесно, ако си пуснете някаква релаксираща музика, тъй като много хора считат, че музиката им помага да се отпуснат, да се обърнат навътре и по този начин процесът се улеснява. Със сигурност обаче може да се изпълни и без музика, особено от онези, които се радват на спокойна обстановка. Упражнението е особено ефикасно, когато се изпълнява навън, сред чистотата на природата.

Част Б

Следващата стъпка в Упражнението за себеовладяване е да се вкара прана в праничната тръба и след това да се циркулира във физическото тяло.

Стъпка 1: Както при предното упражнение, вдишайте и изтеглете прана от Земята, вкарвайки я в праничната тръба. Задръжте дишането за миг и след това издишайте с въздишка. Фокусирайте вниманието си върху праничната тръба.

Стъпка 2: Сега вдишайте, изтеглете прана надолу от пространството над главата, вкарвайки я в праничната тръба. Задръжте дишането за миг, докато се концентрирате върху праничната тръба. Издишайте с въздишка, като насочите вниманието си към цялото физическо тяло. В съответствие със Закона за вниманието (т. е. "Енергията следва осъзнаването") от праничната тръба прана ще потече в тялото. Правете упражнението, докато не усетите поток от енергия, изливащ се от праничната тръба във физическото тяло.

Когато започнете процеса за първи път, това усещане може да е твърде недоловимо, а някои места в тялото ще бъдат по-чувствителни за прана в сравнение с други. Но накрая ще имате ясното физическо усещане за прана, изливаща се във физическото тяло от праничната тръба. Когато осъзнаването ви стане по-фино, вероятно ще забележите, че прана влиза и във фините тела. Нека проникне в тях и да се разпростре извън границите на физическото тяло. Това ще ви позволи наистина да увеличите Ка, да усилите праничното тяло.

Част В

Стъпка 1: Насочете своето осъзнаване в сърдечната чакра, разположена в центъра на гърдите. Припомнете си чувството на необусловената от нищо любов и приемане. Уверете се, че наистина изпитвате това състояние. Мисленето за него няма да свърши работа.

Стъпка 2: Като осъзнавате сърдечния център и задържате емоционалното състояние на безусловна любов и приемане, вдишайте и изтеглете прана от Земята нагоре в праничната тръба. Задръжте дишането за момент, докато се концентрирате върху праничната тръба, продължавайки да задържате емоционалното състояние на любов и приемане. Когато издишате, насочете осъзнаването във физическото тяло и позволете на "квалифицираната прана" да излезе от праничната тръба и да потече из цялото тяло.

Стъпка 3: Върнете осъзнаването в сърдечния център и отново задържайки емоционалното състояние на безусловна любов и приемане, вдишайте и изтеглете прана от пространството пад главата надолу в праничната тръба. Задръжте дишането за момент и се концентрирайте върху праничната тръба, все още в състояние на любов и приемане. Когато издишате, насочете осъзнаването си към физическото тяло и позволете на "квалифицираната прана" да излезе от праничната тръба и да потече из цялото тяло.

За да работи това упражнение, трябва наистина да го практикувате. Ако за вас това е още една идея или понятие, то няма да окаже въздействие върху Ка. Трябва да го практикувате.


Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Благодаря за познанието което ни давате...
Виж още отзиви
Коментирай
loading...