Назад до Основи на Ароматерапията

Лечебни енергии и ароматерапия

Схващането за жизнената сила, или фината енергия, е много старо. Китайците я наричат чи, японците - ки, а индусите — прана. Всички живи организми притежават жизнена енергия от нефизическо естество. Ние я притежаваме, растенията я притежават, естествените етерични масла също я притежават. Съществуват и „пресъздадени етерични масла", които се формират чрез съединяване на същите химически съставки, съдържащи се в прототипа. Очевидно те са по-евтини, но имат забележимо различен аромат и са лишени от терапевтичния потенциал и обхват, характеризиращи природните масла. Явно липсва някаква жизнена съставка, която не е от химическо естество. По общо признание почти невъзможно е да се дублират природни масла, дори и по химичен път, тъй като в състава им са включени многобройни компоненти в извънредно малки количества - до 0,00001 %. И все пак дори да се намери разрешение на този проблем, съмнявам се дали резултатът ще наподобява продуктивния гений на природата. В живота има нещо повече от химия, а етеричните масла, въпреки че не са живи в буквалния смисъл на думата, притежават скрита лечебна сила.

Етеричните масла въздействат положително върху живота и здравето. И така, ние знаем, че са способни да стимулират тъканната регенерация. При кожни изгаряния лавандуловото и други масла подпомагат растежа на нова здрава кожа, което от своя страна води до много бързо зарастване. Стимулиращият ефект на етеричните масла върху оздравителния процес се потвърждава и от бързото зарастване на рани, възпаления и язви дори в случаи, неподдаващи се на други форми на лечение. Регенерацията на костна тъкан също може да бъде ускорена от етерични масла; доказва го успешното им приложение при лечение на остеопороза, при артрит и при срастване на костни счупвания. Тъканна регенерация на черния дроб на плъхове е била демонстрирана с използване на масла от семената на кумин (италиански кимион), копър, керевиз и магданоз.

Добре известно е, че етеричните масла засилват имунната система отчасти чрез ускоряване на производството на бели кръвни клетки. Регенерацията на кожна тъкан, за която стана дума по-горе, вероятно се дължи на усилване на клетъчната активност и растеж. Тъй като процесът на остаряване предполага забавено подновяване на клетките, има резон в твърдението, че ароматерапията е „подмладяваща". В 1559 г. Конрад Геснер характеризира етеричните масла като притежаващи сила, която съхранява здравето и удължава периода на младостта.

В редица източници се споменава за електрическия аспект на ароматерапията във връзка с клетъчната стимулация. Ровести твърди, че електромагнитното натоварване на ароматните молекули в етеричните масла оказва „отчетлив ефект върху клетъчните магнитни полета". Валне разглежда електрическото съпротивление на етеричните масла. Той обръща внимание на факта, че ракът е заболяване, при което електрическото съпротивление на клетките е намалено и че карамфиловото масло, имащо висок праг на съпротивление, притежава противоракови свойства. Интересен е и коментарът му, че високият праг на съпротивление на есенциите противодейства на разпространението на инфекции и токсини.

В продължение на векове се е поддържало твърдението, че всички живи организми са заобиколени от „аура", т. е. енергийно поле, простиращо се извън границите на физическото тяло. Някои хора имат щастието да ги виждат. За повечето хора това е трудно, но всъщност да почувстваш скритата енергия около нечие тяло е сравнително лесно и не са малко онези, които могат да се научат. Долорес Крийгер, професор в Нюйоркския университет, преподава тази техника на медицински сестри и е написала книга, озаглавена „Терапевтичният допир". Психотерапията не е нещо ново, тя се базира на принципа на „енергетизиране" на скритото енергийно тяло на пациента, за да бъде излекувано то по някакъв начин.

Преди години руският учен Семьон Кирлиан разработи метод за фотографиране на „аурата". Той използва обикновена фотографска хартия и вместо камера - инструмент, който произвежда високоволтажно електрическо поле. Всяко живо същество, било то растение или животно, показва наличие на енергийно поле около себе си, когато се заснеме по описания начин. Мнозина от познавачите на тази техника се стремят да я демистифицират, изтъквайки твърде правилно, че тя не демонстрира аурата като такава, а по-скоро електрическия ефект на полето. Напоследък е разработен метод за диагноза и анализ на основата на Кирлиановите снимки на ръцете на пациенти.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
loading...