Назад до Махараджи (Неем Кароли Баба)

Махараджи (Неем Кароли Баба)

  1. Махараджи (Неем Кароли Баба)
  2. Биография на Махараджи

Биография на Махараджи

Неем Кароли Баба, по-известен, като Махараджи е починал на 11 Септември 1973г. във Вриндаван, Индия. Той е хиндуистки гуру и поклонник на хиндуисткото божество Хануман. Известен е извън Индия с това, че е бил гуру на много американци, които са пътували в Индия през 60-те и 70-те години. Неговите най-известни последователи са духовните учители Рам Дас и Бхагаван Дас и музикантите Кришна Дас и Джей Ютал. Негови ашрами са Вриндаван, Ришикеш, Шимла, Бхумиадхар, Хануман Гади, Делхи и Таос в Ню Мексико, САЩ.

Ранен живот и семейство

Точната дата на раждане на Махараджи не е известна. Той е роден в заможно семейство, баща му се е казвал Пандит Дурга Прасад. Рожденното му име е Пандит Лакшми Нарайян Шарма. Оженен е на 11 години за Рамбети от която има 3 деца. Той имал две дворцови жилища. Едното в Акбарпур, то е по-старото и е превърнато в храм. Другият му дом е в Агра, който той посещава няколко пъти след като приключва семейния си живот.

Садху и гуру

Той напуска дома си, когато най-малкото му дете става на 11 години през 1958г. и се скита из цялата северна част на Индия, като садху. През това време той е известен с много имена, включително Лакшман Дас, Ханди Уала Баба и Тикониа Уала Баба. В Гуджарат е известен, като Талаия, а във Вриндаван се обръщали към него с името Чамактари Баба. Той е смятан за светец от много хора.

Махараджи е бил привърженик на бхакти йогата и е насърчавал това да се грижим за другите (Сева), като най-висша форма на безусловната преданост към Бога. В книгата „Чудото на любовта” на Рам Дас, поклонник на име Анжани, споделя следното:

„Не може да няма биография за него.Фактите са малко, историите много. Той е известен с много имена в различните части на Индия из които се е скитал през годините. Неговите поклонници, които не са индийци го наричат Неем Кароли Баба, но най-често се използва названието Махараджи, което е много популярен прякор в Индия. Той много обича да казва, че е „никой”. Най-кратките и лесни за разбиране разкази бяха неговите учения. Обикновено той седеше или лежеше на една дървена пейка увит в одеало и няколко поклонници седяха около него.  Посетителите идваха и си отиваха, носеха храна, споделяха по няколко думи, кимване, пляскане по челото или гърба и след това са отпращани. Имаше много смях около него, защото той обичаше да се шегува. Понякога той стоеше мълчалив и като,че ли бе в друг свят, където ние не можем да влезем, но блаженството и мира му се изливаше върху нас.

Учение

Махараджи е посветен на изказването си: „Обичай всички, служи на всички.

Известни ученици

Сред най-известните ученици на Махараджи са холивудската актриса Джулия Робъртс, Рам Дас (автор на книгата „Бъди тук сега”), учителите Бхагаван Дас, Лама Сурия Дас и музикантите Джей Ютал и Кришна Дас. Други известни поклонници са Лари Брилиант и съпругата му Гирия, Дада Макерджи, Ивет Росер. Стив Джобс заедно с приятеля си Дан Котки пътували за Индия, за да се срещнат с Махараджи, но пристигнали след неговата смърт.

Фондации

След завръщането си в САЩ Рам Дас и Лари Брилиант основават фондация Сева, международна здравна организация, базирана в Бъркли, Калифорния, която е поела ангажимента да прилага учението на Махараджи и да се бори с бедността по света. Едно от най-големите постижения на Сева е това, че е помогнала за връщане на зрението на близо 3 милиона слепи хора, страдащи от катарактска слепота в страни като Тибет, Непал, Индия, Бангладеш, Камбоджа и цяла Африка. Организацията също работи с местните индианци и им помага в областта на здравеопазването.

В края на 2000г. се създаде още една фондация с наименованието „Love Serve Remember Foundation”, чиято цел е да запази и развива учението на Махараджи и Рам Дас.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...