🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Техники за отделяне от тялото

Медитация и чакра медитация

Медитацията има две основни функции – постигане на релаксация и подобряване на концентрацията. Следователно състоянието на опитност извън тялото е подобно на медитацията и много хора са преживели опитност извън тялото по време на медитация или йога. Двата основни типа медитация са медитация за концентрация (фокусиране) и вътрешна медитация (внимателност). Повечето видове медитация са от първия тип. Човек просто фокусира вниманието си върху един физически обект, като например пламък на свещ или пък изпитва определени усещания, като пропадане или изпитва определени чувства, като почит и любов или определени мантри, като говорене на глас или тихо прошепване или постигане на визуализации, както е при чакра медитацията. Медитацията за концентриране е един вид самохипноза.

Другият основен вид медитация е вътрешната медитация. Тя представлява анализиране на мисли и чувства по такъв начин, че да се постигне опитност от субективността и илюзията. Такава медитация се извършва при достигането на трансцедентално състояние.

Чакра медитацията е специален вид медитация за концентрация, която се основава на йогата Кундалини, чиято практика отключва енергията Кундалини и посредством главният енергиен канал през гръбначния стълб Сушумна и енергизира различните чакри  по неговото протежение. Чакрата е сетивен орган на етерното тяло, който е виден само за ясновидци. Захранването на чакрите посредством тази практика носи окултни сили (sidhis), докато най-накрая се достигне коронната чакра, а оттам и пълното просветление.

Според индийската философия, човек има седем основни чакри или психически центрове по тялото си. В теософското учение чакрите са 10 и тези, които са обучени как да ги използват могат да получават знания от астралния свят (3 от 10-те чакри се използват само при черна магия). Всяка от чакрите образува мост, връзка или енергиен трансформатор, зарежда чиста енергия в различни форми и свързва различните тела заедно. Чакрите са разположени по протежение на Надите (мрежа от психични нерви или канали) и следват вегетативната нервна система по протежение на гръбначният мозък.

Първата чакра, намираща се в основата на гръбначният стълб при перинеума е Петата чакра е чакрата на гърлото, Вишудха, разположена в основата на гърлото (щитовидната жлеза) тя си кореспондира с психическият поглед (ясновидството).

Останалите две чакри се смята, че са свързани с по-високите състояния на съзнанието. Челната чакра или Сахасрара, разположена на върха на главата (епифизната жлеза). Тя кореспондира с астралната проекция и просвещението.

Чрез практикуването на чакра медитация вие се концентрирате върху чакрите си, като се започне от астрална проекция и други неща, когато сте достигнали Ажна и крайната цел коронната чакра.

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...