Назад до Запознаване с пътуването извън тялото

Астрална проекция

През 1875г. Блаватска основава Теософското общество в Ню Йорк, за да изучава източни религии и наука. Нейното учение се основава на знанията натрупани от пътувания в Индия и на други места. Според Теософите човек не е само продукт на физическото си тяло, а е сложно същество, състоящо се от много тела всяко от което е по-фино от това, което е под него. За тези тела трябва да се мисли, като за горна дреха, която трябва да бъде съблечена, за да се открие истинската същност на човека.

Въпреки че има вариации в детайлите, обикновено се твърди, че има седем големи измерения и седем съответстващи на тях тела. Най-грубото от всички е физическото тяло от плът с което всички ние сме запознати. Има и друго тяло описвано също като физическо, известно като „етерен двойник”. Етерният двойник е проява на физическа жизненост, която е постоянна и не се променя по време на цикъла на живота и смъртта, но не е вечен и в крайна сметка се абсорбира на елементите от които е направен. Това двойно тяло действа като един вид предавател на енергия който прави контакт между по ниското физическо тяло и по-висшите тела. Етерната субстанция се разглежда като продължение на физическото.

Следващото ниво е астралният свят и неговото астрално тяло, което се асоциира превозно средство на съзнанието. Астралното тяло е по-фино от етерното тяло и съответно е по-трудно да се достигне до него. Астралното тяло се смята за реплика на физическото тяло (грубото тяло), но с по фино и леко вещество, което прониква във всички нерви, фибри и клетки на физическия организъм и е постоянно в суперактивно състояние на вибрация и пулсация.

Астралният свят се състои от астрална материя, като всички обекти от физическия свят имат своята реплика в астралния свят. Следователно има физическо копие на всичко, което се намира в астралния свят, но има неща в астралния свят, които нямат копия във физическия свят. Има форми създадени от човешката мисъл, които не са отишли по-далеч след като са напуснали физическия свят. Такива форми могат да бъдат специално създадени по време на ритуали с магии и да помогнат след това за изцеление, събиране на информация и получаване на информация.

В схемата описана току що се предполага, че тези които имат способността да виждат естеството на мислите на човек, като виждат промените в цвета и формата на астралното му тяло. Навсякъде около физическото тяло могат да се видят ярки блестящи цветове на астралното тяло, които се наричат астрална аура. Аурата е многоцветна и ярка или замъглена в зависимост от характера и качествата на лицето. Следователно аурата на човек е индекс на скритите му наклонности.

Всички тези концепции са от особено значение поради факта, че астралното тяло трябва да може да се отделя от физическото тяло и да пътува без него. Тъй като астралното пренася и съзнанието, това е тялото, което е бъдно, а не физическото. Говори се, че по време на сън астралното тяло напуска спящото физическо тяло. Неосъзнатите хора имат по-малко съхранена памет и техните астрални пътувания са ограничени и неясни. Лицата с по-високо ниво на съзнание могат да контролират своите астрални пътувания и да изминават много големи разстояния и дори могат да се откъсват от физическите си тела по тяхно желание. Това е което се нарича астрална проекция.

В астралната проекция съзнанието може да пътува почти без ограничения, но то пътува в астралния свят и следователно не вижда физически обекти, а техните астрални проекции и други същества, които живеят в астралните области. Астралният свят е известен, като света на илюзиите или света на мислите. Непредпазливите хора могат да изгубят ориентация от силата на собствените си фантазии. В това състояние някой може да се види от всеки, който има ясновидски способности. Ясновидеца може да вижда човека с астралното си тяло. Той може да се появи и пред други хора, но трябва да е като плътна материя наречена ектоплазма, за да могат да го възприемат. Ектоплазмата се счита за материализиране на астралното тяло и е описана като материя, която е невидима и неосезаема в първично състояние. Тя приема твърдо, течно или газообразно състояние в зависимост от етапа си на конденз.

Един от аспектите на астралното пътуване който в началото на теософията е слабо изследван, но по-късно му се обръща сериозно внимание е т.н. сребърна нишка. Това е нишката с която астралното тяло остава свързано с физическото тяло. Тя е безкрайна, еластична, но здрава нишка, която има деликатен сребрист цвят. Ако тази нишка се скъса ще настъпи смърт. Когато човек наближава физическата си смърт астралното тяло постепенно се изплъзва и се издига над физическото и след това сребърната нишка се прекъсва, за да позволи на по-висшите тела да напуснат. Смъртта се разглежда, като форма на постоянна астрална проекция.

Отвъд астралното теософията различава още 5 нива. Те включват умствено (devachnic), the buddhic, Нирвана и още две нива, които са далеч отвъд нашето разбиране и много рядко са описвани. Задачата на всеки човек е да прогресира през всяко от тези нива.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...