Назад до Запознаване с пътуването извън тялото

Осъзнат сън

  1. Осъзнат сън
  2. Явления свързани с осъзнатия сън
  3. Физиология на нормалния и осъзнатия сън
  4. Връзка между осъзнатия сън и ОИТ

Терминът осъзнат сън се отнася за състояние при което сънувате осъзнато или казано с други думи, наясно сте, че сънувате. Този термин е въведен от холандския психиатър Фредерик ван Еден през 1913г. Разликата между осъзнатите и обикновените сънища е очевидна и вие ще я усетите веднага след като имате осъзнат сън. Усещането е като да се събудите в собствения си сън. Това е като да имате ясната мисъл, че в момента сънувате. Това усещане за осъзнат сън се появява, когато нещо странно се случи по време на съня ви и вие разбирате, че в момента сънувате. Повечето хора, които помнят сънища си изпитват подобно преживяване. Обикновено те се събуждат веднага след като осъзнаят, че сънуват, но понякога е възможно и да продължат съня си, въпреки, че са с ясното съзнание, че сънуват.

Фалшиви събуждания

Объркващи и различни форми на осъзнатите сънища са фалшивите събуждания. Това е когато сънувате, че се събуждате, но в действителност все още спите. Ван Еден ги нарича „неправилно събуждане” и ги описва, като „демонична, тайнствена, светла и силна дяволска светлина”. Положителното на фалшивите събуждания е, че те могат да се използват за предизвикване на опитност извън тялото. Оливър Фокс препоръчва използването на фалшиви събуждания, като метод за постигане на опитност извън тялото. За много хора опитността извън тялото и осъзнатите сънища са практически неразличими. Ако сънувате, че напускате тялото си изживяването е почти същото.

Проучванията на Леберг за физиологията на започването на осъзнатия сън, разкрива, че то стартира по два начина. По-разпространения вид е започване на осъзнат сън по време на сън dream-initiated lucid dream (DILD). При него човек изпитва осъзнат сън, като е напълно въвлечен в съня си. DILD се появява точно по средата на интензивното сънуване, когато очите под клепачите се движат много бързо Rapid eye movement (REM). Около 80% от всички осъзнати сънища са DILD. При останалите 20% осъзнатия сън настъпва след като хората се събудят от сън и след това отново заспят. При тях в един момент хората са наясно, че са будни и са в леглото си, докато в следващия момент вече сънуват отново и вече не възприемат стаята в която се намират. Този вид осъзнати сънища се наричат започване на осъзнати сънища със събуждане wake initiated lucid dreams (WILD).

За много хора осъзнатите сънища са забавни и те искат да се научат как да предизвикват повече осъзнати сънища. От проведените експерименти се констатира, че хората преживели силна физическа или емоционална дейност през деня са по-склонни да изпитат осъзнат сън вечерта. Ако се събудите вечерта и извършвате някаква дейност преди да заспите, отново ще насърчите осъзнатите сънища. Разработени са много методи за предизвикване на осъзнати сънища, като те се разделят на три категории.

Една от най-известните техники за предизвикване на осъзнати сънища e мнемоничното предизвикване на Лаберг (Mnemonic Induction of Lucid Dreaming). Тази техника се практикува при събуждане от сън в ранните сутрешни часове. Трябва да се събудите напълно и да започнете някаква дейност, като ходене или четене и след това легнете и заспите отново. След това трябва да си представите, че спите и сънувате и си напомняте това като си казвате: „Следващият път, когато имам такъв сън, искам да помня, че сънувам.”

Вторият подход включва постоянното напомняне да останете осъзнат през целия ден, а не през нощта. Това се основава на идеята, че ние прекарваме повечето от времето си в едно будно замаяно състояние. Ако можем да бъдем по осъзнати в будния си живот, може би бихме били по-осъзнати и по време на сънуването. Немският психолог Пол Толей предлага да се запитваме многократно всеки ден: „Сънувам ли или не?” Това упражнение може да звучи лесно, но не е така. Нужна е много решителност и постоянство. За тези, които забравят френският изследовател Клерк предлага да напишат една голяма буква „С” на ръката си, която да им напомня за съзнанието. Този метод е подобен на старата техника за повишаване на осведомеността, чрез медитация и внимание.

Третият и последен подход изисква различни приспособления. Идеята е да се използва някакъв външен сигнал, който да напомня на хората, докато са във фаза на съня REM, че сънуват. Едно от възможните решения е пръскане на вода, върху лицето и ръцете на спящия, но това решение е много ненадеждно.  Изследователя Хеарн изобретява машина която да следи сърдечната честота и да пуска лек електрошок върху китките на спящия, когато той навлиза в най-активната фаза на съня REM.

Междувременно в Калифорния Лаберг отхвърля записаните на касета гласове и вибрациите и вместо това използва мигащи светлини. Оригиналната версия на устройството предизвикващо  осъзнат сън, което той разработва е използвало компютър, който следи движенията на очите по време на REM съня и включва мигащите светлини, когато REM e достигнал определено ниво.  Включени са и чифт очила, които се слагат вечерта и започват да мигат, когато спим или сънуваме. Човек сам може да контролира нивото на движение на очите си, при което светлините започват да мигат. Най-новата версия на това устройство има и чип вграден в очилата, който не само контролира светлината, но и съхранява данни за движението на очите през нощта и информация за това кога и за колко време светлината да мига, което прави възможна по-фината настройка.

Има два приципа за асоцииране на осъзнатите сънища с опитността извън тялото. Първо последните изследвания показват, че едни и същи хора са склонни да имат осъзнати сънища и опитност извън тялото. На второ място, както Грийн посочва е трудно да се направи ясно разграничение между ОИТ и осъзнат сън. Също така за разлика от обикновеният сън тук човек може да коментира и дори да контролира преживяването си. Грийн асоциира всички подобни преживявания, като „metachoric experiences”.

Има една важна разлика между осъзнатите сънища и другите видове преживявания. По време на осъзнат сън човек има ясен поглед върху състоянието в което се намира (в действителност този факт определя състоянието). При фалшивото пробуждане няма такъв ясен поглед. При ОИТ хората смятат, че наистина са напуснали телата си. Хората изпитали преживявания близки до смъртта усещат, че навлизат в тунел, който възприемат като вход на свят, който се намира отвъд смъртта. Само при осъзнатият сън човек реално знае и чувства, че сънува.

Както и при проучванията направени за ОИТ, така и проучванията за осъзнатите сънища ни дават информация за това колко често могат да се изпитват осъзнати сънища и кой може да ги изпита. Блекмор смята, че около 50% от хората са имали поне 1 осъзнат сън в живота си. Грийн установява, че 73% от студентите са изпитвали осъзнат сън. Палмър установява, че 56% от обикновените граждани и 71% от студентите редовно изпитват осъзнати сънища. Блекмор установява, че 79% от студентите, които е интервюирала са имали осъзнат сън. Всички тези изследвания ясно показват, че осъзнатият сън е едно много по-често срещано явление, отколкото ОИТ.

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

d
Az sum si osuznaval nqkoi ot sunishtata
Коментирай
loading...