Назад до Осъзнат сън

Осъзнат сън

  1. Осъзнат сън
  2. Явления свързани с осъзнатия сън
  3. Физиология на нормалния и осъзнатия сън
  4. Връзка между осъзнатия сън и ОИТ

Явления свързани с осъзнатия сън

Бързо движение на очите - Rapid eye movement (REM)

Когато човек сънува очите му вибрират много бързо. Научните изследвания са установили, че тези движения на очите могат да съответстват посоката в която сънуващият „гледа”, в съня си. Това позволява на хора в богат опит в осъзнатото сънуване да комуникират с изследователите, докато сънуват с помощта на сигнали, породени от движението на очите им.

Фалшиво събуждане - False awakening

Фалшивото събуждане е когато сънувате, че сте се събудили. Стаята в която спящия преживява фалшиво събуждане много прилича на стаята в която той е заспал. Ако човека е осъзнат той ще смята, че вече не сънува и ще започне да изпълнява сутришните си рутинни действия. Сънуващият остава заблуден, че е буден, докато не осъзнае, че не е буден или докато не се събуди.

Сънна парализа - Sleep paralysis

По време на REM фазата на съня тялото се парализира, като защитен механизъм, който да предпази физическото тяло на спящия от движенията, които той прави в съня си. Този механизъм обаче може да се задейства преди, по време или след съня, когато мозъкът се събужда. Това може да доведе до състояние, в което събуждащия се човек се чувства парализиран. Ефекта от сънната парализа включва тежест или невъзможност за движение на мускулите, бързи или пулсиращи звуци и кратки hypnogogic или hypnopompic изображения. Изживяването на сънна парализа е необходимо условие за изживяването на т.н. WILD – осъзнат сън породен от събуждане, при което сънуващият отделя своето тяло свързано със съня от парализираното физическо тяло.

Опитност извън тялото - Out-of-body experience

Опитност извън тялото (ОИТ) е преживяване, което обикновено е свързано с усещането за отделянето от тялото, а в някои случаи физическото тяло се наблюдава и възприема от гледна точка, която се намира извън него – аутоскопия (autoscopy). Един на всеки 10 души твърди, че е преживял опитност извън тялото, поне веднъж през живота си. Учените все още изучават това явление. Някои невролози предполагат, че подобни преживявания са генерирани от един и същ мозъчен механизъм , който предизвиква и осъзнатите сънища. Въпреки някои прилики в тяхната феноменология и индукционни методи, проучванията направени с  Електроенцефалогамата (ЕЕГ) не показват еквивалентност между опитността извън тялото и осъзнатите сънища. Осъзнаването е силно свързано с първия етап от REM съня, но опитността извън тялото е далеч по-малко последователна. Следите от Електроенцефалогамата (ЕЕГ) могат да приличат на тези от етап 3 на съня, пробуждането и други некатегоризирани състояния. Въпреки това се възприема, че опитността извън тялото е вид осъзнат сън , който се провежда в среда измислена от съня, която много наподобява реалната среда на сънуващия. Това заключение не може да покрие идеята, че някаква съзнателна форма на сънуващия напуска тялото и възприема нейната външна среда, докато човек все още спи.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

АШВАГАНДА - редуциране на стреса - 400 мг. x 90 капсули
43.00
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.

Отзиви

d
Az sum si osuznaval nqkoi ot sunishtata
Коментирай
loading...