Назад до Запознаване с пътуването извън тялото

Видове опитност извън тялото

Психично предизвикване на опитност извън тялото

Спонтанно преживяване

 • По време на сън
  Хората, които имат извънтелесни преживявания, съобщават че достигат до това състояние, когато изпитват ясни и осъзнати сънища. В много случаи хората, това се случва точно преди да заспят или малко след като са заспали. Най-често става въпрос за ситуации, когато изпитваме трудности за заспим дълбоко, поради болест, шум в другите стаи, емоционален стрес, изтощение от претоварване, често събуждане и др. В повечето случаи хората с подобни преживявания имат чувството, че са будни или имат усещането за сънна парализа.
 • Преживявания близки до смъртта (Near death experience)
  Друга форма на опитност извън тялото са преживяванията близки до смъртта. Някои хора изпитват тези преживявания извън тялото в моменти на тежки физически травми, като например тежки операции или ситуации в които почти са се удавили.
 • В резултат на екстремно физическо усилие
  Както и при преживяванията близки до смъртта, така и екстремните физически усилия могат да предизвикат опитност извън тялото. Това може да се дължи на дейности, като катерене на много висока надморска височина или маратонско бягане.

Предизвикани преживявания

 • Заспиването физически, без да губи будност.
  Методът се нарича „Mind Awake, Body Asleep" и както подсказва името тялото заспива, но съзнанието остава будно. Това е един от най-широко използваните методи за предизвикване на преживявания извън тялото. Томас Едисън е използвал този метод, за да се справи с проблемите, които е изпитвал по време на разработването на своите изобретения. Той си е почивал, като е поставял сребърен долар на главата си и метална кофа до него. Когато се унисал монетата падала в кофата и издавала силен шум, който поддържал неговата бдителност. Салвадор Дали е използвал подобен метод, за да получава странни видения, които са вдъхновявали картините му. Умишленото балансиране между будно и заспало състояние, причинява спонтанни епизоди на транс в началото на съня, които в крайна сметка могат да предизвикат преживявания извън тялото. Достигането на все по-голямо ниво на релаксация, създава „грешното” усещане, че умът е все още буден. Това грешно усещане създава усещане за напускане на физическото тяло.
 • Психическо, а не физическо събуждане.
  Тази техника за предизвикване на преживявания извън тялото се постига при практикуването на ясни и осъзнати сънища. Веднъж след като сте в състояние на осъзнат сън, можете да придвижите предмета на съня в посока преживяване извън тялото или да достигнете до състояние на сънна парализа, което е идеално за визуализация и отделяне от тялото.
 • Дълбок транс, медитация и визуализация.
  Съществуват различни видове визуализация за напускането на тялото от страна на съзнанието. Най-популярните техники с визуализации са: изплуване от тялото, изстрелване от оръдие или издърпване с въже. Тази техника е трудна за прилагане от хора, които не могат да се отпуснат напълно. Един пример за такава техника е популярната "Тяло на Светлината" на ордена Златна зора.

Механично предизвикване на опитност извън тялото

 • Синхронизация на мозъчните вълни, посредством аудио или визуална стимулация. Тези стимулации могат да предизвикат определени мозъчни честоти, такива които могат да ви доведат до състояние в което тялото ви е заспало, но съзнанието е все още будно. Тялото заспива при честота на мозъчните вълни 4 херца. Много автори смятат тази техника за изключително полезна за достигането на преживявания извън тялото, особено когато се използва в комбинация с други техники. Мозъкът може да излъчва бета честоти, които съответстват на будно състояние и се срещат при всеки нормален отпочинал и буден човек, въпреки че тялото е в покой и спи. Друга популярна технология е синусоидната импулсна вълна, която постига подобни резултати. Ударите с барабани по време на индиански религиозни церемони също се смята, че повишава възприемчивостта към други светове, посредством стимулирането на мозъчните вълни.
 • Магнитна симулация на мозъка посредством Божествената каска, разработена от Майкъл Персингер
 • Електрическа стимулация на мозъка, чрез темпоропариетална връзка
 • Сензорни лишения. Този подход има за цел да насърчи интензивна дезориентация, чрез премахване на пространствените и времеви препратки. За тази цел често се използват слушалки с подходящи шумове, които да ни въздействат.
 • Сензорни претоварвания. Това е обратното на сензорните лишения и може  да представлява например люлеене за дълго време в специално проектирана люлка или поддържането на леки форми на изтезание, които карат мозъка да се самоизключва. И двете състояния могат да предизвикат объркване и дезориентация, което позволява на човека да изпита ярки етерични преживявания извън тялото. Това обикновено се случва когато човек счита, че извършва определени движения, докато в действителност тялото му е в легнало положение. Съзнанието се е прехвърлило в психическото тяло.

 Химическо предизвикване на опитност извън тялото

 • Предизвикване на преживявания извън тялото, посредством лекарства. Има няколко вида лекарства, които могат да предизвикат опитност извън тялото. Това са предимно дисоциативни халюцигени, като декстрометорфан (DM или DXM) и фенциклидин (РСР). Съобщава се и за влиянието на триптамин и диметилтриптамин (DMT) от силно халюцигенното растение Аяуаска. Това растение създава симптоми, при които този който го е приел може да напусне тялото си и да пътува до много места едновременно. Много хора, които са използвали Аяуаска споделят, че усещат как душата им се откъсва от тялото.
 • Метамфетамините също са известни с това, че причиняват пътувания извън тялото, посредством липсата на сън. Хората под въздействие на метамфетамини често споделят, че усещат как някой говори над или зад тях, но под въздействието на наркотика нямат представа какво се случва.
 • Галантаминът увеличава шансовете за успешно преживяване извън тялото, особено ако се съчетае с предизвикването на ясен и осъзнат сън.
Рейтинг:
4.7/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Universe Girl
Благодаря за тази статия, помогна ми да си припомня за някои случки, свързани с опитност извън тялото, които бях забравила. Много ми беше полезно да я прочета
Коментирай
loading...