Назад до Травми на Втора чакра

Травми на Втора чакра

  1. Травми на Втора чакра
  2. Тактилно и сетивно лишение
  3. Емоционална среда
  4. Впримчване
  5. Сексуално малтретиране
  6. Изнасилване
  7. Аборт
  8. Последствия от травмите на Втора чакра

Сексуално малтретиране

Сексуалното малтретиране ранява самото ядро на седмата чакра често ги компенсират с излишък на интуиция и мислене.

Сексуалното малтретиране включва нещо, което не уважава естественото развитие на детската сексуалност. Сексуално малтретиране може да бъде пляскането или наказването на детето заради това, че пипа гениталиите си, или разгръщането на сексуалност към дете, което по своето развитие е неспособно или не се интересува от нея. Сексуалното малтретиране включва ексхибиционизъм, воайоризъм, подлагане на порнография, сексуално закачане, нахлуване в интимността, нежелана физическа привързаност, неподходящ за възрастта сексуален език или шеги, както и открито галене на гениталиите или сексуален ангажимент с дете от страна на възрастен, родител или по-голям брат или сестра. Съблазняването на дете чрез излагане на показ, флиртуваме или обещания за възнаграждения, за да изрази то сексуален интерес по начини, които в противен случай не би могло, също съдържа сексуално малтретиране. То не позволява на детската сексуалност да се развие със своето собствено темпо. Възрастни, които натрапват себе си на нежелаещи възрастни жертви, също извършват сексуално малтретиране, но тук разглеждаме дейности, които ни влияят на по-чувствителна (с оглед на развитието ни) възраст. Колкото по-млади сме, когато се случва едно такова събитие, толкова по-опустошителни са последствията от него.

Стимулирането на ерогенните зони има за цел да премахне границите. За възрастните това е обикновено приятен опит. Първичното детско състояние обаче е без граници. Ранното детско развитие е ориентирано по-скоро към развиването на едно его, което може да прави граници и различия, отколкото към тяхното премахване. Ако ерогенните зони бъдат стимулирани на тази чувствителна възраст, границите могат да не се формират и детето има трудности, блокирайки или дори избирайки влиянията, идващи отвън. Тази трудност с границите често продължава през целия живот на децата-жертви на сексуално малтретиране. Лишени от добри граници, те не успяват да се защитават от бъдещи инвазии и вероятността за по-нататъшен травматичен сексуален опит е много висока. Вътрешно това може да повлияе на имунната система, която може да бъде неспособна да разпознава правилно нахлуващите организми.

Сексуалното малтретиране може да породи емоционална вцепененост, дисоциация, различни пристрастявания, разстройства в яденето или фобии, сексуална дисфункция, вина и срам, депресия, враждебност, зависимост, разстройства в съня, психосоматични разстройства и много други затруднения в живота. То причинява разруха в отношенията, в които са важни доверието и интимността, и мнозина преживели сексуално малтретиране предпочитат да изберат целомъдрието и изолацията, вместо да поемат риска от други предателства. Други могат да станат високосексуални или промие - куитетни, повторно търсейки високия еротичен заряд, който им е бил наложен като деца. Поради тази причина някои нелекувани хора, преживели сексуално малтретиране, стават в резултат престъпници, не умеейки да уважават границите на другите и несъзнателно отрегирайки малтретирането, което са претърпели. Често сексуалното малтретиране е така травматично, че събитията биват изтласкани от паметта, затруднявайки тяхното ефективно осъзнаване и лекуване. За други всички спомени са твърде натрапчиви и възникват спонтанно в нежелани моменти като например по време на интимност, релаксация, медитация или социално взаимодействие.

Сексуалното малтретиране обърква динамиката удоволствие-болка и изопачава тълкуването на емоцията. Тъй като физическият опит може да бъде приятен, докато емоционалното предателство е болезнено, може да съществува постоянно смесване на удоволствие и болка. Човек може да се чувства тъжен или засрамен, когато изпитва удоволствие, или да ограничава удоволствието поради страх от емоциите, които то предизвиква. В други случаи, където престъпникът е бил доверен член на семейството и малтретирането е било извършено в маската на интимност и близост (понякога единствената близост, получена от детето), емоционалното удоволствие може да се съчетава с вина и срам. Цялата арена на втората чакра бива силно объркана. Преживелите малтретиране често се чувстват измамени от собствените си тела и могат да предпочитат изобщо да пренебрегват техните сигнали. Извеждането на тези конфликтни послания, скрити в усещане и емоция, е дълъг и труден процес.

Осъзнаването на малтретирането, изучаването на неговите последици и започването на процеса на лечение предизвиква дълбоки промени във всеки аспект от живота на въпросния човек. Последиците от сексуалното малтретиране могат да бъдат излекувани и сега има много опитни терапевти, групи и книги, подпомагащи процеса на лечение.

Рейтинг:

Свързани продукти

КРИСТАЛНО МАХАЛО С ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ
18.00
лв
17.10
лв
Промоция -5% 100% Естествени камъни
КРИСТАЛНО МАХАЛО С ОПУШЕН КВАРЦ, АВИР
22.00
лв
20.90
лв
Промоция -5% 100% Естествени камъни
ЕТЕРИЧНО МАСЛО ТАМЯН 10 мл., СТИКС НАТЮРКОЗМЕТИК
53.10
лв
47.79
лв
Промоция -10% Изненада при поръчка над 60 лв.

Отзиви

Коментирай
loading...