Назад до Хранене според Аюрведа

Кухненски пособия

Иска ми се да бе възможно да огледам целия свят и всички негови култури, за да преценя енергетичните свойства на всички Божии храни според Аюрведа. Аюрведичното готвене не е начинът, по който приготвят храната си съвременните индийци. Аюрведа е жив идеал с универсални принципи, валидни за всички култури, за всички живи същества. В тази книга аз направих оценка от аюрведична гледна точка на широк кръг храни, използвани по традиция в макробиотичния начин на хранене. Това би трябвало да помогне на вас като консуматори да се ориентирате кои храни са подходящи за вашия тип тяло. За някои хора ориенталските храни може да се окажат прекалено солени, кисели и/или прекалено ферментирали.

Боравенето с храната е най-важният аспект при готвенето. Влизайте в кухнята с настройка за молитва. Мийте изрядно зърнените храни и зеленчуците. Уверете се, че готварските ви съдове са чисти и за предпочитане - направени от неръждаема стомана, чугун или шина. Избягвайте тефлон, алуминий, електрически готварски печки и микровълнови фурни. Микровълните са естествен враг на хармоничните енергии на храната. Газовите печки и огънят осигуряват най-добрата енергия за готвене. Употребата на тенджерите под налягане е наложителна за топлинната преработка на зърнени и бобови храни. Сведете до минимум използването на всякакви електроуреди. Хладилниците ни окуражават да консумираме стари и замразени храни и да съхраняваме останки от ядене. Ако е възможно, купувайте ежедневно пресни зеленчуци.

Бамбуков капак

Той позволява на храната да диша и да остане прясна дълго след като е сготвена. Бамбуковите капаци се продават в повечето японски и източноазиатски магазини за хранителни стоки.

Готварски съдове

Ако кухнята ви е снабдена с различни по големина тенджери от неръждаема стомана и няколко чугунени тенджери с дълга дръжка, ще можете да приготвяте аюрведичните рецепти. Чугунената тенджерка с дълга дръжка се използва най-вече за печене (със или без олио), както и за приготвянето на блюда, които не изискват дълга топлинна обработка. Тенджерите от неръждаема стомана са нужни най-вече за ястия, които се варят дълго, като къри и супа например.

Тенджерата под налягане е безценна за готвене на зърнени храни. Горещо ви препоръчвам да я използвате за всички зърнени и бобови храни, които изискват дълготрайна топлинна преработка. С нейна помощ яденето става много по-хранително и вкусно. Ако нямате такава под ръка, можете да варите въпросните храни в глинено гърне или в тежка тенджера от неръждаема стомана или от емайлиран чугун.

Добра идея е да редувате съдовете, макар най-предпочитани да са тези от неръждаема стомана и от чугун. Използвайте мед, стъкло и от време на време - пръстени съдове.

Керамични и глинени съдове

Те поддържат земната енергия в храната.

Керамично ренде

То е идеално за стъргане на джинджифил или индийско орехче.

Тензух

Употребата на хартиени продукти пречи на развитието на естествени садхана инстинкти и не се препоръчва. В тази книга съветваме да използвате тензух вместо хартиени кърпи.

Електрически мелнички, рендета и сокоизстисквачки

Когато нямате друг избор, може да прибегнете до тях. Но непременно ги използвайте колкото се може по-рядко. Ръчната мелничка и хаванчето са много по-благоприятни за практикуването на садхана и би трябвало да се употребяват най-често за мелене и правене на пюре.

Ръчни мелнички

Те ни осигуряват прекрасна форма на кухненска садхана. По- малките варианти могат да се използват вместо хаванче или японско сурибачи за мелене на подправки, ядки и семена. Онези с по-големи размери смилат мокри бобови и зърнени храни. С тях могат да се приготвят също така зеленчукови и плодови пюрета и крем-супи.

Ръчен камък и камък за стриване

Вижте Садхапи на подправките, Осма глава.

Сурибачи

Японски хаван.

Тава

Тази леко вдлъбната желязна тенджера с дръжка произлиза от Индия и се предпочита пред плоските тенджери за направата на чапати, печено и доза. По-лека от чугунените съдове, тава се загрява по-бързо и намалява времето за готвене.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

СОРИОН КРЕМ ПРИ СУХА, СЪРБЯЩА И ЛЮЩЕЩА СЕ КОЖА -  50 гр.
40.87
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
Кутия за храна Beast, 23x8x19cm, зелена
37.80
лв
35.91
лв
Промоция -5%

Отзиви

Коментирай
loading...