Пикантни сосове
Те са важно допълнение във ведическата кухня. Правят се с най-разнообразни съставки, като се започне с бобови храни и ядки и се стигне до кокосов орех и тамаринд. За всекидневна употреба се приготвят предимно сурови сосове, но церемониалните тържества и празненства се съпровождат от готвени или мариновани сосове. Подобно на туршиите, те са пикантна подправка към всяко ядене.
ИМЛИ (СОС ОТ ТАМАРИНД)
Всички типове
1/4 чаша сух тамаринд
1 чаша вряла вода
1/2 ч. лъжичка аджван
3 с. лъжици кокосови стърготини, сухи
3 с. лъжици фино накълцани, печени фъстъци
3 цели люти чушки
1 ч. лъжичка морска сол
1/2 с. лъжица настърган джинджифил
Питта: Да използва в съвсем малки количества.
В стъклена купа залейте с врялата вода сухия тамаринд и оставете да престои 30 минути. С чисти ръце смачкайте тамаринда на гладка кашица. Прекарайте го през сито, за да обелите влакната. Изстържете ситото, за да отделите колкото се може повече от капшцата.
Загрейте тежка чугунена тенджера с дръжка и запечете на сухо аджвана, сухия кокос, фъстъците, лютия пипер и солта на умерена температура за 5 минути. Смесете в голяма стъклена купа запечените подправки с тамариндовата каша. Прибавете джинджифила. Сервирайте прясно с ориз или чапати.
СЛИВОВ СОС (АЛОО БУКХАРА)
Всички типове
900 г зрели сливи 2 с. лъжици гхии
1 /2 ч. лъжичка настърган джинджифил
1 ч. лъжичка настъргана портокалова кора
1/4 ч. лъжичка настъргана кора от индийско орехче
1 /4 лъжичка канела на прах
1 /4 ч. лъжичка кориандър на прах
1/8 ч. лъжичка смляна куркума
1/8 ч. лъжичка смлян карамфил
1/2 чаша гроздов сок
1/2 чаша нерафинирана кафява захар или кленов сироп
1/8 ч. лъжичка морска сол
Измийте сливите, извадете костилките и ги нарежете на четвъртинки. В тенджера от неръждаема стомана загрейте гхиито. Задушете в него джинджифила и портокаловите кори за няколко минути. Прибавете сливите, подправките, сока, захарта и солта. Щом заври намалете огъня и оставете да къкри 30 минути на слабо, добре захлупено, докато се сгъсти. След като изстине пресилете в стъклен буркан и съхранявайте на хладно. Макар сосът да се използва предимно на празници, и трик доши могат да го консумират целогодишно като добавка към яденето.
МАНГОВ СОС
Пролет, Лято
Всички типове
1 чаша обелено и дребно нарязано полуузряло манго
1/2 чаша прясно настърган кокосов орех
1/2 1/2 чаша кокосово мляко (вж. Техники, по-горе)
1/2 ч. лъжичка морска сол
1/2 ч. лъжичка семе от черен синап
1/2 ч. лъжичка слънчогледово олио
С ръчна мелничка смелете мангото, кокоса и солта и после смесете с кокосовото мляко, за да получите каша. Задушете синапа в сгорещеното олио, докато започне да пука и го прибавете към кашата.
СОС ОТ ДЖОДЖЕН
Питта, Питта-Вата, Питта-Кафа, Кафа, Кафа-Вата, Кафа-Питта
1/2 връзка пресен джоджен
1/2 с. лъжица лимонов сок
1/2 ч. лъжичка запечени семена от нар
1/4 ч. лъжичка фина морска сол
2 с. лъжици натурално кисело мляко
Питта: Да добави 1 1/2 ч. лъжички кленов сироп към киселото мляко, ако желае.
Счукайте всичко, с изключение на киселото мляко, в сурибачи. Съхранявайте на хладно в стъклен буркан. Смесете с киселото мляко непосредствено преди сервиране.
СОС ОТ ЧЕРЕШИ И ПОРТОКАЛ
Пролет, Лято
Вата, Вата-Питта, Питта, Питта-Вата
1/8 чаша пресни череши без костилките
1/8 чаша от месестата част на портокала
1/8 чаша пресен портокалов сок
1/2 ч. лъжичка канела на прах
1/4 ч. лъжичка кардамом на прах
2 с. лъжици накълцани листа от пресен джоджен
1 с. лъжица гхии
щипка едросмлян черен пипер
щипка куркума
щипка морска сол
Намачкайте черешите с ръчната преса за пюре. Прибавете портокала и портокаловия сок, канелата, кардамома и джоджена. Оставете да къкри на много слаб огън в продължение на 15 минути. В друг съд загрейте гхиито и задушете черния пипер, куркумата и солта за 2 минути. Прибавете към плодовата смес. Нека да покъкри още 5 минути. След като изстине, налейте в стъклен буркан и съхранявайте на хладно място. Сервирайте с доза или идли на празници.
СОС ОТ ЗЕЛЕН ДЖИНДЖИФИЛ И КОКОСОВ ОРЕХ
Пролет, Лято, Есен
Вата, Вата-Питта, Вата-Кафа, Кафа, Кафа-Вата, Кафа-Питта
1/2 чаша прясно настърган кокосов орех
2 с. лъжици накълцан зелен джинджифил
1 с. лъжица накълцани пресни зелени люти чушлета
2 с. лъжици лимонов сок
1/2 чаша вода
1/4 ч. лъжичка морска сол
1/2 ч. лъжичка черен пипер на зърна
1/2 с. лъжица слънчогледово олио
Вата-Кафа: Да използват в много малки количества.
Кафа: да използват 1/2 ч. лъжичка олио и само 1/8 чаша кокос.
Счукайте кокосовия орех, джинджифила и лютите чушлета в сурибачи, като прибавяте постепенно сока, водата и солта. Задушете черния пипер в олиото и го изсипете в сурибачито. Продължете да чукате и да добавяте от водата, докато сс лучи желаната от нас гъстота. Съхранявайте в стьклен буркан.
СОС ОТ ТИКВИЧКИ
Вата, Вата-Питта, Вата-Кафа, Кафа, Кафа-Вата, Кафа-Питта
1 средноголяма тиквичка
1/2 ч. лъжичка слънчогледово олио
2 с. лъжици нацепен жълт грах
1 ч. лъжичка нацепен урад дхал, без ципите
4 зелени люти чушлета
4 листенца къри, за предпочитане пресни
щипка асафетида
щипка морска сол
1/4 чаша вода
1/2 ч. лъжичка синапено семе
Нарежете тиквичката на резени, дебели около 1 см. Загрейте олиото в широка тенджера с дръжка и сложете граха, урад дхал, чушлетата, листата къри, асафетидата и солта. Задушавайте на слаб огън около 5 минути, до покафеняване. Прибавете тиквичката и водата. Захлупете и оставете да кькри 5 минути. Прекарайте съставките през ръчна мелачка, за да се получи гладка каша. В друг съд запечете на сухо синапеното семе за около 5 минути на умерена температура. Смесете с останалите продукти. Сервирайте като пикантно допълнение към храната.
Отзиви