Назад до Пътища към по-висше съзнание

Пътища към по-висше съзнание

 1. Пътища към по-висше съзнание
 2. Път 1: Освобождаване от зависимостите
 3. Път 2: Зависимостите създават илюзии
 4. Път 3: Промяна на зависимостите
 5. Път 4: Всичко е тук и сега
 6. Път 5: Отговорност за действията
 7. Път 6: Приемане на действителността
 8. Път 7: Отваряне към хората
 9. Път 8: Любов и състрадание към другите
 10. Път 9: Общувайте, когато сте любящи
 11. Път 10: Успокояване на ума
 12. Път 11: Използване на седемте центъра
 13. Път 12: Всички вървят по този път

Път 5: Отговорност за действията

Щом се почувствате нещастни, вашите емоции сигнализират, че хората и нещата край вас не са отговорили на моделираните ви зависимости, които сте програмирали в биокомпютъра си. Но най-често вие не си го признавате, обективно погледнато. Вместо това обвинявате за нещастието си някой или нещо извън вас. Изричате неща от рода на: „Мери ме кара да ревнувам", или: „Бил ме вбесява". Но онова, което действително се случва, е, че някой прави неща, които не отговарят на моделираните ви зависимости. И тези зависимости ви правят нещастни. Когато поемете пълната отговорност за действията си в настоящето, тук и сега, спрямо всички свои чувства и всичко случващо се, вие никога вече няма да обвинявате хората и ситуациите около вас за което и да е свое нещастно чувство. Сами разбирате, че така просто бягате от проблемите си, обвинявайки само другите. Вие самите сте източникът на собствените си проблеми!

Способни сте да не бъдете повече механична, компютъроподобна личност, която гледа на себе си като на „притисната" от света, след като разберете, че само вие можете да „притискате" себе си. Започвате да виждате връзката между своето емоционално програмиране и собственото си страдание. Тогава започнете да действате, за да се промените - което означава да препрограмирате себе си.

Вашият ум създава вашата вселена. Вашите очаквания, потребности, надежди, страхове, привички, мотивации, минали преживявания, езиковата ви система, индивидуалното натрупване на идеи, теории и интелектуални умения, емоциите ви, структурата и функционирането на нервната ви система и обратната й връзка с цялото ви тяло - всичко това взаимодейства по комплексен начин, за да произведе Вашите възприятия. Те създават енергийната ви картина, свързана с хората и нещата около вас. Така че възприятията ви представляват свързващото звено между наблюдаващия и наблюдаваното.

Вие получавате обратна връзка от хората и нещата край вас, което постоянно изменя характера на постъпващата сетивна информация. Любящата личност например живее в един любящ свят. Поради това, че любящите хора действат, изживявайки своя „моментен" живот тук и сега, деликатното им, приемащо съзнание бива отразявано от хората край тях или както една поговорка ни припомня: „Блага дума желязна врата отваря."

По същия начин, враждебно настроената личност живее в един враждебен свят. Ако носите в себе си напрежение, ако гледате на другите като на съперници, ако учтивостта ви е подправена, с привкус на гняв, присмех и вражда, а нещата не стават по вашия начин, вие ще създавате край себе си хора с точно същите качества. С други думи, действията ви сами създават реакциите на хората около вас - с изключение на случаите, когато сте с хора, пребиваващи в Петия (или в по-висок) Център на Съзнанието. Осъзнатите хора остават любящи и центрирани, независимо колко напрегнато е край тях.

Следователно, светът е ваше огледало. Умиротворената личност живее в един умиротворен свят. Гневната личност създава гневен свят. Услужливият твори благотворна, любяща енергия в другите. Неприятелски настроеният човек не би трябвало да се изненадва, ако среща само хора, които рано или късно ще му отвърнат по неприятелски начин. Щастливият намира, че светът е пълен с щастливи хора, тъй като дори нещастните хора изживяват временно щастие и радост, когато са в присъствието на истински щастлива и радостна личност.

Но хората понякога ви „отразяват" и наопаки. Когато сте зависими от единия емоционален полюс, възможно е да създадеше у другите противоположната полярност. Например, ако сте пословично чисти и подредени, другите край вас ще са склонни да проявяват повече небрежност от обичайното. Ако, от друга страна, сте пристрастено небрежен, можете да създадете отклик на ред и чистота край вас. Полярността на вашето програмиране може да извика противоположен Его-отклик у хората, с които взаимодействате.

В процеса на съзнателното израстване вие започвате да откривате стотиците начини, по които оформяте съзнанието на хората край вас. А околните, разбира, се изпълняват аналогична роля при определянето на вашето ежеминутно съзнание. Тази обратна връзка в човешките взаимоотношения представлява фина космична ирония на съдбата.

След като осъзнаете емоционалната си полярност и освободите себе си, вие започвате да се настройвате към всекиго на едно същностно по-дълбоко психологическо ниво, където всички сме сходни и изживяваме заедно нашата единност. Когато се освободите от своите зависимости, помогнете и на другите да се освободят от техните.

Следователно вашите предразсъдъци и очаквания се самоосъществяват. Тъй като съзнанието ви създава вашия свят, всичко, което е нужно да правите, за да го промените, е да промените своето съзнание! Това е единственият начин да се живее ведро и хармонично. Учейки се да използвате Дванадесетте Пътя, за да станете по-любящо, осъзнато същество, вие ще откриете, че живеете в Океан от обичащи, осъзнати същества. Без да се опитвате да променяте другите, вие ще действате по максимално ефективен начин, помагайки и на хората да станат по-любящи и осъзнати.

Рейтинг:

Отзиви

росица
добре де хубаво що имаме зависимости. според у4ени които се занимават с тези неща казват 4е зависимостите се саздават когато малкото дете не е полу4ило адекватна грижа от стрАНА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ.И ЗАТОВА НИЕ В ОНОВА НЕВРъСТНО ВРЕМЕ ЗАМЕСТВАМЕ ЛИПСВАЩАТА ГРИЖА Със зависимост.от това следва 4е от да се ходи на у4илище не се поумнява.щом ума се усилва и намалява според това дали имаме зависимост или не.
Samo krasota tozi text palen s vazmojnosti i nie moje bi niama da imame vremeto za da sms naistina razbrani..Az varvia napred i mislia 4e sam po mois pat.Goliama radost kogato samo po4uvstvam vibratiata Tam niakade okolo men...Neka viarvame i tova e n'ai golemia podarak koito mojem da si napravim.Ne 4akaite da badete razbrani.Izberete patia si !!!
Анонимен
MNOGO TO4NO I QSNO KAZANO...NO DOKATO NI RAZBERAT NIE 6TE YMREM....
Niki Kanchev
Da se radvash na nastoqsheto saznatelno, e tolkoba lesno i priqtno zanimanie, ako ste zabravili kak se pravi - idete na nqkoq detska ploshtadka i bezgrijno igraeshtite deca she vi go peipomnqt !!!
Росица Божанова
Казано по блестящ начин. Но трудно се контролира съзнанието, за да се живее в настоящето, освободено от мисли за минало и за бъдеще. Това го умеят малцина.
Коментирай
loading...