Назад до Принципи на Аюрведа

Петте елемента

Аюрведа е дело на медитативния ум на виждащите истината - ришите. Те достигнали до прозрението, че съзнанието е енергия, която се проявява чрез пет основни принципа или елемента: Етер (пространство), Въздух, Огън, Вода, Земя. Тази концепция за петте елемента е сърцевината на Аюрведичната наука.

Ришите разбрали, че в началото светът е съществувал като непроявена форма на съзнанието. От тази форма на единното съзнание произлезли фините вибрации на безмълвния космически звук - ом. От тази вибрация първо възникнал елементът Етер. Неговите фини вибрации породили Въздуха, който е приведен в действие Етер (задвижен). Движенията на Етера предизвикали триене, при което се образувала топлина. Частиците на топлинната енергия се обединили и образували интензивна светлина, а от тази светлина възникнал елементът Огън.

Така елементът Етер се проявил като Въздух, а по-късно същият Етер се проявил като Огън. Горещината на Огъня довела до разтварянето и втечняването на определени етерични елементи. По такъв начин се появил елементът Вода. След това той се втвърдил, за да се образуват молекулите на елемента Земя. Ето как елементът Етер се проявил в четирите елемента - Въздух, Огън, Вода, Земя.

От Земята са сътворени всички органични живи тела, включително тези от растителния свят (билки, житни култури) и животинското царство, заедно с човека. Елементът Земя съдържа и неорганичните субстанции, които образуват минералното царство. Следователно от утробата на петте елемента е родена цялата материя.

Петте основни елемента могат да съществуват като различни форми на материята. Класически пример в това отношение е водата: когато е в твърдо състояние (лед), тя е проявление на земния принцип. Латентната топлина в леда (огъня) го стопява, при което се изявява водния принцип; след това водата се изпарява, което пък е израз на въздушния принцип. Парата изчезва в етера или пространството. Ето така петте основни елемента (принципа) се съдържат в една и съща субстанция. Всичките пет елемента произлизат от енергията, извираща от Космическото съзнание. Те са представени във всичко материално във Вселената. Следователно енергия и материя са едно цяло.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 6 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...