🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Принципи на Аюрведа

Шестте вкуса

  1. Шестте вкуса
  2. Раса, Виря и Випак
  3. Вкусове и действия на някои храни

За възприемане на вкусовете основно значение има първоелементът Вода. Езикът трябва да бъде влажен, за да може да усети вкуса на дадено вещество. Изсушете езика си и след това поставете малко захар или черен пипер върху него. Вие няма да усетите вкуса им. Следователно влажността на езика е абсолютно необходима за вкусовото възприятие.

Има шест вкуса: сладък, кисел, солен, лютив, горчив и стипчив. Тези шест основни вкуса са производни на петте първоелемента. Сладкият вкус съдържа в себе си елементите Земя и Вода; киселият - Земя и Огън; соленият - Вода и Огън. Лютивият вкус съдържа първоелементите Огън и Въздух; горчивият - Въздух и Етер; стипчивият - Въздух и Земя.

Хората с вата конституция трябва да избягват прекомерната употреба на горчиви, лютиви и стипчиви вещества. Последните увеличават елемента Въздух и предизвикват образуването на газове. Храни със сладък, кисел и солен вкус са подходящи.

Хората с питта конституция трябва да избягват кисели, лютиви и солени храни, които нарушават баланса на елемента Огън в тялото. Добре ще им се отразяват стипчиви, сладки и горчиви храни.

Хората с кафа конституция трябва да избягват сладки, кисели и солени хранителни вещества, които увеличават първоелемента Вода. Хора с такъв тип конституция трябва да избират храни с лютив, горчив или стипчив вкус.

Телесните типове и техните естествени вкусове

ВАТАПИТТАКАФА

Горчиво

Стипчиво

Пикантно

Кисело

Солено

Пикантно

Сладко

Солено

Кисело

Сладкият вкус

Сладкият вкус увеличава телесните тъкани, подхранва и успокоява тялото, облекчава глада. Той е необходим за всеки телесен тип, но Питта и Вата могат да го използват в по-големи количества, отколкото Кафа. Водата и земята произвеждат сладкия вкус, който включва всичко въглехидрати, захари, мазнини и аминокиселини. Повечето зърнени храни и плодове са сладки. Първичният елемент на живота, водата, е сладка. Млякото е сладко. Почти всяка храна съдържа сладко в една или друга степен. Това е най-доминиращият вкус от всичко, което консумираме.

Киселият вкус

Киселото се използва в малки количества от всеки, но то е най-полезно за Вата. Малки количества могат да се използват от Кафа и съвсем малки - от Питта. То подпомага храносмилането и елиминирането на отпадъци от тялото. Киселото се образува от земния и огнения елемент. Всички органични киселини са кисели. Много плодове - като лимони, грейпфрути, киви и ягоди - са кисели с известна сладост. Всички ферментирали храни - като соев сос, кисело мляко и туршии - са кисели.

Лютивият вкус

Лютивият вкус с най-полезен за Кафа. Той трябва да се използва в малки количества за Вата и съвсем пестеливо - за Питта. Лютивият вкус стимулира апетита и поддържа метаболизма и секреторното равновесие в тялото. Той се образува от въздушния и огнения елемент. Подправките, като чесън, джинджифил (исиот), черен пипер и всички летливи масла, са лютиви.

Соленият вкус

Соленият вкус се използва в малки количества от всички типове, но е най-полезен за Вата. Той почиства телесните тъкани, прави системата подвижна и активизира храносмилането. Соленият вкус се образува от вода и огън и съществува в солта и водораслите. Повечето водни зеленчуци - тиквичка, краставица и домат - съдържат високи нива на естествен физиологичен разтвор.

Горчивият вкус

Горчивото е полезно за всички в аптекарски количества. То изчиства тялото и черния дроб от токсини, тонизира органите и контролира състоянието на кожата. От най-голямо значение е за Питта, от умерено - за Кафа и от най-малко - за Вата. Този вкус с образуван от въздух и пространство и се среша във всички горчиви храни - като куркума, алое вера, градинска жлъчка и маруля - и в алкалоиди и гликозиди.

Стипчивият вкус

Подобно на горчивото, стипчивото трябва да се използва като лекарство. Всеки тип може да употребява съвсем малки количества от него. Питта и Кафа имат право да го консумират повече от Вата. Стипчивото изчиства тялото чрез затягащите си свойства. То намалява секрециите и е най-чисто от шестте вкуса. Стипчиви храни са богатите на танини, като например чайовете, правени от кори на дървета. Повечето зеленчуци освен сладък, имат и стипчив вкус. Повечето лекарства са горчиви.

ВКУССВОЙСТВОПРИМЕРИДЕЙСТВИЕНАРУШЕНИЯ
Сладко (Земя + Вода) Охлажда Пшеница, ориз, прясно мляко, небет шекер, захар, фурми, сладък корен, червен карамфил, мента, бряст Анаболно. Намалява Вата и Питта, увеличава Кафа. Допринася за целостта на тялото. Увеличава Раса, Водата и Оджас. Повишава силата; утолява жаждата; предизвиква чувство на парене; храни и успокоява тялото. Студено е. Увеличава предразположенността към затлъстяване; предизвиква прекомерна сънливост, тежест, летаргия, загуба на апетит, кашлица, диабет и патологично нарастване на мускулатурата.
Кисело (земя + огън) Загрява Кисело мляко, сирене, зелено грозде, лимон, хибискус (китайска роза), шипки (плод) и тамаринд Анаболно: намалява Вата. увеличава Кафа и Питта, допринася за добрия вкус на храната. Възбужда апетита и изостря ума. Укрепва сетивата. Предизвиква секреции и слюноотделяне. Леко, горещо, мазно. Увеличава жаждата, чувствителността на зъбите, затварянето на очите, втечняването на Кафа, токсините в кръвта, отоците, язвите, киселинността.
Солено (Вода + Огън) Загрява Морска сол, каменна сол, келп (кафяви водорасли) Анаболно: намалява вата, увеличава Кафа и Питта. Стимулира храносмилането. Действа отпускащо и слабително. Увеличава слюноотделянето. Неутрализира ефекта на всички други вкусове. Предизвиква задържане на течности. Тежко, мазно, горещо. Уврежда кръвта; води до припадъци и до загряване на тялото; Увеличава кожните

заболявания. Предизвиква Възпаления, кръвни заболявания, пептични язви, обриви, пъпки и високо кръвно налягане.

Лютиво (Огън + Въздух) Загрява Лук, ряпа, люти чушки, джинджифил, чесън, асафетида, лют червен пипер. Катаболно: намалява Кафа, увеличава Вата и Питта. Поддържа чиста устната кухина. Подпомага смилането и всмукването на храната. Очиства кръвта. Спомага за изхвърлянето на кръвни съсиреци и лекува кожни заболявания. Очиства тялото. Леко, горещо, мазно. Увеличава топлината и потенето; предизвиква прупадъци; създава чувство на парене в гърлото, в стомаха и сърцето. Може да причини пептични язви, замаяност, загуба на съзнание.
Горчиво (Въздух + Етер) Охлажда Корени на глухарче, бял трън, киселец, ревен, пресни корени от куркума, сминдух, корени от тинтява. Катаболно: намалява Питта и Кафа, увеличава Вата. Подобрява другите вкусове. Действа антитоксично и бактерицидно. Действа като антидот при припадъци, сърбежи и чувство на парене. Леко и студено. Увеличава грапавостта, изтощението. обезводняването. Намалява количеството на костния мозък и сперматозоидите. Може за предизвика замаяност и загуба на съзнание
Стипчиво (Въздух + Земя) Охлажда Незрели банани, нар, смирна (мира), хидрастис, куркума стипца. Катаболно: намалява Питта и Кафа. увеличава Вата. Действа успокояващо, но предизвиква запек, свиване на кръвоносните съдове, съсирване на кръвта. Сухо, грапаво, студено. Увеличава сухостта в устата; подуването на корема, запека. Затруднява говора. Прекалената употреба на стипчиви вещества може да увреди сърцето.
Рейтинг:
4.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...