Шестте вкуса
Раса, Виря и Випак
Раса се нарича първото вкусово усещане, което възниква при попадането на дадено вещество върху езика. Когато храната се погълне и навлезе в стомаха непосредствено или след известно време възниква усещане за топлина или студ. То се нарича виря и се свързва със затоплящите или охлаждащите свойства на веществата. Храните имат определено въздействие дори и след смилане. То се нарича Випак. Например: съдържащите нишесте (скорбяла) храни, придобиват сладък вкус след сдъвкване и смилане. Следователно техният „вкус след смилане" (випак) е сладък.
Раса, виря и випак създават основата на аюрведическата фармакология. Ежедневните наблюдения показват, че съществуват много други субстанции, които действат по специфичен начин в организма и техният ефект не може да бъде обяснен с тези понятия. За обозначаване на това въздействие Чарак използва понятието прабхав, което буквално означава специфично действие, несвързано с раса, виря и випак или изключение от правилото.
Концепцията за раса, виря и випак е приложима не само по отношение на хранителните вещества и билките, но и за всичко останало - благородни камъни, камъни, минерали, метали, цветове, действащи включително и в сферата на чувствата и ума. Следващата таблица дава общите правила за определяне на раса, виря и випак. За всеки от вкусовете е посочен и пример за изключение (прабхав).
РАСА (пръвоначален вкус) | ВИРЯ (енергия на храната) | ВИПАК (вкус след смилане) | ПРАБХАВ (изключения) |
---|---|---|---|
сладко | студено | сладко | мед горещо (виря) |
кисело | горещо | кисело | лимон студено (виря) |
солено | горещо | сладко | соев сос студено (виря) |
лютиво | горещо | лютиво | лук студено (виря) |
горчиво | студено | лютиво | куркума горещо (виря) |
стипчиво | студено | лютиво | нар сладко (випак) |
Отзиви