Назад до Принципи на Аюрведа

Вата конституция

  1. Вата конституция
  2. Психологическа природа на Вата
  3. Сексуалност на Вата
  4. Кариера на Вата
  5. Сезонна и всекидневна дейност на Вата
  6. Външност на Вата

Хората, притежаващи вата конституция, най-често са физически слабо развити. Те обикновено са с плосък гръден кош; сухожилията и вените им се очертават добре; имат тъмен тен. Кожата е студена, груба, суха и напукана. Често се виждат по няколко родилни петна, които обикновено са доста тъмни.

В общи линии вата-хората са по-високи или по-ниски от нормалното; с фина костна система; с изпъкнали стави и костни краища. Мускулатурата е слабо развита. Косата е къдрава и рядка; миглите - тънки, а очите без блясък. Очите може да са хлътнали, малки, живи, със суха и мътна конюктива. Ноктите са груби и чупливи. Носът е гърбав.

Апетитът и храносмилането са променливи. Вата хората предпочитат сладко, кисело, солено. Обичат горещите напитки. Отделят малки количества урина. Изпражненията са твърди, сухи, оскъдни. Тези хора се потят по-малко в сравнение с другите конституционални типове. Техният сън може да бъде нарушен или се задоволяват с по-малко сън. Краката и ръцете им често са студени.

Те са творчески активни, будни и неспокойни личности. Говорят и ходят бързо, но лесно се изморяват.

В психично отношение те се отличават с къса памет, но с бърз ум и разбиране. Те могат веднага да схванат или разберат нещо, но и бързо забравят.

Имат слаба воля. Психически са лабилни; притежават недостатъчна вяра в собствените си сили; нетолерантни са. Тези хора са нервни, неспокойни и изпитват много страхове.

Всеки конституционален тип показва и определен начин на поведение и взаимодействие с околната среда.

Вата хората са способни бързо да печелят пари, но и бързо да ги харчат. Следователно в повечето случаи остават бедни.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Венцеслава

За съжаление аз не отговарям на описанията. На нито една от трите вида доши. Имам от всички.

Дара
Аз останах, поразена! Дори аз самата не бих могла толкова точно да се опиша. А неточностите ще отнеса към факта, че съм 40 % Вата.
Много точно описание, багодаря!
Отговаря от части, защото никой човек не е 100 една или друга доша. Всеки има от трите типа, като един или два са преобладаващи!
Анонимен
neshto ne otgovaria
Виж още отзиви
Коментирай
loading...