Назад до Принципи на Аюрведа

Питта конституция

  1. Питта конституция
  2. Психологическа природа на Питта
  3. Сексуалност на Питта
  4. Кариера на Питта
  5. Сезонна и всекидневна дейност на Питта
  6. Външност на Питта

Тези хора са средни на ръст, стройни, често с нежни кости. Гръдният кош не е толкова плосък, както при вата-хората. Сухожилията и вените са нормално изпъкнали. Имат много бенки и лунички, които са синкави или кафяво-червеникави. Костите не са така изпъкнали, както при вата-конституция. Мускулатурата е умерено развита.

Питта тенът може да бъде меден, жълтеникав, червеникав или светъл. Кожата е мека, топла и по-малко набръчкана от тази при вата-тип. Косата е тънка, копринена, червена или кафеникава, има тенденция към преждевременно побеляване и косопад. Очите може да бъдат сиви, зелени или медно-кафяви, изразителни. Очните ябълки са умерено изпъкнали. Конюктивата е влажна и с цвят на мед. Ноктите са меки. Формата на носа е заострена, права, върхът на носа често е червен.

Във физиологичен аспект тези хора имат интензивна обмяна на веществата, добро храносмилане и в резултат на това повишен апетит. Хора с питта конституция приемат големи количества храна и течности; имат естествени предпочитания към сладко, горчиво и стипчиво; обичат студените напитки. Сънят е със средна продължителност и без пробуждания. Урината е в голямо количество, а изпражненията са жълтеникави, меки, течни и обилни. Потят се много. Телесната температура може да е леко повишена; ръцете и краката са топли. Питта хората не понасят особено добре нито слънчевата светлина и жегата, нито тежката работа.

По отношение на психиката питта-хората имат добра способност за възприемане и разбиране на нещата. Те са много интелигентни, остроумни; добри оратори са. В емоционален план са склонни към омраза, гняв и ревност.

Те са амбициозни хора, които в общи линии обичат да ръководят. Питта хората умеят да ценят материалното благополучие и са сравнително добре във финансов план. Обичат да демонстрират пред другите хора своето благосъстояние и луксозните предмети, които притежават.

Рейтинг:
3.3/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Розалия
Не се видях в нито един от типовете, описани като мои. Все пак Ви благодаря!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...