🎁 Подаръчен комплект за ❤️ СВЕТИ ВАЛЕНТИН ❤️
Назад до Насочете се към положителното

Търпението

Има една фраза, която е намерила място върху афиши, копчета, лепенки, кани, тениски и балони. Всяка мисъл, която се харесва на толкова много хора, би трябвало да съдържа в себе си повече от едно зрънце истина. А тя гласи: „Имай търпение! Бог още не е приключил с мен."

Търпението е чувството, което изпитваме към разстоянието между това, което сме сега, и това, което знаем, че можем да бъдем.

Тъй като имаме достатъчно богато въображение, можем да си представим как в един момент изкачваме планини, а в друг — преплуваме океани. За да достигнем от върха на планината до брега обаче, е необходимо време. Ако сме в планината и искаме да отидем до океана, няма проблеми. Но ако се упрекваме, че не сме на брега точно в този момент, ние проявяваме нетърпение.

Повечето от нашите читатели вероятно вече са си оформили представа какъв „би трябвало" да бъде „идеалният, здрав, съсредоточен върху положителното" човек. Може би вашата представа е, че вие сте „звездата" на продукцията. Чудесно. Ето как се стига от мястото, на което сме, до мястото, където желаем да бъдем.

Ако обаче вие упражнявате ненужен натиск върху себе си, за да постигнете съвършенство, добро здраве и положително отношение, то тогава се е прокраднало нетърпението.

Отпуснете се. Животът е едно пътуване, което продължава цял живот. Вие сте чудесен такъв, какъвто сте. Още не сте приключили със себе си и вероятно няма и да приключите. Досега не сме срещнали човек, който да е казал, независимо на какъв етап от живота се намира: „Съвършен съм!" Хората имат желания, мечти и цели отвъд настоящата действителност, колкото и прекрасна да е тя. Това е част от човешката същност.

Разберете тогава, че пътят оттук дотам никога няма да свърши. Независимо от постигнатото вие винаги ще сте на път. Това е животът. Проявете разбиране към факта, че между мястото, където сте сега, и мястото, на което ще бъдете в следващия момент, съществува разстояние. (Не забравяйте, че мястото, на което се намирате сега, е било цел в предишен момент.)

Търпението означава да получаваш удовлетвореност от пътуването. То не е като изкачването на планината, за да достигнеш върха, а да изпитваш удоволствие от самото изкачване. Радвайте се на развитието на своя живот. Както твърдят по рекламите за екскурзии: „Самото пътуване е половината удоволствие."

От друга страна, ако не изпитвате удоволствие от пътуването, едва ли ще се зарадвате и когато пристигнете. Способността ви да се забавлявате ще се атрофира. Ще свикнете да отлагате удоволствието до следващото място, към което се стремите. („О, нямам търпение да се прибера вкъщи.")

Друга популярна поговорка гласи: „Остави нещата в Божиите ръце." Това означава да се успокоиш и да проявяваш търпение. Успокой се и бъди търпелив. Каква чудесна рецепта, за да се радваме на живота.

Когато се научите да бъдете търпеливи със себе си, е лесно да проявите търпение и към другите. И обратното, ако сте търпеливи спрямо другите, сигурно ще сте такива и със себе си.

Представете си точно сега, че всяко нещо е на път да стане така, както „би трябвало" да бъде. Естествено на по-късен етап всичко ще бъде „идеално".

Какво е търпението? Да се радвате на момента. А как човек се радва на момента? Като е търпелив. Един безкраен кръг ли е това? Разбира се. И вие можете да скочите в него във всеки момент. Хайде, скачайте във водата. Океанът е прекрасен.

Рейтинг:
4.3/5 на базата на 10 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...