🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Седнали пози и завъртания

Агни Стамбхасана

Агни Стамбхасана (Agnistambhasana)

Изпълнение на позата стъпка по стъпка

 1. Седнете на ръба на постелка със свити колене и крака на пода. Леко присвийте раменете си нагоре и силно наведете главата си назад, като притискате върховете на лопатките на гърба си.
 2. Плъзнете лявото си стъпало под десния крак от външната страна на дясното ви бедро и положете външния си крак на пода. След това поставете десния си крак върху левия. Десния ви глезен трябва да е извън лявото ви коляно, така че петата ви да е перпендикулярно на пода.
 3. Ако бедрата ви са по-гъвкави можете да поставите левия си пищял напред точно под десния и по този начин да увеличите трудността на позата. В противен случай дръжте лявата си пета до дясното бедро. Ако бедрата ви са стегнати може да откриете, че повдигането на глезена до външното коляно е трудно или неудобно. В този случай просто седнете, кръстосвайки пищялите си, образувайки поза Сукхасана.
 4. Натиснете петите си и разтворете пръстите на краката. Поддържайте издължена предната част на торса си. Издишайте и се наведете напред от слабините нагоре. Внимавайте да не се навеждате от към корема. Поддържайте разстоянието между пубиса и пъпа ви възможно най голямо. Поставете ръцете си на пода, пред пищялите.
 5. Докато вдишвате забележете как торса ви се издига леко. Когато това става той се отдалечава от пубиса и се приближава към гръдната кост. На следващото издишване се сгънете още по-дълбоко.
 6. Задръжте позата 1 минута или повече. Вдишайте, изправете торса и разплетете краката си,  за да излезете от позата. След това повторете позата за същия период от време, но този път с левият крак отгоре.

Анатомичен фокус

 • Бедрата

Терaпевтични приложения

 • Тази поза ще ви помогне да се освободите от стреса.

Ползи

 • Разтяга бедрата и слабините

Тази йога поза не се препоръчва при:

 • Контузии в долната част на гърба
 • Травми в колената

Съвет за начинаещи

За да раздвижите бедрата си първо целенасочено ги завъртете външно или странично, преди да се наведете напред.

Подготвителни пози

 • Бадха Конасана (Baddha Konasana)
 • Супта Бадха Конасана (Supta Baddha Konasana)

Последващи пози

 • Пашчимотанасана (Paschimottanasana)
 • Бхарадваджасана 1 (Bharadvajasana I)
Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...