🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Аюрведа терапии

Аюрведа терапии

  1. Аюрведа терапии
  2. Освобождаване на чувствата
  3. Физическо очистване (Панча карма)

Физическо очистване (Панча карма)

При много заболявания като прекалено натрупване на слуз в гърдите, на жлъчка в червата, на кафа в стомаха или при образуване на газове в дебелото черво могат да се използват методи за физическо очистване. В Аюрведа те се наричат панча карма. Те очистват тялото, душата и чувствата. Панча означава „пет", а карма - „дейност" или „процес". Петте основни метода са: повръщане, приемане на слабителни средства (Purgativa или Laxativa), лекарствена клизма, приемане на лекарства през носа и очистване на кръвта.

Лечебно повръщане (Ваман)

Лочебно повръщане (Ваман)Наличието на задръстване с бронхиална секреция в белите дробове води до повтарящи се бронхити, кашлици, настинки или астма. Аюрведическото лечение в такива случаи е лечебно повръщане (ваман).То цели изхвърлянето на излишната кафа, която е причина за образуването на слуз. Първоначално се изпиват три до четири чаши чай от сладък корен (сладник, лат. Glycirrhiza glabra) или корени от блатен аир (Acorns calamus). Чрез дразнене на корена на езика се предизвиква повръщане, което освобождава задържаните чувства. Вместо това може сутрин, преди да се измият зъбите, да се изпият две чаши подсолена вода, което провокира кафа. След това се предизвиква повръщане. Когато слузта се изхвърли пациентът веднага ще усети облекчение. Застойните явления, астматичното дишане, задухът ще изчезнат; околоносните кухини ще се изчистят.

Лечебното повръщане се препоръчва още при кожни заболявания, хронична астма, диабет, чести настинки, лимфостаза, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, отоци, епилепсия (между пристъпите); при хронични синуити, повтарящи се възпаления на сливиците.

ВАМАН е очистване на кафа, премахване на задръстването и изхвърляне на слузта.

ПОДГОТОВКА: Вечерта преди провеждането на лечението се правят масаж (втриване на растително масло) и горещи компреси. Пациентът трябва един до три дни преди това да е приемал два - три пъти дневно по една кафена чашка растително масло, докато изпражненията му станат мазни или се появи гадене. Той трябва да приема капхотворни храни, за да се разстрои капка в системата. Ваман трябва да се проведе сутринта (кафа-време). Рано сутринта пациентът трябва да яде Басмати (ориз и кисело мляко с много сол), за да увеличи още повече кафа в стомаха. Поставянето на грейка върху гърдите или гърба спомага за втечняването на кафа. Пациентът трябва да седи на нисък стол, да се отпусне и да пие чай от сладник с мед мм чай от корени на блатен аир. Тези средства за повръщане трябва предварително да бъдат измерени и записани, за да може човек след това да определи какво количество от тях е повърнал. След изпиването на отварите на пациента започва да му се повдига. Раздразва се корена на езика. Повръщането продължава до появата на жлъчно съдържимо в повърнатото. Степента на успеха от това лечение се измерва по: 1. брой повръщания (максимум - 8, средно - 6, минимум - 4) и 2. количество на повърнатото (маскимум - 1 литър, средно - 0,75 л, минимум - 0,5 л).

ПОВЕДЕНИЕ СЛЕД ПОВРЪЩАНЕТО: Почивка, гладуване, пушене на лечебни цигари. Не трябва да се потискат естествените нужди на организма като уриниране, изхождане, отделяне на газове, кихане, кашляне.

ПОКАЗАНИЯ: кашлица, настинка, симптоми на астма, кафа-треска, гадене, липса на апетит, анемия, кървене от „долните канали", отравяния, кожни заболявания, диабет, лимфостаза, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, отоци, епилепсия, при хронични синуити, повтарящи се възпаления на сливиците.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ: при деца, стари хора, обща слабост, гладуване, сърдечни заболявания, белодробни каверни, кървене от „горните канали" по време на менструация или бременност, при измършавяване, скръб, затлъстяване.

СРЕДСТВА ЗА ПОВРЪЩАНЕ: сладник (сладък корен), блатен аир, сол, кардамон.

Слабителни средства (Виречан)

Слабителни средства (Виречан)Отделянето на голямо количество жлъчка, която се натрупва в жлъчния мехур, черния дроб или червата, може да предизвика алергични обриви или кожни възпаления (акне, дерматит), както и хронична треска, асцит, повръщане на жлъчка или жълтеница. Такова състояние според Аюрведа се лекува чрез прилагане на слабителни средства (виречан). Тук се имат предвид много лечебни растения. Чаят от листата на сена например е меко слабително средство. Възможно е обаче при хора с вата-конституция той да предизвика коликообразни болки, тъй като твърде силно възбужда перисталтиката на дебелото черво.

Чаша горещо мляко с добавка на две чаени лъжички Гхи е ефективно слабително средство за хора с вата или питта-конституция. Прието преди сън, то помага при излишък от питта, който нарушава функционирането на жлъчката. На практика проблемите, свързани с излишък от питта, могат да бъдат напълно отстранени чрез слабителни.

При употреба на слабителни средства е важно да се контролира храната. Пациентът не би трябвало да консумира нещо, което би влошило преобладаващата телесна течност или би нарушило равновесието на вата, питта и кафа.

Слабителни средства не трябва да се използват от хора с малко агни, остра треска, разстройство, тежък запек, кървене от ректума или от белодробни кухини. Това важи и при следните случаи: наличие на чуждо тяло в стомаха, след клизма, при измършавяване, обща слабост, спадане (пролапс) на правото черво.

Клизма (Басти)

Клизма (Басти)Аюрведическото лечение чрез клизма представлява въвеждане в правото черво на лечебни субстанции като сусамово масло, масло от блатен аир или билкови отвари. Лечебните клизми напълно премахват вата-нарушенията. Те отстраняват запека и подуването, хроничната треска, настинките, сексуалните нарушения, бъбречните камъни, болките в сърдечната област, повръщането, болките във врата и гърба, повишената киселинност. Заболявания като ишиас, артрит, ревматизъм и подагра също могат да се лекуват с клизми. Вата е много активен принцип в патогенезата и има най- малко 80 различни нарушения, които са свързани с вата. С клизми могат да бъдат напълно излекувани 80% от тях.

Лечебна клизма не трябва да се прилага при пациенти с разстройство или кървене от правото черво. На хора, които страдат от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, кашлица, задух, разстройство, диабет или тежка анемия, не се прави маслена клизма. Същото важи за стари хора и деца под 7 години. Клизми с билкова отвара не трябва да се прилагат при остра треска, разстройство, настинки, парализа, болки в сърдечната област, силни болки в корема или при измършавяване. За да се получи желания ефект, клизмата с растително масло или билкова отвара трябва да се остави минимум 30 минути, а ако е възможно и по-дълго време.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Това много помага, браво ????????
гггггггггггггггг
Консултирай се със специалист. Виж в нета за добър.
Nessi
Моля помогнете ми! Преди време преживях емоционален стрес, оттогава немога да се освободя от чувство на гняв, вина, тревожност, сякаш немога напълно да го преодолея. Постоянно се стискам да не избухна и прочие! Как да се освободя от тези чувства! Моля Ви кажете ми.......
Виж още отзиви
Коментирай
loading...