🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Метод Фокусиране на съзнанието

Метод Фокусиране на съзнанието

  1. Метод Фокусиране на съзнанието
  2. Стъпка 1: Проучете страданието
  3. Стъпка 2: Определете зависимостта
  4. Стъпка 3: Изберете препрограмиращи фрази
  5. Стъпка 4: Фокусирайте се върху препрограмирането
  6. Приветствайте хората, които могат да ви помогнат
  7. Обвинете своята зависимост за напрежението
  8. Открийте най-силните мисли, които ви разстройват
  9. Усилете вашите емоции
  10. Убедете се че напълно владеете себе си

Открийте най-силните мисли, които ви разстройват

Ако желаете да използвате метода на съзнателното фокусиране, за да се освободите завинаги от програмата на зависимостите, важно е да откриете онези изрази и мисли, които усилват разстройващите ви чувства. Постарайте се да преживеете емоциите си по най-дълбок начин. Кажете си например: „Поболявам се от умората да се ядосвам през цялото време. Ад е да бъдеш като робот, който сам си създава тези емоционални глупости. Искам да се освободя от всичките си главоболия. Глупаво е да допускам това да ме разстройва."

Бъдете конкретни. Например ако проблемът ви е ревността, кажете си: „Не искам да попадам в капана на ревността никога повече." После се потопете в усещането на уловен в този капан и потърсете фразите, които биха задвижили силни чувства. Когато откриете такъв израз, повтаряйте го многократно, докато той повече не предизвиква у вас реакция. Намерете и други изрази и направете с тях същото. После проверете отново способността им да пробуждат силни емоции в съзнанието ви.

Помнете, вие трябва наистина да пожелаете да направите това. Когато препрограмирате нещо от себе си, не се двоумете да крещите или да плачете, да удряте възглавницата, да скърцате със зъби, да блъскате по масата или по леглото, или да правите нещо друго. Всичко това е знак за Его-то ви и за рационалния ви ум, че вие категорично сте решени да промените своето програмиране. Помнете, че повечето от тези зависимости са действали в биокомпютъра ви в продължение на десет, двадесет, тридесет или повече години, и ще бъдат необходими много решимост и работа от ваша страна, за да ги препрограмирате така, че да не позволите повече дадена ситуация да ви разстройва автоматично.

Важно е да си служите с препрограмиращи изрази, които ви „звучат точно". Те би трябвало да отразяват новите ви прозрения за себе си, които ви е разкрила ситуацията, причинила смущението ви. Като си служите с Пътищата или центровете на съзнанието, вие бихте разбрали например, че ако ви критикуват, това не ви заплашва или наранява по някакъв начин. Възможно е да започнете да възприемате критиката като ценна обратна информация, която да ви помогне да подобрите поведението си. За да придадете сила на това ново отношение към критика- и да го превърнете в неотделима част от вашето програмиране, добре би било да използвате фрази като: "Критикуването е наистина полезно, а не нараняващо" или: „В състояние съм да приема критиката", или: „Не е нужно да се отбранявам, когато някой ме критикува."

Ако използвате препрограмиращи изрази, които не смятате за подходящи, или такива, в които не вярвате ще доловите в себе си нарастваща съпротива при използването на думите. Вместо да изпитате освобождаване и увереност в процеса на препрограмирането, вие може да почувствате нарастващо напрежение и безпокойство. Ако това стане, най-добре е да се вслушате в аргументите, които умът ви изтъква в противовес на препрограмиращия израз, и да приложите другите методи. Можете да повторите описаната по-горе процедура - „За вас е жизнеспасяващо", за придобиване на допълнително самопознание. Възможно е да не сте готови да изоставите някоя потребност. Може да промените фразата в такава, която ви се струва по-подходяща. Например ако изразът: „Не ми е нужен любим", не ви звучи добре, можете да опитате с: „Не се нуждая от това и това, за да бъда щастлив", или с: „Не трябва да се чувствам наранен, когато не съм с еди-кого си."

Не изпреварвайте самите себе си. Изчакайте, докато наистина се почувствате готови да се освободите от потребността си или от несъзнателните си реакции. Когато разберете, че действително не ви е нужно определено нещо, за което сте смятали, че ви е потребно, ще откриете, че става по-лесно да определите проблемната си потребност Когато виждате ясно абсурдността на старото програмиране, ефективните препрограмиращи изрази спонтанно ще се появят у вас.

Ето някои изпитани препрограмиращи инструкции за вашия биокомпютър, които можете да считате за успешни: Животът е моят учител; Аз не представлявам своето зависимо програмиране; Аз съм способен на любов; Аз съм владетелят на своя живот; Не изпитвам нужда да контролирам хората; Мога да приема това, което е; Не се нуждая от одобрението на другите; В реда на нещата е да допускам грешки; Чудесно е да бъда себе си; Не е нужно да крия нищо; Няма от какво да се страхувам; Мога да се отпусна просто да бъда; Обичам себе си; Няма нищо лошо в това да стана за смях пред другите; Рационален ум, спри да ми изпращаш тези глупости; Достатъчен съм; Приемам своето тук и сега; Не трябва да се отхвърлям, когато съм разгневен, правя грешка, изпитвам ревност, не обичам; Чудесно е да съм точно там, където съм; Освобождавам се; Не се налага да бъда робот; Не трябва да се напрягам, когато това става; Не трябва да ме обсебва неговото/нейното програмиране; Мога да го/я обичам просто такъв/такава, какъвто/каквато е. Всичко е НИЕ; Не се нуждая от външно приемане, доказване, уважение, любов, специално внимание, романтична любов, близко приятелство, контролиране, манипулиране, пристрастяване или страх.

Формулирайте свои собствени изрази, отговарящи на съответната ситуация. След като придобиете умение в препрограмирането, може да се изненадате от постигнатата ефективност. С постоянство и решимост вие можете да препрограмирате всички ваши зависимости, без значение колко продължителни или силни са те.

С един сеанс за фокусиране на съзнанието вие не можете да изличите цялото си нежелано програмиране от миналите години, тъй като във всеки даден момент се оказвате разстроени само по отношение на едно нещо. Възможно е да препрограмирате онази зависимост, която ви разстройва тук и сега. Ето защо, спрете се конкретно само на проблема, който ви кара да се чувствате зле тъкмо сега. Представете си, че сте очаквали някой да ви помогне и той е забравил да го направи. Вие сте се ядосали. Сега си кажете точно за тази ситуация: „Аз не трябва да изпитвам гняв, когато чувствам, че хората не изпълняват обещанията си", „Не е нужно да минавам през цялото това вълнение", Хората не трябва да живеят според моите модели", „Мога да се радвам и на онова, което имам".

Говорете пред себе си пределно ясно, тъй като чувствата, които изпитвате, когато сте разстроени, са чувства, които ще бъдат програмирани в някаква степен във вашето бъдеще. Кажете си нещо от рода на: ,Аз мога да препрограмирам тази своя зависимост. Не е нужно да се напрягам по отношение на тази ситуация. Програмиранетo ми просто ме кара да се разстройвам. Мога да променя това. То не ми служи по никакъв начин. То повече не ми е нужно. Не е нужно да задържам тази емоционална реакция. Любовта е много по-важна. Аз създавам това страдание в ума си. Всичко това е само в моя ум."

Може да пожелаете да проявите съзнателно старото си програмиране като начин за опознаване на своето страдание (стъпка 1).

Полезно е да се направи разлика между освобождаването от старата програма и създаването на нова. Когато вие съзнателно премахвате смущаваща ситуация и крещите: „мразя те, мразя те!" с изричното намерение да изтръгнете подобен боклук от ума си, вие не влагате наново негативната програма; вие се освобождавате от нея. Всеки път, когато и Его-то, и рационалният ви ум оправдават някоя автоматична негативна емоция, вие сте склонни да я възпроизвеждате. Но когато преживявате отново разстройващата ситуация и съзнателно освобождавате емоциите с цел да ги изтръгнете, вие си помагате, освобождавайки се от зависимото програмиране. Вашият биокомпютър може да получи ново, конструктивно програмиране по-охотно, когато старото програмиране е било подбудено съзнателно и видяно като ненужно. Съзнателното освобождаване от старото програмиране може да генерира енергия, която да се окаже полезна за готовността ни за съзнателно фокусиране.

Понякога е благотворно отново да се преживее онова, което сте си казали относно причината, породила емоциите на вашия стрес. Може би сте си причинили страх с думите: "Бu било ужасно, ако не издържа този изпит". Може да сте породили тъга, когато сте си казвали: „Не мога да живея без Джейн. Чувствам се тъй сам." Гняв се създава чрез мисли като: "Той няма право да се отнася с мен по този начин. За кого ме смята?" Вие можете отново да преживеете цялата ситуация и да изпитате емоцията с ясното съзнание, че просто премахвате старата програма, сякаш измитате боклука навън. Играта е да се види това и да се развият нови и по-добри начини на отклик на подобни ситуации.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Благодаря Ви ! Искам да се откажа от цигарите и се надявам да се получи.
Благодаря за иформацията..много е полезна
Благодаря ви.Рядко достоверна статия. И работеща.
Статията ми беше много полезна.Благодаря Ви!Точно от това имах нужда в този труден за мен момент.Благодаря и до нови срещи.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...