🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Структурни елементи

Структурни елементи

  1. Структурни елементи
  2. Прозорци
  3. Скосени елементи
  4. Стълби
  5. Греди
  6. Ъгли
  7. Колони

Греди

Въпреки че някои западни жилища се проектират нарочно със стърчащи греди и мертеци, за да създават впечатление за селска къща, в китайския дом гредите се смятат за потискащи конструктивни формации, които са вредни за потока на ци и късмета на обитателите. Всъщност носещите греди създават натиск и могат да гнетят онези, които работят, хранят се или спят под тях, пораждайки здравословни и емоционални проблеми.

Гредите в спалнята могат да причиняват различни проблеми в зависимост от местоположението си. Например гредата над възглавниците до горната табла на леглото може да бъде източник на главоболие или мигрена, над областта на стомаха може да причини язви и стомашни проблеми, а над долната табла на леглото може да ограничи подвижността на спящия както в географско, така и в житейско отношение. Един бизнесмен от Флорида установил, че пътуванията му намалели, откакто започнал да спи в легло, чиято долна табла се падала под таванска греда.

Гредите над готварската печка или масата за хранене предполагат финансови загуби; по-специално, никога няма да си получите обратно дадените назаем пари.

Гредите над работното място могат да пресушават силите и възможностите ви. Един архитект в творчески застой открил, че работата му потръгнала, щом преместил чертожната си маса изпод подобната на гилотина греда.

Ако леглото, бюрото или готварската печка не могат да бъдат преместени изпод гредата, символично "лечение" може да коригира потискащите качества на гредата и да насърчи проникването на ци под нея. Окачете две бамбукови флейти, завързани с червени панделки, така че да оформите ба гуа с гредата и да наподобите благоприятния осмоъгълник на И Дзин. Друг метод е да спуснете червен копринен шнур с пискюл, който да е равен по дължина с гредата.

В Ню Йорк една греда над леглото на двама съпрузи пораждала разделение между двамата: съпругата не можела да спи там, затова ставала посред нощ и отивала да спи в друга стая. След окачането на флейти, които символично разсейвали гнета на гредата, и двамата съпрузи започнали да спят непробудно през цялата нощ.

Гредата в затворено помещение, като коридор например, може да хване в капан добрата ци и да възпрепятства циркулацията й в къщата.

Корекция: Поставете силно централно осветление, покрито с допълнителен таван от прозрачно стъкло, което не само ще позволи на ци да тече гладко, но и ще повиши ци на обитателите. Още по-добро решение е слагането на непрозрачен окачен таван, който изцяло да скрие гредата.

Един тесен нюйоркски коридор бил отрупан с пет врати, които причинявали семейни кавги, и с две греди, които потискали потока на ци. Един допълнителен таван тип "параван шоджи", осветяван от топли флуоресцентни лампи, уравновесил едновременно циркулацията на ци и семейните взаимоотношения.

* редактор - Фън Шуй

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...