Назад до Основи на йога

Какво представлява йога

Повечето от нас са свикнали да гледат извън себе си, когато искат да задоволят някоя своя потребност. Ние живеем в един свят в който вярваме, че знанията за това, което е извън нас могат да ни дадат това, което искаме. Отново и отново нашите преживявания ни показват, че нищо външно не може да запълни дълбокия ни копнеж да търсим нещо повече. През повечето време обаче ние се стремим към това, което винаги изглежда, че стои точно зад нашия обсег. Ние сме хванати в капана на това да преживяваме, вместо да съществуваме, да действаме, вместо да съзнаваме. За нас е трудно да си представим състояние на пълно спокойствие и отдих в което мислите и чувствата ни престават да танцуват в постоянно движение. Точно в такова състояние на спокойствие и покой ние можем да достигнем до ниво на разбиране и радост, което е невъзможно да бъде достигнато по друг начин.

В Библията се казва: „Запазете мълчание и знайте, че Аз съм Бог.” Точно в тези няколко думи е ключът към науката Йога. Тази древна духовна наука предлага ни предлага директно средство с което да се справим с турболентността на мислите и безпокойството на тялото , които ни пречат да осъзнаем това, което в действителност сме.

Обикновено нашето съзнание и енергии са насочени навън от тялото ни към нещата от този свят, които възприемаме ограничено, посредством нашите пет сетива. Човешкият разум трябва да разчита на частични и често подвеждащи данни, предоставени от физическите му сетива. Ние трябва да се научим как да достигаме до по-дълбоки и по-фини нива на съзнанието, ако искаме да разрешим загадките на живота – Кои сме ние? Защо сме тук? Как да разберем истината?

Йогата е прост процес на обръщане на обикновения външен поток на енергия и съзнание, така че умът да стане динамичен център за директно възприятие и да не зависи от несъвършените сетива. По този начин той ще може в действителност да изпита истината.

Чрез практикуване методите на йогата стъпка по стъпка, неприемайки нищо за даденост въз основа на емоционални основания или сляпото вярване, ние опознаваме нашето единство със всеобщото знание, сила и радост, която дава живот на всичко и която е същността на нашето собствено Аз.

В миналите векове много от висшите техники на йога не са били достатъчно добре разбрани и практикувани, поради ограничените познания на човечеството за силите, които управляват Вселената. Днес прогреса на науката бързо променя начина по който гледаме на света и на себе си. Традиционната материална концепция за живота е изчезнала с откритието, че материята и енергията едно и също нещо. Всичко около нас е форма на енергия, която си взаимодейства и се свързва в други форми. Някои от най-известните физици днес направиха още една крачка напред, като идентифицираха съзнанието, като основа на всички същества. Тази съвременна наука потвърждава древните принципи на Йога, които казват, че единството обхваща Вселената.

Самата дума Йога означава „съюз” на индивидуалното съзнание или душата с Универсалното съзнание или Духът. Много хора мислят за йогата само като физически упражнения – асани или пози, които са придобили популярност през последните десетилетия. Това обаче е само най-повърхностният аспект на йогата. Тя е много дълбока наука, която разкрива безкрайните възможности на човешкия ум и душа.

Има разнообразни разклонения на йогата, които водят към тази цел. Всяко едно от тези разклонения е специализиран дял в цялостната система на йогата:

Хатха йога – система от физически пози или асани, чиято висша цел е да се пречисти тялото, давайки едно съзнание и контрол над вътрешните състояния, което ви подготвя за медитация.

Карма йога – безкористно служене на другите, като част от достигането на по-висшето Аз, без привързаност към резултатите със съзнанието на Бог, като извършителят.

Мантра йога – центриране на съзнанието, посредством повтарянето на няколко универсални звуци (джапи), представляващи конкретен аспект на Духа.

Бхакти йога – всеобгръщаща преданост, която се стреми да види и да о бича божественото във всяко съзнание и във всичко.

Джнана (Гяна) йога – пътя на мъдростта, която акцентира върху прилагането на дискриминационна интелигентност за постигането на духовна свобода.

Раджа йога – това е кралският или най-висш път на йогата, увековечен от Бхагаван Кришна в Бхагавад Гита и официално систематизиран през 2-ри век пр. Н.е.  от индийския мъдрец Патанджали, който съчетава есенцията на всички останали разклонения на йогата.

Раджа йогата обединява тези различни подходи и практики на йогата и определя научни методи на медитацията, които ни дават възможност да постигнем крайната цел – съзнателно сливане безкрайния блажен Дух.

Най-бързият и най-ефективен подход за постигане на целите на Йога е като се използват тези методи на медитация, които се занимават пряко с енергията и съзнанието. Това е директен подход, който характеризира Крия йогата, една от формите на медитация на Раджа йогата, представена ни от Парамаханса Йогананда.

Осемте разклонения в йогата

Бхагавад Гита и Йога Сутра на Патанджали

Йога е вечната наука, която стои зад всички истински религии. Тя се състои от определени и систематични стъпки, които имат за цел да реализират единството на душата с духа.

Бхагавад Гита е свещен диалог между божествения учител Кришна и неговият ученик Арджуна. Това е един от любимите стихове за йога в Индия. Обяснен е в двутомните преводи и коментари на Парамаханса Йогананда, озаглавени „The Bhagavad Gita — Royal Science of God-Realization”.

Същността на йога е изложена в систематична форма от древния мъдрец Патанджали в неговия кратък, но много добре направен труд Йога Сутра. За него Парамаханса Йогананда е написал:

Времето през което е живял Патанджали не е точно известно, но повечето учени предполагат, че е било около 2-ри век пр. Н.е. Неговите известни Йога Сутри представляват поредица от кратки афоризми, съкратена същност на изключително обширната и сложна наука за връзката с Бога – обединяване на Душата с Духа. Това е обяснено по такъв кратък и ясен начин, че много поколения учени са признали Йога Сутрите за най-значимите творби свързани с йога.”

Йога системата на Патанджали е известна с това, че има осем пътя, които водят към крайната цел за осъзнаването на Бог.

Осемте пътя на йогата според Патанджали:

Яма (морално поведение) – да не наранявате другите, искренност, целомъдрие, да не крадете и да не бъдете алчни.

Нияма (религиозни ритуали) – чистота на тялото и ума, самодисциплина, самообучение (съзерцание), преданост към Бога и Гуруто, задоволство при всички обстоятелства.

Асана – правилното изпълнение на позите.

Пранаяхма – контрол на прана, фините течения на живот в тялото.

Пратяхара – интеоризирането чрез оттегляне на сетивата от външни обекти.

Дхарана – концентриране и задържане на мисълта върху един обект.

Дхиянамедитация, абсорбация на възприемането на Бога  в един от неговите безкрайни аспекти, блаженство, мир, космическа светлина, космически звуци, любов, мъдрост и други всепроникващи неща в цялата Вселена.

Самадхи – свръхсъзнание и изпитване на единството на индивидуалната душа с космическият Дух.

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Джиджи
Йога е - свързане на тяло,сърце и душа в едно!Йогата лекува умът и тялото!Йога дава самоконтрол и себеопознаване!
Нели Волш
Хората , даващи негативни коментари нямат информация, още не са готови за тази информация, която ще отвори съзнанието им. Всеки с времето си
Йога -чувствам се много добре от редовното упражняване Здрава съм и много гъвкава за жена на 40
Защо всички които са против йога са анонимни?
Много мъка има по този свят, много.....
Виж още отзиви
Коментирай
loading...