Назад до Изправени пози

Тадасана – Поза Планина

Тадасана (Tadasana) – Поза Планина

Изпълнение на позата стъпка по стъпка

 1. Застанете изправени, като големите пръсти на краката ви трябва да се докосват. Раздалечете леко петите си и след това повдигнете и разтворете пръстите и възглавничките на ходилата. След това бавно и леко ги поставете отново на пода. Раздвижете ги напред-назад и настрани. Постепенно намалявайте това раздвижване, докато накрая ходилата ви са в спокойно и стабилно състояние, а тежестта на тялото ви е равномерно разпределена между тях.
 2. Стегнете мускулите на бедрата си и повдигнете капачките на коленете, без да стягате долната част на корема си. Повдигнете вътрешната част на глезените, за да стегнете сводовете на ходилата си. След това си представете една линия от енергия, която се простира по дължината на цялото ви тяло от пръстите на краката до върха на главата. Завъртете горните части на бедрата си леко навътре. Изпънете опашната си кост към пода и повдигнете пубиса към пъпа.
 3. Притиснете раменните си плешки към гърба, след това ги разширете и ги отпуснете надолу по гърба. Без да избутвате напред предните си ребра, повдигнете горната част на гръдната кост право нагоре към тавана. Изпънете ключиците си и дръжте ръцете отстрани на тялото.
 4. Главата ви трябва да е точно над центъра на таза, като долната част на брадичката ви трябва да е успоредно на пода. Отпуснете очите си, областта около гърлото трябва да е мека, а не стегната. Езикът ви също трябва да е отпуснат на дъното на устата ви.
 5. Таданасана обикновено е начална поза за повечето изправени йога пози. Тя обаче е много полезна да бъде изпълнявана и сама по себе си. Останете в позата от 30 секунди до 1 минута и дишайте спокойно.

Анатомичен фокус

 • Бедрата

Терапевтични приложения

 • Ишиас

Ползи

 • Подобрява стойката на тялото
 • Разтяга бедрата, коленете и глезените
 • Стяга корема и задните части
 • Облекчава ишиас
 • Помага при плоски стъпала

Тази йога поза не се препоръчва при:

 • Главоболие
 • Безсъние
 • Ниско кръвно налягане

Съвет за начинаещи

Можете да подобрите своя баланс, като раздалечите вътрешните части на ходилата си на разстояние около 10 сантиметра едно от друго.

Вариации на позата

При тази йога поза можете да променяте положението на ръцете си по-най различни начини. Например можете да изпънете ръцете си нагоре перпендикулярно на пода и успоредно една на друга, като дланите ви сочат навътре една към друга. Можете да изпънете ръцете си и напред с длани обърнати навън. След това изпънете ръцете нагоре с длани сочещи към тавана или да кръстосате ръцете зад гърба си, като във всяка длан държите лакътя на срещуположната ръка.

Модификации и помощни средства

Можете да подобрите стойката си по време на изпълнение на тази йога поза, като опрете гърба си към стената. Изправете се на задната част на петите си, като кръста и раменните плешки докосват стената. Задната част на главата ви не трябва да докосва стената.

Подготвителни пози

 • Адхо Мукха Шванасана (Adho Mukha Svanasana)
 • Утанасана (Uttanasana)

Последващи пози

Опитайте се да вземете усещането за баланс при Тадасана и да го приложите при всички останали изправени йога пози

Задълбочаване на позата

Можете да тествате баланса си, като практикувате позата със затворени очи. Трябва да можете да стоите спокойно и балансирано, без да се влияете от факторите на заобикалящата ви среда.

Как да изпълнявате позата с партньор

Ако имате партньор той може да ви помогне да поддържате правилната си стойка в тази йога поза. Накарайте го да застане до вас и проверете дали отвора на ухото ви, центъра на раменната става, центъра на тазобедрената става и външната част на глезена са в перпендикулярно положение спрямо пода.

Рейтинг:

Свързани продукти

YOGA MAT KAILASH PREMIUM - постелка/шалте за йога, материал PVC, BODHI YOGA
46.20
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
ECOPRO - постелка/шалте за йога с натурална гума, BODHI YOGA
143.00
лв
Безплатна доставка + ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!
QI YO AJNA UNITY MAT - овална постелка за йога, QI YO MULTIYOGA
204.00
лв
Безплатна доставка + ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!
TPE YOGA MAT LOTUS PRO - постелка/шалте за йога, BODHI YOGA
96.20
лв
+ ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!

Отзиви

Коментирай
loading...