🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Техника за астрално пътуване на Денинг-Филипс

Техника за астрално пътуване на Денинг-Филипс

  1. Техника за астрално пътуване на Денинг-Филипс
  2. Енергизиране на шестте центъра
  3. Хранене, дишане и избор на място
  4. Изпращане на астрална субстанция
  5. Душевно оформяне
  6. Въображаема проекция
  7. Проекция на съзнанието в астралното средство
  8. Пътуване в астралните светове

Въображаема проекция

Също както и при другите етапи на тази програма започнахте да извършвате във въображението си нещо, което по-късно осъществявахте в действителност, така и сега ще пристъпите към една практика, отнасяща се до въображаема проекция на съзнанието. Това упражнение има своята стойност и в ежедневния ви живот, в случаите, когато нямате време, нито нужда да проектирате реално астрално средство за придвижване. Освен това може да бъде твърде отморяващо и релаксиращо да отделите себе си за няколко минути от физическото си тяло посредством въображаемото изпращане на съзнанието си в някоя приятна или спокойна ситуация.

Всеки един прави това в някаква малка степен през повечето време, дори и без да мисли за него. Защо в противен случай сме свикнали да окачваме на стените в дома си картини с приятни сцени, пейзажи, красиви човешки форми или с животни, към които, изпитваме особен афинитет? Или пък снимки на приятелите си?

Това е така, защото със сигурност във всеки един момент от нашето ежедневие или при събуждане очите ни се спират върху нещо или върху някой, който ни харесва или обича - било то върху усмивката на скъпото ни лице, ведростта на земята, небето или водата, красотата и очакваното вълнение от един кораб или пък деликатните мускулчета и ярката окраска на някое живо създание.

Една картина - за предпочитане някой пейзаж - може твърде добре да бъде използвана при практиката за отделяне на съзнанието от тялото, но като първоначален пример нека да изберем нещо друго, което да се намира в дома ви - саксия с растение (вероятно някое, чиито листа не закриват пръста в основата на стеблото му) или пък аквариум с тропически рибки, в който да има водни растения, подводни камъни или неща от този род. Цяло удоволствие е да наблюдаваме тези образци от природния свят, които се намират в дома ни,

Но сега ще направите нещо повече, отколкото просто да ги наблюдавате.

Растението. Седнете удобно в близост до вашето растение - ако е възможно, нека ръбът на саксията бъде под нивото на очите ви. Съзнанието по никакъв начин не е ограничено в рамките на физическото тяло, така че оставяйки погледа си бавно да се изкачва по стъблото, можете да си представите, че пред вас е едно огромно тропическо или праисторическо дърво. Представете си, че стоите точно на ръба на саксията; тръгвате внимателно напред през големите буци пръст или скали и достигате до вашето дърво. Ако желаете, може да седнете в подножието му и да се загледате нагоре към короната му; или вероятно бихте желали да се покатерите между клоните му. Можете да прескачате от клон на клон или пък да увиснете на ръце на някой клон. Може би предпочитате да прелетите като птица между клоните му и да кацнете на някой от тях; или ако растението ви има цветове, да ги проучите и разгледате както това правят пчелите или колибрите. Каквото и да направите, починете за малко там, наистина наслаждавайки се и вкусвайки от това ново преживяване; възприемете се в тази нова обстановка, почувствайте присъствието на листата и цветовете около себе си, или пък на палмовите клончета. Ако можете, дайте една малка почивка на съзнанието си. Когато се връщате оттам, върнете се по начина, по който сте отишли; още веднъж - резкият преход трябва да се избягва. Завърнете се със спомена за свежест, спокойствие и красота, и дори - с един сладък аромат на цветя или мъх.

Аквариумът. Друг път седнете до вашия аквариум с тропически рибки. Няма нужда в съзнанието си да се смалявате до степен, при която рибките ви ще изглеждат като акули, а прости си представете, че имате размерите на една сравнително малка рибка - такава, която ще може да се стрелка из водата в аквариума или да се гмурка сред зелените водни растения по дъното му. След това почувствайте как отстрани безобидно ви докосва някоя риба. Погледнете в зоркото златисточерно око, което се взира безизразно във вас, но което излъчва тотална готовност и бдителност. Усетете в себе си как се чувства притежателят на това око - спокоен, без безпокойства, но готов с всяка своя клетка неочаквано да промени посоката на движението си. Присъединете се към внезапния спонтанен танц на две или три рибки, които са обхванати от ритмично движение; след това плувайте, плувайте... Отново усетете за известно време това отсъствие на съзнание, а после се завъртете обратно успокоени и освежени.

Картината. Сега трябва да можете да действате по подобен начин в двуизмерна сцена - в една картина. Ако тя представлява пейзаж, най-простият план е да го видите в естествена големина, а вие да сте в облика на човешко същество, което се разхожда в това поле, но, разбира се, не "виждате" себе си. Прекосете онзи поток или го заобиколете; седнете на онази стена под онова дърво; изкачете се на онзи хълм и се насладете на гледката от върха му... Вашето въображение, подпомагано от впечатленията от природните обекти, които сте разгледали, трябва да бъде способно да възпроизведе усещането от полъха на вятъра върху кожата ви, звука от птичите песни, уханието на трева и диви растения под слънцето.

Тази евокация на различни сетивни усещания по начин, който зависи изцяло от въображението, има значителна стойност - въображението работи върху и чрез астралното тяло. Обикновено вашият инстинктивен нисш аз оперира и се справя със сетивните усещания, подадени към него от нервната система и породени от материалния свят. Той има малък опит - извън сънищата - да оперира с усещания, които не са подадени от нервната система. С помощта на въображаемите практики вашето астрално тяло и неговата субстанция ще свикнат да използват не само зрителната способност, но и способностите на другите сетива. От друга страна, всяка една от тези практики, насочени към пораждане на ефекти във въображението, има своите особености, които явно отличават резултатите й от онези, осъществени чрез действителната астрална проекция чрез астралното средство за придвижване.

Без никакво съмнение вие ще узнаете кога осъществявате "нещо истинско". То е различно от сънуването, различно от всяко "достоверно" използване на въображението, колкото и истинско да изглежда. Вие ще знаете, че сте напълно будни. Но независимо от това, качеството на онова, което ще направите след време, може да бъде повишено от това, което правите сега - също както предварителното упражняване "на сухо" на движенията при плуване може Да помогне на учащия се да стане по-добър плувец; също както играта при детето, упражняващо някое умение; ще му помогне да го овладее по-добре като възрастен, отколкото своите връстници, които не са се опитвали да го направят.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...