🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Седнали пози и завъртания

Бадха Конасана

Бадха Конасана (Badha Konasana)

Изпълнение на позата стъпка по стъпка

 1. Седнете с изпънати пред вас крака. Може да поставите отдолу одеяло, ако чувствате дискомфорт в областта на бедрата или слабините. Издишайте, свийте коленете си и издърпайте петите към таза си. След това спуснете коленете си настрани и допрете стъпалата на краката си.
 2. Доближете петите си колкото можете по близо до таза. С палеца, показалеца и средни пръст на ръцете си хванете двата палеца на краката, като придържате външната част на ходилото си опряна до земята. Ако не можете да държите палеца на крака си хванете с ръце глезените си.
 3. Седнете, така че пубиса отпред и опашната кост отзад да са на еднакво разстояние от пода. Перинеума трябва да бъде успоредно на пода, а таза в неутрална позиция. Стегнете кръста и раменните лопатки и издайте торса си до горната част на гръдната кост.
 4. Никога не притискайте коленете си надолу. Вместо това отпуснете бедрата си. Когато те се спускат към пода колената ги следват.
 5. Останете в тази поза от 1 до 5 минути. След това вдишайте и повдигнете коленете си от пода и издърпайте краката си обратно в началното положение.

Анатомичен фокус

 • Тази йога поза акцентира върху бедрата.

Терапевтични приложения

 • Позата действа положително при ишиас.

Ползи

 • Стимулира коремните органи – бъбреците, яйчниците, пикочния мехур и простатната жлеза.
 • Подобрява кръвообращението и стимулира работата на сърцето.
 • Разпъва коленете, вътрешната част на бедрата и слабините.
 • Помага за облекчаването на умора, тревожност и леки форми на депресия.
 • Успокоява ишиаса и менструалния дискомфорт.
 • Облекчава симптомите на менопаузата.
 • Действа терапевтично при високо кръвно налягане, астма и безплодие.
 • Практикуването на тази поза в напредналия стадий на бременността помага на жените да родят по-леко.
 • Позата може да ви помогне да се справите с определени заболявания и да се отървете от умората.

Тази йога поза не се препоръчва при:

 • Контузии на коленете или слабините – препоръчва се изпълнението на позата да става върху одеяло или друга мека и удобна повърхност.

Съвет за начинаещи

Може да ви бъде трудно да свалите колената си чак до пода. Ако колената ви са далеч от пода, а гърба ви е приведен, трябва да седнете на висока подложка.

Вариации на позата

Издишайте и придвижете торса си напред между коленете. Не забравяйте, че трябва да се придвижвате напред от тазобедрените стави, а не от кръста. Свийте лактите си и ги притиснете към вътрешната част на бедрата или прасеца, но никога към коленете. Ако главата ви не е в отпуснато и спокойно състояние можете да я подложите например на ръба на седалката на стола.

Модификации и помощни средства

За да разберете как се освобождават главите на бедрените кости вземете две одеяла и поставете по едно под всяко бедро, като по този начин държите бедрата си на няколко сантиметра от това да се разпънат напълно. След това поставете 5 килограмови тежести върху вътрешната част на бедрата си в близост до слабините. После махнете тежестите и ще видите, че бедрата ви стоят потънали в одеялата. Не използвайте тежести, ако нямате подложка на бедрата си.

Как да изпълнявате тази поза с партньор

Партньора може да ви помогне при правилното позициониране на вътрешната част на бедрата ви. Може да вържете всяко бедро и да кажете на партньора си да седне зад вас  и да опъне връзките перпендикулярно на линията на която лежат бедрата.

Подготвителни пози

 • Супта падангуштхасана (Supta Padangusthasana)
 • Вирасана (Virasana)
 • Врикшасана (Vrksasana)

Последващи пози

 • Всички прави пози и повечето седнали пози, при които има извивания и навеждания напред.

Задълбочаване на позата

Представете си, че имате двама партньори, като всеки от тях натиска колената ви надолу към таза. От средата на сакрума бутайте навън по протежение на външната част на бедрата срещу тази въображаема съпротива. След това от колената надолу притиснете здраво петите си.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...