BETTER ME® – Формулата за фокус през целия ден
Назад до Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

  1. Хранене според телесния тип
  2. Хранене за тип Вата
  3. Хранене за тип Вата-Питта
  4. Хранене за тип Вата-Кафа
  5. Хранене за тип Питта
  6. Хранене за тип Питта-Вата
  7. Хранене за тип Питта-Кафа
  8. Хранене за тип Кафа
  9. Хранене за тип Кафа-Вата
  10. Хранене за тип Кафа-Питта
  11. Хранене за тип Вата-Питта-Кафа

Хранене за тип Питта-Кафа

ПЛОДОВЕ
препоръчвани от време на време непрепоръчвани
 
  • ябълки
  • кайсии
  • горски ягоди
  • круши
  • нар
  • сини сливи
  • сушени плодове
  • манго
  • горски малини
  • градински ягоди
  • диня
  • дюли
  • стафиди
  • горски боровинка
  • череши
  • кокосов орех
 
  • авокадо
  • фурми
  • ананас
  • сливи
  • тамаринд
  • лимони
  • смокини, пресни
  • грозде
  • киви
  • праскови
  • пъпеш
  • портокали
  • папая
  • персимон (североам. слива, под. на фурма)
 
  • банани
  • кисели плодове в прекалени количества
  • грейпфрут
  • ревен
  • червена боровинка
  • сладки плодове в прекалени количества
ЗЕЛЕНЧУЦИ
 
  • артишок (ангинар)
  • зелен фасул
  • земни ябълки
  • броколи
  • бамя
  • зеле
  • карфиол
  • ряпа, листа
  • кел, зелено зеле морков, надземна част
  • градинска жлъчка
  • магданоз
  • пащърнак
  • кейл, къдраво зеле
  • тиква
  • праз лук, готвен
  • глухарче
  • керевиз
  • гъби
  • кромид лук, готвен
  • аспержи
  • камби
  • банани тип „плантин"
  • репей, корени
  • синап, листа
  • маруля
  • лотос, корени
  • царевица, прясна
 
  • бамбукови връхчета
  • спанак
  • маниока
  • чили, леко люто
  • брюкселско зеле
  • моркови
  • алабаш
  • тиквички
  • патладжан
  • сладки картофи
  • кресон
  • краставици
 
  • цвекло
  • кромид лук, суров
  • репички, сурови
  • хрян
  • домати
  • цвекло, листа
  • чили, много люто
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (Тъй като повечето сухи храни се предлагат през цялата година, зърнените храни са категоризирани според сезоните за представителите на двойните телесни типове)
Зима/Пролет (декември до края на април)
  • ечемик
  • царевица
  • ръж
  • кафяв ориз с къси и среднодъли зърна
  • просо
  • див ориз
  • елда
  • пшеница
  • амарант (щир)
  • овес, цели зърна
  • ориз басмати, кафяв
Пролет/Лято (май до края 1 на август)
  • ориз басмати, кафяв или бял
  • ечемик
  • ръж
  • амарант (шир)
  • елда
  • просо
  • кафяв ориз, сладък или със средни зърна
  • пшеница
  • див ориз
Есен (септември до края на ноември)
  • ориз басмати, кафяв или бял
  • ечемик
  • елда
  • ръж
  • кафяв ориз, всички видове зърна
  • овес, цели зърна
  • царевица
  • пшеница
  • кафяв ориз, сладък
  • амарант (щир)
  • див ориз
     
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
   
  • готови зърнени храни от ечемик
  • ечемичено брашно
  • тестени изделия от пълнозърнесто пшеничено брашно
  • овес, начукан или нарязан
  • пшенични трици
  • кускус
  • готови зърненк храни от ориз
  • булгур
  • пълнозърнесто пшеничено брашно
 
БОБОВИ ХРАНИ
 
  • адукя боб
  • черен боб
  • нахут
  • бял боб
  • урад дхал
 
  • зрял фасул
  • мунг дхал, цял или разцепен
  • леща, кафява
  • соя
  • тофу
  • тоор дхал
 
  • леща, кафява или червена
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ
  • биволско месо
  • заешко месо
  • козе месо
  • домашни птици
  •  свинско месо
  • говеждо месо
  • агнешко месо
  • риба
ЯДКИ И СЕМЕНА
   
  • кокосов орех
  • слънчогледов и семки, печени
  • сусам, печен
  • тиквени семки
  • маково семе
 

Всички ядки могат от време на време да се използват при готвене

МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
 
  • гхии
 
  • кисело мляко, леко подправено
  • масло, безсолно
  • краве мляко, непреварено
  • козе мляко
  • нискомаслена сметана
 
  • мътеница
  • млечни продукти, от търговската мрежа или на прах
  • сирене
  • сладолед, домашен
  • кашкавал
  • заквасена сметана
МАЗНИНИ
 
  • соево олио
  • слънчогледово олио
 
  • орехово олио
  • кокосово (палмово) олио
  • авокадово олио
  • шафраниково олио
  • царевично олио
  • зехтин
 
  • бадемово олио
  • сусамово олио, светло или тъмно
  • синапово олио
  • кайсиево олио
ПОДСЛАДИТЕЛИ
 
  • концентриран плодов сок
  • сушени сладки плодове (ябълки, кайсии, смокини, манго, стафиди)
  • амасаке (оризово мляко)
 
  • ечемичен малц
  • сок от захарна тръстика
  • мед, суров
  • фурми
  • кафява захар, нерафянирана
  • сяроп от кафяв ориз
  • кленов сироп
 
  • фруктоза
  • мед, подложен на топлинна обработка
  • бяла захар
  • заместители на захар (захарин, нутрасуит)
  • меласа
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
 
  • черен кимион
  • черен пипер
  • кориандър
  • джоджен
  • портокалова кора
  • магданоз
  • резене, морач
  • гарам масала
  • кудзу
  • мента
  • куркума
  • уинтъргрибн
  • мента пиперика
  • розова вода
  • шафран
  • къри листа
  • копър листа
 
  • бахар
  • копър семе
  • чесън, готвен
  • джинджифил, пресен или сушен
  • ким
  • тамаринд
  • естрагон
  • мащерка
  • подбел
  • къри на прах
  • розмарин
  • градински чай
  • козя брада
  • кардамом
  • сибирски лук
  • канела
  • карамфил
  • червен пипер
  • анасон
  • босилек
  • дафинов лист
  • хрян
  • риган
  • синапено семе
  • индийско орехче
  • ванилия
 
  • асафетида
  • замбун
  • чесън, суров
  • манго на прах
  • кромид лук, суров
  • киселец
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
 
  • черен пипер
  • сос с кокосов орех
  • брюкселско зеле
  • кокосов орех, прясно изпечен
  • кокосово мляко
  • къри листа лимонов сок
  • джоджен листа
  • синап
  • розова вода
 
  • оцет, от кафяв ориз яли меки билки
  • чили
  • туршия, мека хрян
  • кисело мляко, леко подиравено
  • портокалова кора
  • каменна сол
  • горчица, не от търговската мрежа
  • пикантен сос с манго
  • морска сол
 
  • маслини, черни или зелени
  • чесън, суров
  • кетчуп
  • пикантни, солени или кисели храни в прекалени количества
  • кисело мляко, натурално
  • туршия, силна
  • сусам, черен
  • кромид лук, суров
  • консерванти и други химически добавки
  • сол, йодирана
  • майонеза
  • соев сос
ВОДОРАСЛИ
(Използвайте водорасли в много малки количества и предимно през есента (септември до края на ноември). Накиснете и изплакнете обилно с вода преди употреба.)
 
  • агар-агар
  • араме
  • синьозелени водорасли
  • дулсе
  • хиджики
  • келп
  • комбу
  • ривъруийдс
  • сийуеър
  • вакаме
   
НАПИТКИ
   
  • амасаке (оризово мляко)
  • кокосово мляко
  • козе мляко, със затоплящи подправки
  • морковен сок
  • сок от смесени зеленчуци
  • ласи (сладък айрян)
  • айрян, с меки подправки
  • смеси с цикория
  • морковено-джинджифилов сок
  • напитки от рожков
  • соево мляко, със затоплящи подправки
  • краве мляко, с подправки, в малки количества
 
  • солени напитки, в прекалени количества
  • алкохол
  • газирани напитки
  • плодови сокове, подсладени
  • шоколадови напитки
  • ледено студени или много горещи напитки
  • кофеинови
ЧАЙОВЕ
 
  • резене (морач)
  • хибискус
  • хмел
  • жасмин
  • лавандула
  • ягода
  • хризантема
  • сладник
  • глухарче
  • бъз цвят
  • малина, листа
  • червена детелина
  • розов цвят
  • шафран
  • мента
  • лайка коприва
  • уинтъргрийн
  • пасифлора
  • мента пинерика
  • ечемик
  • бреза
  • къпина
  • пореч
  • репей
  • теменужка
  • цикория
  • дива череша, кора
  • бял равнец
 
  • босилек
  • кардамом
  • джинджифил, сушен
  • лотос
  • зарасличе
  • евкалипт
  • сарсапарила
  • парагвайски чай (мате)
  • портокалова кора
  • канела
  • карамфил
 
  • шипка
  • американско лаврово
  • женшен дърво
  • джинджифил, пресен
Рейтинг:

Отзиви

Злата
Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.
Деси
Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.
Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи. Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.
Анонимен
xranise sas kakvoto obichash,Dani
Дани
Здравейте. Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...