🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

  1. Хранене според телесния тип
  2. Хранене за тип Вата
  3. Хранене за тип Вата-Питта
  4. Хранене за тип Вата-Кафа
  5. Хранене за тип Питта
  6. Хранене за тип Питта-Вата
  7. Хранене за тип Питта-Кафа
  8. Хранене за тип Кафа
  9. Хранене за тип Кафа-Вата
  10. Хранене за тип Кафа-Питта
  11. Хранене за тип Вата-Питта-Кафа

Хранене за тип Питта-Кафа

ПЛОДОВЕ
препоръчвани от време на време непрепоръчвани
 
  • ябълки
  • кайсии
  • горски ягоди
  • круши
  • нар
  • сини сливи
  • сушени плодове
  • манго
  • горски малини
  • градински ягоди
  • диня
  • дюли
  • стафиди
  • горски боровинка
  • череши
  • кокосов орех
 
  • авокадо
  • фурми
  • ананас
  • сливи
  • тамаринд
  • лимони
  • смокини, пресни
  • грозде
  • киви
  • праскови
  • пъпеш
  • портокали
  • папая
  • персимон (североам. слива, под. на фурма)
 
  • банани
  • кисели плодове в прекалени количества
  • грейпфрут
  • ревен
  • червена боровинка
  • сладки плодове в прекалени количества
ЗЕЛЕНЧУЦИ
 
  • артишок (ангинар)
  • зелен фасул
  • земни ябълки
  • броколи
  • бамя
  • зеле
  • карфиол
  • ряпа, листа
  • кел, зелено зеле морков, надземна част
  • градинска жлъчка
  • магданоз
  • пащърнак
  • кейл, къдраво зеле
  • тиква
  • праз лук, готвен
  • глухарче
  • керевиз
  • гъби
  • кромид лук, готвен
  • аспержи
  • камби
  • банани тип „плантин"
  • репей, корени
  • синап, листа
  • маруля
  • лотос, корени
  • царевица, прясна
 
  • бамбукови връхчета
  • спанак
  • маниока
  • чили, леко люто
  • брюкселско зеле
  • моркови
  • алабаш
  • тиквички
  • патладжан
  • сладки картофи
  • кресон
  • краставици
 
  • цвекло
  • кромид лук, суров
  • репички, сурови
  • хрян
  • домати
  • цвекло, листа
  • чили, много люто
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (Тъй като повечето сухи храни се предлагат през цялата година, зърнените храни са категоризирани според сезоните за представителите на двойните телесни типове)
Зима/Пролет (декември до края на април)
  • ечемик
  • царевица
  • ръж
  • кафяв ориз с къси и среднодъли зърна
  • просо
  • див ориз
  • елда
  • пшеница
  • амарант (щир)
  • овес, цели зърна
  • ориз басмати, кафяв
Пролет/Лято (май до края 1 на август)
  • ориз басмати, кафяв или бял
  • ечемик
  • ръж
  • амарант (шир)
  • елда
  • просо
  • кафяв ориз, сладък или със средни зърна
  • пшеница
  • див ориз
Есен (септември до края на ноември)
  • ориз басмати, кафяв или бял
  • ечемик
  • елда
  • ръж
  • кафяв ориз, всички видове зърна
  • овес, цели зърна
  • царевица
  • пшеница
  • кафяв ориз, сладък
  • амарант (щир)
  • див ориз
     
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
   
  • готови зърнени храни от ечемик
  • ечемичено брашно
  • тестени изделия от пълнозърнесто пшеничено брашно
  • овес, начукан или нарязан
  • пшенични трици
  • кускус
  • готови зърненк храни от ориз
  • булгур
  • пълнозърнесто пшеничено брашно
 
БОБОВИ ХРАНИ
 
  • адукя боб
  • черен боб
  • нахут
  • бял боб
  • урад дхал
 
  • зрял фасул
  • мунг дхал, цял или разцепен
  • леща, кафява
  • соя
  • тофу
  • тоор дхал
 
  • леща, кафява или червена
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ
  • биволско месо
  • заешко месо
  • козе месо
  • домашни птици
  •  свинско месо
  • говеждо месо
  • агнешко месо
  • риба
ЯДКИ И СЕМЕНА
   
  • кокосов орех
  • слънчогледов и семки, печени
  • сусам, печен
  • тиквени семки
  • маково семе
 

Всички ядки могат от време на време да се използват при готвене

МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
 
  • гхии
 
  • кисело мляко, леко подправено
  • масло, безсолно
  • краве мляко, непреварено
  • козе мляко
  • нискомаслена сметана
 
  • мътеница
  • млечни продукти, от търговската мрежа или на прах
  • сирене
  • сладолед, домашен
  • кашкавал
  • заквасена сметана
МАЗНИНИ
 
  • соево олио
  • слънчогледово олио
 
  • орехово олио
  • кокосово (палмово) олио
  • авокадово олио
  • шафраниково олио
  • царевично олио
  • зехтин
 
  • бадемово олио
  • сусамово олио, светло или тъмно
  • синапово олио
  • кайсиево олио
ПОДСЛАДИТЕЛИ
 
  • концентриран плодов сок
  • сушени сладки плодове (ябълки, кайсии, смокини, манго, стафиди)
  • амасаке (оризово мляко)
 
  • ечемичен малц
  • сок от захарна тръстика
  • мед, суров
  • фурми
  • кафява захар, нерафянирана
  • сяроп от кафяв ориз
  • кленов сироп
 
  • фруктоза
  • мед, подложен на топлинна обработка
  • бяла захар
  • заместители на захар (захарин, нутрасуит)
  • меласа
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
 
  • черен кимион
  • черен пипер
  • кориандър
  • джоджен
  • портокалова кора
  • магданоз
  • резене, морач
  • гарам масала
  • кудзу
  • мента
  • куркума
  • уинтъргрибн
  • мента пиперика
  • розова вода
  • шафран
  • къри листа
  • копър листа
 
  • бахар
  • копър семе
  • чесън, готвен
  • джинджифил, пресен или сушен
  • ким
  • тамаринд
  • естрагон
  • мащерка
  • подбел
  • къри на прах
  • розмарин
  • градински чай
  • козя брада
  • кардамом
  • сибирски лук
  • канела
  • карамфил
  • червен пипер
  • анасон
  • босилек
  • дафинов лист
  • хрян
  • риган
  • синапено семе
  • индийско орехче
  • ванилия
 
  • асафетида
  • замбун
  • чесън, суров
  • манго на прах
  • кромид лук, суров
  • киселец
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
 
  • черен пипер
  • сос с кокосов орех
  • брюкселско зеле
  • кокосов орех, прясно изпечен
  • кокосово мляко
  • къри листа лимонов сок
  • джоджен листа
  • синап
  • розова вода
 
  • оцет, от кафяв ориз яли меки билки
  • чили
  • туршия, мека хрян
  • кисело мляко, леко подиравено
  • портокалова кора
  • каменна сол
  • горчица, не от търговската мрежа
  • пикантен сос с манго
  • морска сол
 
  • маслини, черни или зелени
  • чесън, суров
  • кетчуп
  • пикантни, солени или кисели храни в прекалени количества
  • кисело мляко, натурално
  • туршия, силна
  • сусам, черен
  • кромид лук, суров
  • консерванти и други химически добавки
  • сол, йодирана
  • майонеза
  • соев сос
ВОДОРАСЛИ
(Използвайте водорасли в много малки количества и предимно през есента (септември до края на ноември). Накиснете и изплакнете обилно с вода преди употреба.)
 
  • агар-агар
  • араме
  • синьозелени водорасли
  • дулсе
  • хиджики
  • келп
  • комбу
  • ривъруийдс
  • сийуеър
  • вакаме
   
НАПИТКИ
   
  • амасаке (оризово мляко)
  • кокосово мляко
  • козе мляко, със затоплящи подправки
  • морковен сок
  • сок от смесени зеленчуци
  • ласи (сладък айрян)
  • айрян, с меки подправки
  • смеси с цикория
  • морковено-джинджифилов сок
  • напитки от рожков
  • соево мляко, със затоплящи подправки
  • краве мляко, с подправки, в малки количества
 
  • солени напитки, в прекалени количества
  • алкохол
  • газирани напитки
  • плодови сокове, подсладени
  • шоколадови напитки
  • ледено студени или много горещи напитки
  • кофеинови
ЧАЙОВЕ
 
  • резене (морач)
  • хибискус
  • хмел
  • жасмин
  • лавандула
  • ягода
  • хризантема
  • сладник
  • глухарче
  • бъз цвят
  • малина, листа
  • червена детелина
  • розов цвят
  • шафран
  • мента
  • лайка коприва
  • уинтъргрийн
  • пасифлора
  • мента пинерика
  • ечемик
  • бреза
  • къпина
  • пореч
  • репей
  • теменужка
  • цикория
  • дива череша, кора
  • бял равнец
 
  • босилек
  • кардамом
  • джинджифил, сушен
  • лотос
  • зарасличе
  • евкалипт
  • сарсапарила
  • парагвайски чай (мате)
  • портокалова кора
  • канела
  • карамфил
 
  • шипка
  • американско лаврово
  • женшен дърво
  • джинджифил, пресен
Рейтинг:

Отзиви

Злата
Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.
Деси
Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.
Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи. Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.
Анонимен
xranise sas kakvoto obichash,Dani
Дани
Здравейте. Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...