BETTER ME® – Формулата за фокус през целия ден
Назад до Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

  1. Хранене според телесния тип
  2. Хранене за тип Вата
  3. Хранене за тип Вата-Питта
  4. Хранене за тип Вата-Кафа
  5. Хранене за тип Питта
  6. Хранене за тип Питта-Вата
  7. Хранене за тип Питта-Кафа
  8. Хранене за тип Кафа
  9. Хранене за тип Кафа-Вата
  10. Хранене за тип Кафа-Питта
  11. Хранене за тип Вата-Питта-Кафа

Хранене за тип Питта-Вата

ПЛОДОВЕ (Консумирайте предимно сладки плодове и съвсем малко - кисели)
препоръчвани от време на време непрепоръчвани
 
  • кайсия
  • манго
  • портокали, сладки
  • круши
  • ананас, сладък
  • сливи, сладки
  • нар
  • сини сливи
  • дюли, сладки стафиди
  • мандарини, сладки
  • кокосов орех
  • фурми
  • смокини, пресни
  • грозде, тъмно
  • лимони
 
  • ябълки, сладки
  • авокадо
  • банани
  • малини, сладки
  • череши, сладки
  • сушени плодове
  • грейпфрут, сладък
  • боровинки, сладки
  • папая
  • праскови
  • ягоди, сладки
  • киви
 
  • червени боровинки
  • кисели плодове, прекалени количества
  • ревен
  • диня
  • персимон, североам. слива, под. на фурма
ЗЕЛЕНЧУЦИ
(Използвайте зеленчуците предимно сготвени. Консумирайте горчиви зеленчуци в малки количества)
 
  • артишок (ангинар)
  • аспержи
  • земни ябълки
  • маруля
  • синап, листа
  • кел, зелено зеле
  • краставици, без семе
  • глухарче листа
  • зелен фасул
  • тиква
  • тиквички
  • керевиз
  • пащърнак
  • кресон
  • градинска жлъчка
  • камби
  • броколи
  • моркови
  • бамя
  • сладки картофи
 
  • цвекло
  • репей, корени
  • кейл, къдраво зеле
  • карфиол
  • царевица, прясна
  • глухарче листа
  • кратуна
  • зеле
  • папая, зелена
  • гъби
  • кромид лук, готвен
  • грах
  • банани тип „плантин"
  • картофи, бели
  • репички, готвени
  • спанак
 
  • брюкселско зеле
  • ряпа, листа
  • пикантни зеленчуци, прекалени количества
  • ряпа
  • домати
  • патладжан
  • кромид лук, суров
  • манголд, листно салатно цвекло
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (Тъй като повечето сухи храни са на наше разположение през цялата година, зърнените храни са категоризирани по сезони за двойните телесни типов)
Зима/Пролет (декември до края на април)
  • ориз басмати, бял или кафяв
  • ечемик
  • царевица
  • овесени трици
  • овес, приготвен на цели зърна
  • амарант (щир)
  • див ориз
  • пшеница
  • кафяв ориз, с дълги зърна или сладък
  • елда
  • просо
  • ръж
Пролет/Лято (май до края на август)
  • оряз басмати, бял яли кафяв
  • ечемик
  • див ориз
  • пшеница
  • кафяв ориз, с дълги зърна или сладък
  • амарант (шир)
  • елда
  • просо
  • кафяв ориз, с къси или средни зърна
  • овес, приготвен цял
  • царевица
  • ръж
Есен (септември до края на ноември)
  • кафяв ориз, с дълго зърно или сладък
  • ориз басмати, бял
  • ръж
  • царевица
  • кафяв ориз, с късо или средно зърно
  • ечемик
  • просо
  • пшеница
  • ориз басмати, кафяв
  • амарант (щир)
  • елда
  • овес, приготвен цял
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
   
  • готови зърнени храни от ечемик
  • ечемичено брашно
  • тестени изделия от пълнозърнесто пшенично брашно
  • овес, начукан или нарязан, готвен
  • булгур
  • кускус
  • готови зърнени храни от ориз
  • оризово брашно
  • пълнозърнесто пшенично брашно
 
БОБОВИ ХРАНИ
 
  • адуки боб
  • урад дхал
  • мунг дхал, дял или разцепен
 
  • черен боб
  • леща, кафява или червена
  • соя
  • зрял фасул
  • черен нахут
  • тофу
 
  • тоор дхал
  • бял боб
  • нацепен грах, зелен или жълт
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ
  • биволско месо
  • заешко месо
  • козе месо
  • овнешко месо
  • агнешко месо
  • говеждо месо
  • домашни птици
  • риба
ЯДКИ И СЕМЕНА
   
  • маково семе кокосов орех
  • слънчогледови семки, печени
  • тиквени семки, печени
  • кестен, топлинно обработен
 

Всички ядки могат да се използват от време на време при готвене.

МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
 
  • краве мляко, непреварено
  • масло, безсолно
  • гхии
  • кисело мляко
  • нискомаслена сметана
 
  • масло, солено
  • сирена, меки
  • сладолед, домашно приготвен
 
  • мътеница
  • сирена и кашкавал, солени
  • заквасена сметана
  • козе мляко
  • млечни произведения от търговската мрежа или на пудра
МАЗНИНИ
 
  • шафраниково олио
  • кокосово олио
  • соево олио
  • слънчогледово олио
 
  • бадемово олио
  • авокадово олио
  • сусамово олио, светло
  • зехтин, съвсем малки количества
 
  • царевично олио
  • животински мазнини или сланина
  • синапово олио
  • растително олио, смес
ПОДСЛАДИТЕЛИ
 
  • амасаке (оризово мляко)
  • ечемичсн малц
  • кафява захар, нерафинирана
  • концонтриран плодов сок
  • сладки плодово
  • фурми
  • сок от захарна тръстика
  • сироп от кафяв ориз
  • кленов сироп
 
  • фруктоза
  • мед, суров
 
  • мед, готвен
  • заместители на захарта
  • меласа (захарин, нутрасуит)
  • бяла захар
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
 
  • босилек, пресен
  • черен кимион
  • черен пипер
  • кудзу
  • джоджен
  • портокалова кора
  • ким
  • копър, листа
  • резене (морач)
  • гарам масала
  • куркума
  • ванилия
  • уинтъргрийн
  • шафран
  • мента
  • естрагон
  • кардамом
  • кориандър
  • мента пиперика
 
  • аджван
  • сладник
  • манго на прах
  • синапени семена
  • градински чай
  • чубрица
  • тамаринд
  • къри на прах, леко люто
  • джинджифил
  • червен пипер
  • магданоз
  • розмарин
  • карамфил
  • чесън, готвен
  • копър семе
  • мащерка
  • бадемов екстракт
  • дафинов лист
  • лют червен пипер
  • канела
  • индийско орехче
  • кромид лук, сух
  • портокалов екстракт
 
  • асафетида
  • чили, люто
  • сушена кора на индийско орехче
  • чесън, суров
  • кромид лук, суров
  • риган
  • замбун
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
   
  • майонеза, не от търговската мрежа
  • морска сол
  • розова вода
  • кисело мляко, с подправки
  • оцет, билков или от кафяв ориз
  • кокосово мляко
  • маслини, черни
  • хрян
  • туршия от джинджифил или зелен лимон
  • кокосов орех, печен
  • лимонов сок
  • каменна сол
 
  • горчица, от търговската мрежа
  • кетчуп
  • химически добавки
  • майонеза от търговската мрежа
  • сол, йодирана
  • оцет, от търговската мрежа
  • консерванти и други
ВОДОРАСЛИ
(Консумирайте ги предимно през есента (септември до края на ноември). Накиснете и изплакнете обилно водораслите, преди да ги използвате)
   
  • агар-агар араме
  • синьо-зелено водорасло
  • дулсе
  • хиджики
  • келп
  • комбу
  • ривъруийдс
  • сийуеър
  • вакаме
 
НАПИТКИ
 
  • сок от ягоди и малини, сладък
  • кайсиев сок
  • плодови сокове, сладки (череши, грозде, манго, праскови, нар, сладки портокали, сини сливи)
  • шейкове от фурми и смокини
  • ласи (сладък айрян)
  • краве мляко или напитки, сладки
  • кокосово мляко
 
  • алое вера, сок и напитки
  • леко солени или кисели запарки
  • сок от папая
  • сок от грейпфрут
  • сок от смесени зеленчуци
  • морковен сок
  • смес с цикория
  • напитки от рожков
  • краве мляко или напитки, с люти подправки
  • ябълков сок
  • крушов сок
 
  • алкохол
  • кофеинови напитки
  • газирани напитки шоколадови иапитки
  • пикантни напитки
  • доматен сок
ЧАЙОВЕ
 
  • резеве (морач)
  • хмел
  • лавандула
  • мента
  • мента пиперика
  • малина, листа
  • розов цвят
  • бъз цвят
  • бреза
  • кардамом
  • лайка
  • дива череша, кора
 
  • аджван
  • ечемик
  • къпина
  • пореч
  • репей
  • хризантема
  • канела
  • карамфил
  • зарасличе
  • евкалипт
  • джинджифил
  • хибискус
  • жасмин
  • хининова кора
  • пасифлора
  • червена детелина
  • ягода
 
Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Злата
Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.
Деси
Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.
Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи. Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.
Анонимен
xranise sas kakvoto obichash,Dani
Дани
Здравейте. Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...