ПЛОДОВЕ (Консумирайте предимно сладки плодове и съвсем малко - кисели) |
препоръчвани |
от време на време |
непрепоръчвани |
- кайсия
- манго
- портокали, сладки
- круши
- ананас, сладък
- сливи, сладки
- нар
- сини сливи
- дюли, сладки стафиди
- мандарини, сладки
- кокосов орех
- фурми
- смокини, пресни
- грозде, тъмно
- лимони
|
- ябълки, сладки
- авокадо
- банани
- малини, сладки
- череши, сладки
- сушени плодове
- грейпфрут, сладък
- боровинки, сладки
- папая
- праскови
- ягоди, сладки
- киви
|
- червени боровинки
- кисели плодове, прекалени количества
- ревен
- диня
- персимон, североам. слива, под. на фурма
|
ЗЕЛЕНЧУЦИ (Използвайте зеленчуците предимно сготвени. Консумирайте горчиви зеленчуци в малки количества) |
- артишок (ангинар)
- аспержи
- земни ябълки
- маруля
- синап, листа
- кел, зелено зеле
- краставици, без семе
- глухарче листа
- зелен фасул
- тиква
- тиквички
- керевиз
- пащърнак
- кресон
- градинска жлъчка
- камби
- броколи
- моркови
- бамя
- сладки картофи
|
- цвекло
- репей, корени
- кейл, къдраво зеле
- карфиол
- царевица, прясна
- глухарче листа
- кратуна
- зеле
- папая, зелена
- гъби
- кромид лук, готвен
- грах
- банани тип „плантин"
- картофи, бели
- репички, готвени
- спанак
|
- брюкселско зеле
- ряпа, листа
- пикантни зеленчуци, прекалени количества
- ряпа
- домати
- патладжан
- кромид лук, суров
- манголд, листно салатно цвекло
|
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (Тъй като повечето сухи храни са на наше разположение през цялата година, зърнените храни са категоризирани по сезони за двойните телесни типов) |
Зима/Пролет (декември до края на април) |
- ориз басмати, бял или кафяв
- ечемик
- царевица
- овесени трици
|
- овес, приготвен на цели зърна
- амарант (щир)
- див ориз
- пшеница
|
- кафяв ориз, с дълги зърна или сладък
- елда
- просо
- ръж
|
Пролет/Лято (май до края на август) |
- оряз басмати, бял яли кафяв
- ечемик
- див ориз
- пшеница
|
- кафяв ориз, с дълги зърна или сладък
- амарант (шир)
- елда
- просо
|
- кафяв ориз, с къси или средни зърна
- овес, приготвен цял
- царевица
- ръж
|
Есен (септември до края на ноември) |
- кафяв ориз, с дълго зърно или сладък
- ориз басмати, бял
- ръж
- царевица
|
- кафяв ориз, с късо или средно зърно
- ечемик
- просо
- пшеница
|
- ориз басмати, кафяв
- амарант (щир)
- елда
- овес, приготвен цял
|
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ |
|
- готови зърнени храни от ечемик
- ечемичено брашно
- тестени изделия от пълнозърнесто пшенично брашно
- овес, начукан или нарязан, готвен
- булгур
- кускус
- готови зърнени храни от ориз
- оризово брашно
- пълнозърнесто пшенично брашно
|
|
БОБОВИ ХРАНИ |
- адуки боб
- урад дхал
- мунг дхал, дял или разцепен
|
- черен боб
- леща, кафява или червена
- соя
- зрял фасул
- черен нахут
- тофу
|
- тоор дхал
- бял боб
- нацепен грах, зелен или жълт
|
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ |
- биволско месо
- заешко месо
- козе месо
|
|
- агнешко месо
- говеждо месо
- домашни птици
- риба
|
ЯДКИ И СЕМЕНА |
|
- маково семе кокосов орех
- слънчогледови семки, печени
- тиквени семки, печени
- кестен, топлинно обработен
|
Всички ядки могат да се използват от време на време при готвене.
|
МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ |
- краве мляко, непреварено
- масло, безсолно
- гхии
- кисело мляко
- нискомаслена сметана
|
- масло, солено
- сирена, меки
- сладолед, домашно приготвен
|
- мътеница
- сирена и кашкавал, солени
- заквасена сметана
- козе мляко
- млечни произведения от търговската мрежа или на пудра
|
МАЗНИНИ |
- шафраниково олио
- кокосово олио
- соево олио
- слънчогледово олио
|
- бадемово олио
- авокадово олио
- сусамово олио, светло
- зехтин, съвсем малки количества
|
- царевично олио
- животински мазнини или сланина
- синапово олио
- растително олио, смес
|
ПОДСЛАДИТЕЛИ |
- амасаке (оризово мляко)
- ечемичсн малц
- кафява захар, нерафинирана
- концонтриран плодов сок
- сладки плодово
- фурми
- сок от захарна тръстика
- сироп от кафяв ориз
- кленов сироп
|
|
- мед, готвен
- заместители на захарта
- меласа (захарин, нутрасуит)
- бяла захар
|
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ |
- босилек, пресен
- черен кимион
- черен пипер
- кудзу
- джоджен
- портокалова кора
- ким
- копър, листа
- резене (морач)
- гарам масала
- куркума
- ванилия
- уинтъргрийн
- шафран
- мента
- естрагон
- кардамом
- кориандър
- мента пиперика
|
- аджван
- сладник
- манго на прах
- синапени семена
- градински чай
- чубрица
- тамаринд
- къри на прах, леко люто
- джинджифил
- червен пипер
- магданоз
- розмарин
- карамфил
- чесън, готвен
- копър семе
- мащерка
- бадемов екстракт
- дафинов лист
- лют червен пипер
- канела
- индийско орехче
- кромид лук, сух
- портокалов екстракт
|
- асафетида
- чили, люто
- сушена кора на индийско орехче
- чесън, суров
- кромид лук, суров
- риган
- замбун
|
ДРУГИ ПОДПРАВКИ |
|
- майонеза, не от търговската мрежа
- морска сол
- розова вода
- кисело мляко, с подправки
- оцет, билков или от кафяв ориз
- кокосово мляко
- маслини, черни
- хрян
- туршия от джинджифил или зелен лимон
- кокосов орех, печен
- лимонов сок
- каменна сол
|
- горчица, от търговската мрежа
- кетчуп
- химически добавки
- майонеза от търговската мрежа
- сол, йодирана
- оцет, от търговската мрежа
- консерванти и други
|
ВОДОРАСЛИ (Консумирайте ги предимно през есента (септември до края на ноември). Накиснете и изплакнете обилно водораслите, преди да ги използвате) |
|
- агар-агар араме
- синьо-зелено водорасло
- дулсе
- хиджики
- келп
- комбу
- ривъруийдс
- сийуеър
- вакаме
|
|
НАПИТКИ |
- сок от ягоди и малини, сладък
- кайсиев сок
- плодови сокове, сладки (череши, грозде, манго, праскови, нар, сладки портокали, сини сливи)
- шейкове от фурми и смокини
- ласи (сладък айрян)
- краве мляко или напитки, сладки
- кокосово мляко
|
- алое вера, сок и напитки
- леко солени или кисели запарки
- сок от папая
- сок от грейпфрут
- сок от смесени зеленчуци
- морковен сок
- смес с цикория
- напитки от рожков
- краве мляко или напитки, с люти подправки
- ябълков сок
- крушов сок
|
- алкохол
- кофеинови напитки
- газирани напитки шоколадови иапитки
- пикантни напитки
- доматен сок
|
ЧАЙОВЕ |
- резеве (морач)
- хмел
- лавандула
- мента
- мента пиперика
- малина, листа
- розов цвят
- бъз цвят
- бреза
- кардамом
- лайка
- дива череша, кора
|
- аджван
- ечемик
- къпина
- пореч
- репей
- хризантема
- канела
- карамфил
- зарасличе
- евкалипт
- джинджифил
- хибискус
- жасмин
- хининова кора
- пасифлора
- червена детелина
- ягода
|
|
Отзиви