Назад до Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

  1. Хранене според телесния тип
  2. Хранене за тип Вата
  3. Хранене за тип Вата-Питта
  4. Хранене за тип Вата-Кафа
  5. Хранене за тип Питта
  6. Хранене за тип Питта-Вата
  7. Хранене за тип Питта-Кафа
  8. Хранене за тип Кафа
  9. Хранене за тип Кафа-Вата
  10. Хранене за тип Кафа-Питта
  11. Хранене за тип Вата-Питта-Кафа

Хранене за тип Питта-Вата

ПЛОДОВЕ (Консумирайте предимно сладки плодове и съвсем малко - кисели)
препоръчвани от време на време непрепоръчвани
 
  • кайсия
  • манго
  • портокали, сладки
  • круши
  • ананас, сладък
  • сливи, сладки
  • нар
  • сини сливи
  • дюли, сладки стафиди
  • мандарини, сладки
  • кокосов орех
  • фурми
  • смокини, пресни
  • грозде, тъмно
  • лимони
 
  • ябълки, сладки
  • авокадо
  • банани
  • малини, сладки
  • череши, сладки
  • сушени плодове
  • грейпфрут, сладък
  • боровинки, сладки
  • папая
  • праскови
  • ягоди, сладки
  • киви
 
  • червени боровинки
  • кисели плодове, прекалени количества
  • ревен
  • диня
  • персимон, североам. слива, под. на фурма
ЗЕЛЕНЧУЦИ
(Използвайте зеленчуците предимно сготвени. Консумирайте горчиви зеленчуци в малки количества)
 
  • артишок (ангинар)
  • аспержи
  • земни ябълки
  • маруля
  • синап, листа
  • кел, зелено зеле
  • краставици, без семе
  • глухарче листа
  • зелен фасул
  • тиква
  • тиквички
  • керевиз
  • пащърнак
  • кресон
  • градинска жлъчка
  • камби
  • броколи
  • моркови
  • бамя
  • сладки картофи
 
  • цвекло
  • репей, корени
  • кейл, къдраво зеле
  • карфиол
  • царевица, прясна
  • глухарче листа
  • кратуна
  • зеле
  • папая, зелена
  • гъби
  • кромид лук, готвен
  • грах
  • банани тип „плантин"
  • картофи, бели
  • репички, готвени
  • спанак
 
  • брюкселско зеле
  • ряпа, листа
  • пикантни зеленчуци, прекалени количества
  • ряпа
  • домати
  • патладжан
  • кромид лук, суров
  • манголд, листно салатно цвекло
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (Тъй като повечето сухи храни са на наше разположение през цялата година, зърнените храни са категоризирани по сезони за двойните телесни типов)
Зима/Пролет (декември до края на април)
  • ориз басмати, бял или кафяв
  • ечемик
  • царевица
  • овесени трици
  • овес, приготвен на цели зърна
  • амарант (щир)
  • див ориз
  • пшеница
  • кафяв ориз, с дълги зърна или сладък
  • елда
  • просо
  • ръж
Пролет/Лято (май до края на август)
  • оряз басмати, бял яли кафяв
  • ечемик
  • див ориз
  • пшеница
  • кафяв ориз, с дълги зърна или сладък
  • амарант (шир)
  • елда
  • просо
  • кафяв ориз, с къси или средни зърна
  • овес, приготвен цял
  • царевица
  • ръж
Есен (септември до края на ноември)
  • кафяв ориз, с дълго зърно или сладък
  • ориз басмати, бял
  • ръж
  • царевица
  • кафяв ориз, с късо или средно зърно
  • ечемик
  • просо
  • пшеница
  • ориз басмати, кафяв
  • амарант (щир)
  • елда
  • овес, приготвен цял
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
   
  • готови зърнени храни от ечемик
  • ечемичено брашно
  • тестени изделия от пълнозърнесто пшенично брашно
  • овес, начукан или нарязан, готвен
  • булгур
  • кускус
  • готови зърнени храни от ориз
  • оризово брашно
  • пълнозърнесто пшенично брашно
 
БОБОВИ ХРАНИ
 
  • адуки боб
  • урад дхал
  • мунг дхал, дял или разцепен
 
  • черен боб
  • леща, кафява или червена
  • соя
  • зрял фасул
  • черен нахут
  • тофу
 
  • тоор дхал
  • бял боб
  • нацепен грах, зелен или жълт
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ
  • биволско месо
  • заешко месо
  • козе месо
  • овнешко месо
  • агнешко месо
  • говеждо месо
  • домашни птици
  • риба
ЯДКИ И СЕМЕНА
   
  • маково семе кокосов орех
  • слънчогледови семки, печени
  • тиквени семки, печени
  • кестен, топлинно обработен
 

Всички ядки могат да се използват от време на време при готвене.

МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
 
  • краве мляко, непреварено
  • масло, безсолно
  • гхии
  • кисело мляко
  • нискомаслена сметана
 
  • масло, солено
  • сирена, меки
  • сладолед, домашно приготвен
 
  • мътеница
  • сирена и кашкавал, солени
  • заквасена сметана
  • козе мляко
  • млечни произведения от търговската мрежа или на пудра
МАЗНИНИ
 
  • шафраниково олио
  • кокосово олио
  • соево олио
  • слънчогледово олио
 
  • бадемово олио
  • авокадово олио
  • сусамово олио, светло
  • зехтин, съвсем малки количества
 
  • царевично олио
  • животински мазнини или сланина
  • синапово олио
  • растително олио, смес
ПОДСЛАДИТЕЛИ
 
  • амасаке (оризово мляко)
  • ечемичсн малц
  • кафява захар, нерафинирана
  • концонтриран плодов сок
  • сладки плодово
  • фурми
  • сок от захарна тръстика
  • сироп от кафяв ориз
  • кленов сироп
 
  • фруктоза
  • мед, суров
 
  • мед, готвен
  • заместители на захарта
  • меласа (захарин, нутрасуит)
  • бяла захар
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
 
  • босилек, пресен
  • черен кимион
  • черен пипер
  • кудзу
  • джоджен
  • портокалова кора
  • ким
  • копър, листа
  • резене (морач)
  • гарам масала
  • куркума
  • ванилия
  • уинтъргрийн
  • шафран
  • мента
  • естрагон
  • кардамом
  • кориандър
  • мента пиперика
 
  • аджван
  • сладник
  • манго на прах
  • синапени семена
  • градински чай
  • чубрица
  • тамаринд
  • къри на прах, леко люто
  • джинджифил
  • червен пипер
  • магданоз
  • розмарин
  • карамфил
  • чесън, готвен
  • копър семе
  • мащерка
  • бадемов екстракт
  • дафинов лист
  • лют червен пипер
  • канела
  • индийско орехче
  • кромид лук, сух
  • портокалов екстракт
 
  • асафетида
  • чили, люто
  • сушена кора на индийско орехче
  • чесън, суров
  • кромид лук, суров
  • риган
  • замбун
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
   
  • майонеза, не от търговската мрежа
  • морска сол
  • розова вода
  • кисело мляко, с подправки
  • оцет, билков или от кафяв ориз
  • кокосово мляко
  • маслини, черни
  • хрян
  • туршия от джинджифил или зелен лимон
  • кокосов орех, печен
  • лимонов сок
  • каменна сол
 
  • горчица, от търговската мрежа
  • кетчуп
  • химически добавки
  • майонеза от търговската мрежа
  • сол, йодирана
  • оцет, от търговската мрежа
  • консерванти и други
ВОДОРАСЛИ
(Консумирайте ги предимно през есента (септември до края на ноември). Накиснете и изплакнете обилно водораслите, преди да ги използвате)
   
  • агар-агар араме
  • синьо-зелено водорасло
  • дулсе
  • хиджики
  • келп
  • комбу
  • ривъруийдс
  • сийуеър
  • вакаме
 
НАПИТКИ
 
  • сок от ягоди и малини, сладък
  • кайсиев сок
  • плодови сокове, сладки (череши, грозде, манго, праскови, нар, сладки портокали, сини сливи)
  • шейкове от фурми и смокини
  • ласи (сладък айрян)
  • краве мляко или напитки, сладки
  • кокосово мляко
 
  • алое вера, сок и напитки
  • леко солени или кисели запарки
  • сок от папая
  • сок от грейпфрут
  • сок от смесени зеленчуци
  • морковен сок
  • смес с цикория
  • напитки от рожков
  • краве мляко или напитки, с люти подправки
  • ябълков сок
  • крушов сок
 
  • алкохол
  • кофеинови напитки
  • газирани напитки шоколадови иапитки
  • пикантни напитки
  • доматен сок
ЧАЙОВЕ
 
  • резеве (морач)
  • хмел
  • лавандула
  • мента
  • мента пиперика
  • малина, листа
  • розов цвят
  • бъз цвят
  • бреза
  • кардамом
  • лайка
  • дива череша, кора
 
  • аджван
  • ечемик
  • къпина
  • пореч
  • репей
  • хризантема
  • канела
  • карамфил
  • зарасличе
  • евкалипт
  • джинджифил
  • хибискус
  • жасмин
  • хининова кора
  • пасифлора
  • червена детелина
  • ягода
 
Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

СОРИОН КРЕМ ПРИ СУХА, СЪРБЯЩА И ЛЮЩЕЩА СЕ КОЖА -  50 гр.
40.87
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
Кутия за храна Beast, 23x8x19cm, зелена
37.80
лв
35.91
лв
Промоция -5%

Отзиви

Злата
Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.
Деси
Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.
Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи. Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.
Анонимен
xranise sas kakvoto obichash,Dani
Дани
Здравейте. Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...