BETTER ME® – Формулата за фокус през целия ден
Назад до Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

  1. Хранене според телесния тип
  2. Хранене за тип Вата
  3. Хранене за тип Вата-Питта
  4. Хранене за тип Вата-Кафа
  5. Хранене за тип Питта
  6. Хранене за тип Питта-Вата
  7. Хранене за тип Питта-Кафа
  8. Хранене за тип Кафа
  9. Хранене за тип Кафа-Вата
  10. Хранене за тип Кафа-Питта
  11. Хранене за тип Вата-Питта-Кафа

Хранене за тип Вата-Кафа

ПЛОДОВЕ
препоръчвани от време на време непрепоръчвани
 
  • кайсии
  • ягоди
  • ревен
  • пъпеш
  • тамаринд
  • стафиди, накиснати във вода
  • лимон
  • малини
  • череши
  • фурми
  • смокини, пресни
  • праскови
  • боровинки
  • кокосов орех
  • папая
  • манго
 
  • ябълки
  • авокадо
  • банани
  • сушени плодове
  • киви
  • портокали
  • круши
  • грозде
  • ананас
  • сливи
  • нар
  • персимон (североам. сливи, под. на фурми)
 
  • червена боровинка сушени, кисели или сладки плодове в големи количества
  • сини сливи
  • дюли
ЗЕЛЕНЧУЦИ
(Използвайте пресни зеленчуци според сезона. Зеленчуците със семки трябва да се обработват добре топлинно с подходящите за Вата подправки, за да се сведе до минимум влошаване състоянието на представителите на типа Вата-Кафа.)
 
  • артишок
  • аспержи
  • цвекло
  • зелен фасул
  • лотосов корен
  • синапови листа
  • бамя
  • кромид лук, готвен
  • пащърнак
  • тиквички
  • тиква
  • кресон
  • репички, готвени
 
  • грах
  • чушки
  • пащърнак
  • ряпа листа
  • зеле
  • репей корени
  • спанак
  • керевиз
  • царевица, прясна
  • краставица без семки
  • бамбукови връхчета
  • камби
  • броколи
  • картофи, бели
  • кейл, къдраво зеле
  • маниока
  • карфиол
  • гъби
  • папая, зелена
  • патдаджан
  • градинска жлъчка
  • кратуна
  • земна ябълка
  • моркови
  • алабаш
  • брюкселско зеле
  • сладки картофи
  • банани тип „плантин"
 
  • ряпа
  • зеленчуци, сурови
  • кромид лук, суров
  • манголд, листно силатно цвекло
  • домати
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (Тъй като повечето сушени храня се предлагат целогодишно, зърнените храни са разпределени според сезоните за двойните телесни типове. Представителите на типа Вата-Кафа трябва да избягват едностранна диета върху кафяв ориз)
Зима/Пролет (декември до края на април)
  • ечемик
  • кафяв ориз, с дълги или къси зърна
  • просо
  • амарант (шир)
  • ориз басмати, кафяв или бял
  • пшеница
  • елда
  • овес, сготвен с цели зърна
  • ръж
Пролет/Лято (май до края на август)
  • елда
  • пюиицл
  • кафяв ориз, дългозърнест
  • просо
  • ечемик
  • царевица
  • кафяв ориз, с къси или средни зърна
  • ръж
  • амарант (щнр)
  • овес, сготвен цял
  • див ориз
Есен (септември до края на ноември)
  • ориз басмати, кафяв
  • пшеница
  • кафяв ориз, дългозърнест
  • просо
  • ориз басмати, бял
  • царевица
  • кафяв ориз със среднодълго зърно
  • ръж
  • амарант (щир)
  • елда
  • овес, сготвен с цели зърна
  • див ориз
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
   
  • тестени произведения, от пълнозърнесто пшенично брашно
  • булгур
  • неизбелвано бяло брашно
  • пълнозърнесто пшенично брашно
  • овес, нарязан
  • оризово брашно
  • мочи (чукан сладък ориз)
  • кускус
 
  • овесени трици
  • готови зърнени храни сушени или от търговската мрежа
  • ръжени люспи
  • натрошена царевица или едро царевично брашно
  • пшенични трици
  • овес, чукан
БОБОВИ ХРАНИ
 
  • леща, кафява или червена
  • тоор дхал
  • мунг дхал, цял или начупен
  • адуки боб
 
  • черен боб
  • урад дхал
  • тофу
  • нахут, черен или жълт
 
  • начупен грах
  • соеви продукти, с изключение на тофу
  • бял фасул
  • соя
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ
  • риба
  • заешко месо
  • домашни птици
  • говеждо месо
  • биволско месо
  • овнешко месо
  • свинско месо
  • козе месо
ЯДКИ И СЕМЕНА
   
  • кокосов орех
  • слънчогледови семки, печени
  • тиквени семки
  • сусам, печен
всички ядки. малки количества бадеми, кашу, пекан, шам-фъстък и орехи са позволени през есента (септември до края на ноември).
МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
 
  • гхии
  • козе мляко
  • нискомаслена сметана
 
  • масло, безсолно
  • краве мляко, непреварено
  • кисело мляко
 
  • малки количества сирене, кашкавал и заквасена сметана могат да се консумират през есента (септември до края на ноември).
  • мътеница
  • сладолед, домашен млечни продукти, на прах или от търговската мрежа
  • масло, солено
  • заквасена сметана
  • сирена, солени
МАЗНИНИ
 
  • слънчогледово олио
 
  • бадемово олио
  • сусамово олио, светло или тъмно
  • авокадово олио
  • кокосово олио
  • царевично олио
  • синапово олио
  • зехтин
  • кайсиево олио шафраниково олио
  • соево олио
  • орехово олио
 
  • смесено растително олио
  • животински мазнини или сланина
ПОДСЛАДИТЕЛИ
 
  • сладки плодове
  • амасаке (оризово мляко)
  • фурми
  • плодов сок, смесен
  • мед, суров
 
  • сок от захарна тръстика
  • сироп от кафяв ориз
  • концентрат от плодове сокове
  • ечемиков малц
  • кафява захар, нерафинирана
  • кленов сироп
 
  • мед, топлинно обработен
  • меласа
  • бяла захар
  • фруктоза
  • заместители на захар (захарни, нутрасуит)
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
 
  • бахар
  • анасон
  • асафетнда
  • чесън, готвен
  • джинджифил, сушен
  • копър листа
  • къри на прах
  • кимион
  • кардамом
  • индийско орехче
  • кромид лук, сух
  • портокалова кора
  • сушена кора от индийско орехче
  • евкалипт
  • морач
  • гарам масала
  • розмарин
  • шафран
  • градински чай
  • риган
  • джоджен
  • синапово семе
  • тамаринд
  • естрагон
  • мащерка
  • червен пипер
  • магданоз
  • мента пиперка
  • босилек
  • дафинов лист
  • черен кимион
  • черен пипер
  • чубрица
  • мента
  • канела
  • карамфил
  • корнандър
  • куркума
  • ванилия
 
  • бадемов екстракт
  • лют червен пипер
  • кудзу
  • манго на прах
  • замбун
  • хрян
  • копър семе
  • джинджифил, пресен
  • див пелин
  • портокалов екстракт
 
  • чесън, суров
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
   
  • майонеза, не от търговската мрежа
  • каменна сол
  • маслини, черни
  • оцет, от кафяв ориз или билков
  • туршия от краставици
  • пикантен сос, кокос или сладко манго
  • джоджен листа
  • хрян
  • кисело мляко, с подправки
  • или джинджифил, или
  • горчица, не от търговската мрежа
  • морска сол
  • лимонов сок
  • розова вода
  • зелен лимон, или манго
 
  • майонеза от търговската мрежа
  • консерванти и други химически добавки
  • горчица, от търговската мрежа
  • сол, йодирана
  • оцет, от търговската мрежа
ВОДОРАСЛИ
(Употребявайте ги умерено през есента (септември до края на ноември). Накиснете и изплакнете обилно с вода преди консумация)
   
  • агар-агар
  • араме
  • комбу
  • синьозелени водорасли
  • хиджики
  • келп
  • вакаме
  • ривъруидс
  • сийуеър
  • дулсе
 
НАПИТКИ
 
  • сок от манго, неподсладен
  • кайсиев сок
  • сок от ягоди
  • смес от цикория
  • морковено-джинджифилова напитка
  • черешов сок
  • сок от малини
  • прасковен сок
  • соево мляко с леко налютяващи подправки
  • морковен сок
  • гроздов сок
 
  • леко солени или кисели запарки
  • ябълков сок
  • пикантни напитки
  • морковено-зеленчуков сок
  • ананасов сок
  • кафе
  • бананова напитка
  • портокалов сок
  • крушов сок
 
  • алое пера, сок напитки
  • алкохол
  • кофеинови чайове
  • плодови сокове, подсладени
  • шоколадови напитки
  • доматен сок
  • козе мляко, с леко налютяващи подправки
  • студени напитки
  • газирани напитки
ЧАЙОВЕ
 
  • морач (резене)
  • джинджифил, сушен
  • мента пиперика
  • канела
  • лотос
  • хининова кора
  • портокалова кора
  • лайка
  • цикория
  • розов цвят
  • шафран
  • градински чай
  • босилек
  • лавандула
  • малина
  • карамфил
  • бъз цвят
  • евкалипт
 
  • аджван
  • люцерна
  • хмел
  • хризантема
  • зарасличе
  • глухарче
  • жен-шен
  • хибискус
  • червена детелина
  • исоп
  • жасмин
  • сладник
  • коприва
  • ечемик (чай от зърно) джинджифил, пресен сарсапарила
  • мента
  • теменужка
 
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Злата
Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.
Деси
Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.
Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи. Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.
Анонимен
xranise sas kakvoto obichash,Dani
Дани
Здравейте. Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...