PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Хранене според телесния тип

Хранене според телесния тип

  1. Хранене според телесния тип
  2. Хранене за тип Вата
  3. Хранене за тип Вата-Питта
  4. Хранене за тип Вата-Кафа
  5. Хранене за тип Питта
  6. Хранене за тип Питта-Вата
  7. Хранене за тип Питта-Кафа
  8. Хранене за тип Кафа
  9. Хранене за тип Кафа-Вата
  10. Хранене за тип Кафа-Питта
  11. Хранене за тип Вата-Питта-Кафа

Хранене за тип Вата-Кафа

ПЛОДОВЕ
препоръчвани от време на време непрепоръчвани
 
  • кайсии
  • ягоди
  • ревен
  • пъпеш
  • тамаринд
  • стафиди, накиснати във вода
  • лимон
  • малини
  • череши
  • фурми
  • смокини, пресни
  • праскови
  • боровинки
  • кокосов орех
  • папая
  • манго
 
  • ябълки
  • авокадо
  • банани
  • сушени плодове
  • киви
  • портокали
  • круши
  • грозде
  • ананас
  • сливи
  • нар
  • персимон (североам. сливи, под. на фурми)
 
  • червена боровинка сушени, кисели или сладки плодове в големи количества
  • сини сливи
  • дюли
ЗЕЛЕНЧУЦИ
(Използвайте пресни зеленчуци според сезона. Зеленчуците със семки трябва да се обработват добре топлинно с подходящите за Вата подправки, за да се сведе до минимум влошаване състоянието на представителите на типа Вата-Кафа.)
 
  • артишок
  • аспержи
  • цвекло
  • зелен фасул
  • лотосов корен
  • синапови листа
  • бамя
  • кромид лук, готвен
  • пащърнак
  • тиквички
  • тиква
  • кресон
  • репички, готвени
 
  • грах
  • чушки
  • пащърнак
  • ряпа листа
  • зеле
  • репей корени
  • спанак
  • керевиз
  • царевица, прясна
  • краставица без семки
  • бамбукови връхчета
  • камби
  • броколи
  • картофи, бели
  • кейл, къдраво зеле
  • маниока
  • карфиол
  • гъби
  • папая, зелена
  • патдаджан
  • градинска жлъчка
  • кратуна
  • земна ябълка
  • моркови
  • алабаш
  • брюкселско зеле
  • сладки картофи
  • банани тип „плантин"
 
  • ряпа
  • зеленчуци, сурови
  • кромид лук, суров
  • манголд, листно силатно цвекло
  • домати
ЗЪРНЕНИ ХРАНИ (Тъй като повечето сушени храня се предлагат целогодишно, зърнените храни са разпределени според сезоните за двойните телесни типове. Представителите на типа Вата-Кафа трябва да избягват едностранна диета върху кафяв ориз)
Зима/Пролет (декември до края на април)
  • ечемик
  • кафяв ориз, с дълги или къси зърна
  • просо
  • амарант (шир)
  • ориз басмати, кафяв или бял
  • пшеница
  • елда
  • овес, сготвен с цели зърна
  • ръж
Пролет/Лято (май до края на август)
  • елда
  • пюиицл
  • кафяв ориз, дългозърнест
  • просо
  • ечемик
  • царевица
  • кафяв ориз, с къси или средни зърна
  • ръж
  • амарант (щнр)
  • овес, сготвен цял
  • див ориз
Есен (септември до края на ноември)
  • ориз басмати, кафяв
  • пшеница
  • кафяв ориз, дългозърнест
  • просо
  • ориз басмати, бял
  • царевица
  • кафяв ориз със среднодълго зърно
  • ръж
  • амарант (щир)
  • елда
  • овес, сготвен с цели зърна
  • див ориз
ОБРАБОТЕНИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
   
  • тестени произведения, от пълнозърнесто пшенично брашно
  • булгур
  • неизбелвано бяло брашно
  • пълнозърнесто пшенично брашно
  • овес, нарязан
  • оризово брашно
  • мочи (чукан сладък ориз)
  • кускус
 
  • овесени трици
  • готови зърнени храни сушени или от търговската мрежа
  • ръжени люспи
  • натрошена царевица или едро царевично брашно
  • пшенични трици
  • овес, чукан
БОБОВИ ХРАНИ
 
  • леща, кафява или червена
  • тоор дхал
  • мунг дхал, цял или начупен
  • адуки боб
 
  • черен боб
  • урад дхал
  • тофу
  • нахут, черен или жълт
 
  • начупен грах
  • соеви продукти, с изключение на тофу
  • бял фасул
  • соя
ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ
  • риба
  • заешко месо
  • домашни птици
  • говеждо месо
  • биволско месо
  • овнешко месо
  • свинско месо
  • козе месо
ЯДКИ И СЕМЕНА
   
  • кокосов орех
  • слънчогледови семки, печени
  • тиквени семки
  • сусам, печен
всички ядки. малки количества бадеми, кашу, пекан, шам-фъстък и орехи са позволени през есента (септември до края на ноември).
МЛЕЧНИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ
 
  • гхии
  • козе мляко
  • нискомаслена сметана
 
  • масло, безсолно
  • краве мляко, непреварено
  • кисело мляко
 
  • малки количества сирене, кашкавал и заквасена сметана могат да се консумират през есента (септември до края на ноември).
  • мътеница
  • сладолед, домашен млечни продукти, на прах или от търговската мрежа
  • масло, солено
  • заквасена сметана
  • сирена, солени
МАЗНИНИ
 
  • слънчогледово олио
 
  • бадемово олио
  • сусамово олио, светло или тъмно
  • авокадово олио
  • кокосово олио
  • царевично олио
  • синапово олио
  • зехтин
  • кайсиево олио шафраниково олио
  • соево олио
  • орехово олио
 
  • смесено растително олио
  • животински мазнини или сланина
ПОДСЛАДИТЕЛИ
 
  • сладки плодове
  • амасаке (оризово мляко)
  • фурми
  • плодов сок, смесен
  • мед, суров
 
  • сок от захарна тръстика
  • сироп от кафяв ориз
  • концентрат от плодове сокове
  • ечемиков малц
  • кафява захар, нерафинирана
  • кленов сироп
 
  • мед, топлинно обработен
  • меласа
  • бяла захар
  • фруктоза
  • заместители на захар (захарни, нутрасуит)
БИЛКИ И ПОДПРАВКИ
 
  • бахар
  • анасон
  • асафетнда
  • чесън, готвен
  • джинджифил, сушен
  • копър листа
  • къри на прах
  • кимион
  • кардамом
  • индийско орехче
  • кромид лук, сух
  • портокалова кора
  • сушена кора от индийско орехче
  • евкалипт
  • морач
  • гарам масала
  • розмарин
  • шафран
  • градински чай
  • риган
  • джоджен
  • синапово семе
  • тамаринд
  • естрагон
  • мащерка
  • червен пипер
  • магданоз
  • мента пиперка
  • босилек
  • дафинов лист
  • черен кимион
  • черен пипер
  • чубрица
  • мента
  • канела
  • карамфил
  • корнандър
  • куркума
  • ванилия
 
  • бадемов екстракт
  • лют червен пипер
  • кудзу
  • манго на прах
  • замбун
  • хрян
  • копър семе
  • джинджифил, пресен
  • див пелин
  • портокалов екстракт
 
  • чесън, суров
ДРУГИ ПОДПРАВКИ
   
  • майонеза, не от търговската мрежа
  • каменна сол
  • маслини, черни
  • оцет, от кафяв ориз или билков
  • туршия от краставици
  • пикантен сос, кокос или сладко манго
  • джоджен листа
  • хрян
  • кисело мляко, с подправки
  • или джинджифил, или
  • горчица, не от търговската мрежа
  • морска сол
  • лимонов сок
  • розова вода
  • зелен лимон, или манго
 
  • майонеза от търговската мрежа
  • консерванти и други химически добавки
  • горчица, от търговската мрежа
  • сол, йодирана
  • оцет, от търговската мрежа
ВОДОРАСЛИ
(Употребявайте ги умерено през есента (септември до края на ноември). Накиснете и изплакнете обилно с вода преди консумация)
   
  • агар-агар
  • араме
  • комбу
  • синьозелени водорасли
  • хиджики
  • келп
  • вакаме
  • ривъруидс
  • сийуеър
  • дулсе
 
НАПИТКИ
 
  • сок от манго, неподсладен
  • кайсиев сок
  • сок от ягоди
  • смес от цикория
  • морковено-джинджифилова напитка
  • черешов сок
  • сок от малини
  • прасковен сок
  • соево мляко с леко налютяващи подправки
  • морковен сок
  • гроздов сок
 
  • леко солени или кисели запарки
  • ябълков сок
  • пикантни напитки
  • морковено-зеленчуков сок
  • ананасов сок
  • кафе
  • бананова напитка
  • портокалов сок
  • крушов сок
 
  • алое пера, сок напитки
  • алкохол
  • кофеинови чайове
  • плодови сокове, подсладени
  • шоколадови напитки
  • доматен сок
  • козе мляко, с леко налютяващи подправки
  • студени напитки
  • газирани напитки
ЧАЙОВЕ
 
  • морач (резене)
  • джинджифил, сушен
  • мента пиперика
  • канела
  • лотос
  • хининова кора
  • портокалова кора
  • лайка
  • цикория
  • розов цвят
  • шафран
  • градински чай
  • босилек
  • лавандула
  • малина
  • карамфил
  • бъз цвят
  • евкалипт
 
  • аджван
  • люцерна
  • хмел
  • хризантема
  • зарасличе
  • глухарче
  • жен-шен
  • хибискус
  • червена детелина
  • исоп
  • жасмин
  • сладник
  • коприва
  • ечемик (чай от зърно) джинджифил, пресен сарсапарила
  • мента
  • теменужка
 
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Злата
Аюрведа е начин на живот, който го харесва му се доверява, който не - не е за него.
Деси
Тези хранителни режими са временни, за да балансираш дошата или дошите. Така че временно ще ядеш това и онова. За да оздравееш. И кьдето и да се намирате аюрведа си е една и ако не ви харесва тьрсете си други методи а не да идвате тук и да обиждате само защото не сте готови на жертви и промени. Проблема си е вьв вас а не в аюрведа.
Винаги съм смятала, че да ползваш сляпо чужда традиция не е добре, но в случая това гратичи с идиотизъм. Не мога да консумирам: цвекло; кромид лук, суров; репички, сурови; хрян; домати и др.. Но мога да хрупам в неоганичени количества: артишок (ангинар); земни ябълки; бамя; ряпа, листа; кел, зелено зеле морков, надземна част(каквото и да значи това); градинска жлъчка; кейл, къдраво зеле; глухарче; аспержи; банани тип „плантин"; репей, корени; синап, листа; лотос, корени и други по-приемливи. Ако искате някой да ви уважава първо мислете, че се намирате в България, а после публикувайте разни изгъзици.
Анонимен
xranise sas kakvoto obichash,Dani
Дани
Здравейте. Според теста моят телесен тип принадлежи към Капа-Питта. Въпросът ми е следният, защо не трябва да консумирам от плодовете: банани и грейпфрут; от зеленчуците: цвекло, репички и домати; от бобовите храни: кафява леща; от подправките: маслини, черни или зелени маслини, черен сусам, соев сос, чесън, суров, сол, йодирана солени подправки в големи количества, кромид лук, суров и кисело мляко, натурално; от напитките: доматен сок и солени напитки и от чайовете: шипка, зарасличе, бяла ружа и сладник? Обожавам да ям банани, грейпфрути, домати, маслини, чесън, кромид лук, кафява леща. Много обичам да пия чай, особено от: шипка, сладник и бяла ружа. Вредят ли ми дадените храни, и затова са непрепоръчвани? Месно не ям, защото съм вегетарианка.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...